Dodaj do ulubionych

Abandonware

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 18:29
Witam!

Mam małe pytanko odnośnie oprogramowania "abandonware"; w różnych źródłach
różnie piszą, chodzi mi o to czy np.: ściąganie tego typu programów jest
legalne???????????

Jeśli się ktoś na tej kwestii zna może pomoże.
Z góry dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Abandonware IP: *.korbank.pl 08.07.06, 18:59
      > Mam małe pytanko odnośnie oprogramowania "abandonware"; w różnych źródłach
      > różnie piszą, chodzi mi o to czy np.: ściąganie tego typu programów jest
      > legalne???????????
      Zazwyczaj nie. Jeżeli włascicel praw nie zezwolił na to to nie.
      Fat, ze nie ma juz firmy, dystrybutora sam w sobie nie zezwala na sciaganie
      takiego softu.
      • Gość: Zicoponadprawem Re: Abandonware IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 19:18
        dzięki, za informację. właśnie o takim czymś czytałem kilku źródłach, ale
        zawsze dobrze jest sie upewnic.

Zreszta zobaczymy co inni powiedza
      • r_ed Re: Abandonware 08.07.06, 20:12
        > Fat, ze nie ma juz firmy, dystrybutora sam w sobie nie zezwala na sciaganie
        > takiego softu.

Nie tyle sciaganie co uzywanie/udostepnianie innym.
    • b00g13 Re: Abandonware 08.07.06, 23:41
      Zależnie od prawodawstwa danego kraju. Generalnie sytuacja wygląda tak:
      Dla dystrybutora abandonware:
      - Klasyka gier, coś na czym sie wychowałem. Jak tego nie udostępnie to za parę
      lat zniknie, zniszczą się stare kopie i nikt juz nie zobaczy ani nie zagra.
      Dla dystrybutora gier:
      - Sprzedać to juz tego nie sprzedam, ale jak bedą sobie sciagać hity z przed
      20tu lat to nie kupią mojej najnowszej hyper wyrąbanej gry na najnowocześnieszy
      sprzęt. Ja nie zarobię i nie zarobi też producent sprzętu.

I teraz jak to wygląda praktycznie. Spora częsc dystrybutorów juz nie istnieje,
      posiadanie praw do gier jest niepewne (nawet gdy firma ma prawnego następce nie
      znaczy to, że on ma prawo do gry wydanej w latach '80) wiec w więksośi wypadków
      nikt się tym nie przejmuje i poza absolutnymi ekstremami nikt nie ma nikomu za
      złe ze zdobywa w jedyny możliwy sposób grę w którą grał chłopięciem będąc. Jest
      jednak też część 'abandonware' do którego prawa mają aktywnie działające firmy i
      te bardzo często aktywnie przeciwdziałają uznaniu ich za opuszczone (np. Secret
      of monkey island - tutaj jest o tyle dobrze, że grę można jeszcze kupić, a
      przynajmniej niedawno mozna jeszcze było).
      • gray [OT] cześć :D /bt 09.07.06, 13:30

• b00g13 Re: [OT] :D odrabiam zaległosci 09.07.06, 14:40
          ostrzę ostrza flamewar i oliwię zawiasy flood.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka