Dodaj do ulubionych

" Blokada komputera " ????????????????????????????

IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 25.01.03, 14:18
Kupiłam używany komputer od kolegi , który oświadczył mi że komputer ten
jest zablokowany w ten sposób że można na nim zainstalować tylko system
operacyjny win 98 dołączony do komputera przez jego producenta firmę NTT
System /czy coś takiego/.
Płytka z systemem nie jest produktem Microsoftu lecz firmy NTT System.

W związku z powyższym mam pytanie :

1. Czy jest możliwa taka blokada komputera /a właściwie chyba twardego dysku/
2. Jak ją usunąć
3. Jak zainstalować Windows XP
4. Czy taka blokada jest zgodna z prawem

pozdr.
Obserwuj wątek
    • myst Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? 25.01.03, 15:02
      Witam !
      Jeśli jest jakaś blokada, to raczej w biosie a nie w HD, który zawsze przecież
      można sformatować, może niektóre ustawienia mogą byc pokręcone tak, że "gryzą"
      się z innymi systemami .... Odnośnie XP, to musisz zobaczyć, co siedzi we
      wnętrzu komputka i czy masz niezbędne sterowniki do obsługi kart rozszerzeń,
      ponieważ XP nie jest doskonały i nie zawiera wszystkich sterowników.
      Pozdrawiam !
      • Gość: Monkey Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: 213.25.108.* 25.01.03, 20:42
        Wierzyc mi sie nie chce ze płytka jest wydana przez jakas firmę a nie MS ale
        zabezpieczenie komputera jest mozliwe tylko i wyłącznie w biosie oczywiście
        tego typu zabezpieczenia mozna łatwo usunąć.
        • Gość: fragi Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: *.zebyd.com.pl 25.01.03, 22:27
          A ja spotkałem się z innym przypadkiem. Jest płytka z WindowsemME wydana przez
          OPTIMUS i nie idzie jej zainstalować na innym kompie niż Optimusa. No ale to
          jest w miarę proste.
      • Gość: merien Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 00:13
        a ja mam taka blokade ze na swoim komputerze moge zainstalowac od dos 6.22 win311/95/98/nt/2k/xp konczac na linux solaris i za cholere tej blokady nie moge usunac co ty na to
        • Gość: mundek Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: 217.97.140.* 26.01.03, 09:16
          Gość portalu: merien napisał(a):

> a ja mam taka blokade ze na swoim komputerze moge zainstalowac od dos 6.22
          win3
          > 11/95/98/nt/2k/xp konczac na linux solaris i za cholere tej blokady nie moge
          u
          > sunac co ty na to
          zastosuj najnowszy program MŁOT 5kg ver,3.10.23.94 na pewno pomoze i zablokuje
          komputer tak ze go nawet nie wlaczysz !!
          • Gość: merien Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 15:46
            mysle ze poradnik malego terrorysty jak zrobic bombe wystarczy jest tego pelno w sieci
    • Gość: zdzichu Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.01.03, 18:27
      Jak masz blokade w biosie systemu to przefleszuj bios nowym ale nie od ntt ale od producenta płyty głownej.
      Ja sie nie spotkałem z blokadą zainstalowanego systemu(prawdopodobnie ktoś cie nasciemniał sprzedając ten złom)(taki mam stosunek do komputerów sprzedawanych w supermarkecie to jest złom bubel i sprzęt który w przewadze nigdy nie powinien byc sprzedany w tej cenie)
      Bo kto o zdrowych zmysłach do P4 montuje 128sdramu albo karte g2mx400 32ramu.(tak samo do athlona) niemówiąc już o najtańszych płytach głównych i wmawia ludziom ze to super sprzet za rewelacyjną cene. A w przyszłości jak ktoś na gwarancji kupi sobie ram lub karte sieciową to zeby ją zamontować to musi zapłacić min 40 zł.
      A sterowników nie dostaniesz ani nie znajdziesz na stronie firmy NTT(lepiej kupować optimusa ma przynajmniej fachowy serwis i strone ze sterownikami)
    • Gość: Ola Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 14:56
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
      Czyli reasumując problem tkwi bardziej w biosie czy twardym dysku ?

pozdr. Ola
      • makryba Re: ' Blokada komputera ' ??????????????????????? 27.01.03, 15:14
        Reasumując,

a próbowałaś instalować coś innego?
        Choćby włozyć płytke i spróbować zbootować z innym systemem?
        To że płytka ma system wydany przez NTT to normalne, wychodzi tu
        tylko "fachowość" niektórych wypowiedzi i znajomość legalnego oprogramowania.
        Płytak to tak zwany recowery CD umożliwiuający instalację oprogramowania TYLKO
        na określonej konfiguracji (w tym przyp. NTT).

Moja rada:
        Weź płytkę z wymażonym NT/XP/ co tam chcesz włóż do cd i uruchom komputer
        ustawiając w biosie "boot from cd"
        ale MSZ jeżeli komputer był produkowany w erze '98 xp nie będzie na tym hulał
        za szybko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka