Dodaj do ulubionych

XP Home - totalny crash

24.07.06, 22:24
Nie potrafię podnieść maszyny na XP Home: prób ajakiegokolwiek uruchomienia
systemu (awaryjny, ostatnia poprawna konfiguracja, ...) po wyświetleniu listy
ładowanych drajwerów (awaryjny) lub logo Windy bez okienka logowania
użytkownika następuje reset maszyny.
CHKDSK po restarcie systemu z CD i wybraniu opcj iR (naprawa systemu) nic nie
dał - brak uszkodzeń dysku.
Podejrzewam jakiś kłopot w plikach rejestrów, nie wiem jak je reanimować. Nie
chcę reinstalować systemu i (przede wszystkim) wszystkich programów - brak
czasu na taką zabawę.

Spotkaliście się z takim przypadkiem? Jakieś remedium?

vatseq
Obserwuj wątek
    • Gość: Tt Re: XP Home - totalny crash IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.07.06, 22:32
      Po uruchomwienu z CD (DVD) sa dwa miejsca w ktorych proponowana jest naprawa
      systemu.Jesli wybierzesz pierwsza opcje nic nie zrobisz ,mowiac delikatnie
      mozesz miec za mala wiedze,w trakcie przygotowania do instalacji pojawi sie
      druga opcja z propozycja naprawy systemu i ta nalezy wybrac instalujac system od
      zera bez zmian czegokolwiek co bylo wczesniej na dysku.Czytac bardzo uwaznie co
      jest na ekranie.
      • vatseq Re: XP Home - totalny crash 24.07.06, 22:37
        zainstalowałem drugi raz system w innym folderze - startuje. Problem jest jak
        obejść reinstalację i ustawianie parametrów całego oprogramowania użytkowego - a
        jest tego trochę (ja w pracy zmieniam maszynę, to potrafi to zająć dwa dni
        robocze z plusem).

Teoretycznie potrafię dobrać się do plików rejestrów, ale jak zaimportować je
        (bez uszkodzonych wpisow) do nowego systemu lub jak je naprawić?
    • cyberrafi Re: XP Home - totalny crash 24.07.06, 23:48
      Ja się spotkałem. Kumple nie raz tak mieli. Jako remedium stosowali ponowną
      instalację. To był właśnie jeden z powodów dla których trzymam się z daleka od
      wytworów M$. :)
      • Gość: Tt Re: XP Home - totalny crash IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.07.06, 03:20
        Nie rozumiesz.Nie chodzi o instalacje w innym miejscu ale o naprawe tego co sam
        skopales.Dlatego wlasnie domowi poprawiacze powinni trzymac sie z daleka od
        Windows ktory jest do pracy a nie do eksperymentow.Powiadasz ze radzisz sobie z
        registry.Otoz napewno nie masz pojecia o registry poza wyrzuceniem czegos.Tak
        wiec czytaj uwaznie nawet to co w tym temacie napisano bo naprawa jest mozliwa
        trzeba tylko wiedziec jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka