Dodaj do ulubionych

odstępy m. wierszami w excelu

IP: 195.116.30.* 14.02.03, 14:37
Czy ktos potrafi mi pomóc. Tworzę drzewko genealogiczne w Excelu. Robie pewne
opisy.troche nie pasują mi przy opisywaniu normatywne odstepy miedzy
wierszami. W Wordzie to proste, jak je mozna zmniejszyć w excelu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: odstępy m. wierszami w excelu IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.02.03, 14:00
      Moi drodzy, moze dla was to sprawa nie godna uwagi, ale pomózcie. Chodzi o
      mozliwość zaweżenia odstepów miedzy linijkami pisma pisanego w Excelu. Czyżby
      nikt nie zna takiej mozliwości? Mimo wszystko wierze w Was.Cześć
      • Gość: gszafranski@wp.pl Re: odstępy m. wierszami w excelu IP: *.toya.net.pl 18.02.03, 18:39
        Rozumiem że chodzi o odstępy między wierszami tekstu,
        który np. wpisujemy w jednej komórce i zawijamy.
        Otóż takich odstępów (wedle mojej wiedzy) po prostu nie ma.
        Wystarczy podświetlić czcionkę i widzimy, że w wierszu w pionie
        jest tylko miejsce na jeden pojedynczy znak.
        Nie tak jak w Wordzie gdzie je definiujemy w akapicie.
        Może proszę spróbować wstawić do Excela
        widoczny komentarz, albo obiekt worda.

Nie ma innej rady (chyba że nie zrozumiałem problemu:)
        • Gość: gearbox Re: odstępy m. wierszami w excelu IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 09:24
          Sporo pracuję z Excelem, ale nie jest mi znany sposób regulowania interlinii.
          Excel nie jest programem przeznaczonym do składu tekstu i jego możliwości w tym
          zakresie są ograniczone do podstawowych, które pozwalają na nadanie np.
          raportowi finansowemu nieco bardziej przejrzystego i przyjaznego wyglądu.

Albo w ogóle zmień program, w którym to robisz, albo skorzystaj z porady i
          wstaw obiekt Wroda (lub innego edytora).
          • Gość: gearbox Re: odstępy m. wierszami w excelu IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 09:31
            Jest ewentualnie metoda na obejście problemu: zamiast pisać w pojedynczej
            komórce (lub scalonym zakresie) tekst składający się z wielu linii możesz
            podzielić tekst na linijki i pisać je w komórkach jedna pod drugą. Sterując
            wysokością wierszy jesteś w stanie uzyskać dowolny odstęp pomiędzy wierszami
            tekstu.

Oczywiście ten sposób może również coś naknocić, ponieważ zmieniając wysokość
            wiersza wpływasz na ustawienie zawartości WSZYSTKICH komórek w tym wierszu, a
            nie tylko tej, która Cię w danym momencie interesuje.
            • Gość: M Re: odstępy m. wierszami w excelu IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 12:34
              Jeśli tekst jest wpisany w kilku linijkach w jednej komórce, to możesz
              spróbować Format\Komórki\Wyrównanie(opcja "Zmniejszaj, aby dopasować").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka