Gość: rex IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:19 Jaka różnica między stałym a zmiennym IP w internecie ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: smutas Re: Co daje stałe IP ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.08.06, 23:23 zwyklemu uzytkownikowi nic nie daje a moze kosztowac wiecej. Link Zgłoś
Gość: lokomotiv Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 07:30 A po za tym ze stałym IP musisz uważać, gdzie co piszesz i co robisz w internecie, bo łatwo Cię można namieżyć. Link Zgłoś
Gość: lokomotiv Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:30 Gość portalu: lokomotiv napisał(a): > A po za tym ze stałym IP musisz uważać, gdzie co piszesz i co robisz w > internecie, bo łatwo Cię można namieżyć. Tak jest ! :) Na stałym IP jakie miałem do niedawna NIE MOGŁEM napisać tego jako 'lokomotiv' bo moje IP było inne jak jego. A teraz podpiszę ten mój post jako 'lokomotiv' i mogę zrobić to bez ryzyka wykrycia - nasze IP jest jednakowe (widoczne na tym forum !!!). ;D A stałe IP ma sens jak się chce mieć dostęp do swojego komputera przez internet - a poza tym nie widzę z tego żadnych korzyści. Raczej więcej z tego kłopotu - o czym już tu napisał 'lokomotiv' - stałe IP to gratka dla wszelkich domorosłych hackerów-włamywaczy. Link Zgłoś
Gość: eeoo Re: Co daje stałe IP ? IP: 193.28.230.* 08.08.06, 09:12 ...stale czy nie i tak mozna namierzyc... Link Zgłoś
ramonka27 Re: Co daje stałe IP ? 08.08.06, 11:45 Mozna namierzyć ale tylko w danej chwili. Po wylogowaniu się i zalogowaniu IP jest już inne. Natomiast kilka początkowych cyfr się nie zmienia, więc doskonale można namierzyć miejscowość z której klikasz. Link Zgłoś
gray Re: Co daje stałe IP ? 08.08.06, 12:44 i co, uważasz że nikt nie zapisuje kto i kiedy miał przyznany taki a taki numer? :) Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Co daje stałe IP ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.08.06, 17:01 a o logach slyszales?? Link Zgłoś
Gość: abc- Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 22:16 Stałe ip powoduje to,że jeżeli haker wirus trojan czy policjant podłączy sie się do twojego komutera,to się raczej już nie odłączy,a na pewno wręcz przeciwnie.Dlatego warto przećwiczyć wyrywanie kabla od połączenia internetowego w 0.5 sekundy(mówię na przykład o kablu USB, w kablu od linii telefonicznej trzeba by niestety wyłamać zaczep,co trzeba starannie rozważyć).Przy czym uwaga wyrywamy wtyczkę a nie za kabel i wkładamy tak,bu nie niszczyć złącza.Po wyrwaniu usuwamy pliki internetowe i cookie.Odmula. Link Zgłoś
kell99 Re: Co daje stałe IP ? 09.08.06, 01:11 OCH NAIWNOSCI! serio sadzisz, ze zmienne ip czyni ciebie bezpiecznym. malo to bylo wirusow ktore pierwsze co robily to rozsylaly ip zarazonego komputera? poza tym tak samo podlaczysz sie do komputera. wejdz na gg, wejdz na irc, wejdz na jakas www do ktorej osoba ma dostep i juz bedzie miec twoje ip. poza tym mozesz miec przydzielane ip z dosyc malej puli adresow, wiec az takie zmienne nie jest. Poza tym co masz na mysli przez 'wyciagniecie kabelka'? A pomyslales, ze modem DSL/kablowy moze utrzymywac aktywne polaczenie (przez dhcp serwer przydzielic mu moze ip na kilka dni i nie wazne ile razy bedziesz kabelek od komputera odlaczal). Router na ktorym uruchamiasz sesje pppoe robi tak na pewno. A wiekszosc modemow kablowych zmienia tylko dns, a adres ip zostaje taki sam (kiedys mialem 'zmienne ip' raz na pol roku przez kablowke). Tak wiec tego szczescia nie ma tak duzo. Bezpieczenstwo komputra osiaga sie przez bezpieczny system operacyjny, a nie jakies smieszne cwiercsrodki. Link Zgłoś
Gość: głupol Daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:08 głupoty pleciecie jak w heyah :), po zmiennym też można spokojnie namierzyć delikwenta, funkcjonariuszowi zajmie to około 1 min więcej, a zresztą jak ktoś ma stałe to może korzystać z programików logujących komputer za każdym razem z innego IP, lub logować się na pewnej stronce z której może przeglądać internet ze zmiennym IP( troche to przeglądarke obciąża ale da radę) Link Zgłoś
Gość: głupol Re: Daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:09 a i najważniejsze - mozna sobie serwer postawić Link Zgłoś
jan-w Nie daje więcej jak zmienne 08.08.06, 23:50 Serwer można sobie postawić, ale poza wyjątkowymi wypadkami, jest to zbędne. Większość ludzi nie stawia serwera, a jeśli koniecznie chce, może to zwykle zrobić bazpłatnie u swojego dostawcy internetu. Zmienne IP nie daje anonimowości w sieci (chociaż ta podana minuta, to gruba przesada, przy formalnściach, mówmy raczej o miesiącu), ale w dużym stopniu zabezpiecza przed atakami. Link Zgłoś
Gość: głupol Re: Nie daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 23:00 A zakład że w 1 minutkę cię rozpracują z zmiennym IP, nie doceniasz naszej policji, ja tak niestety, ku.. wtopiłem :\ Po godzince zapukali do mnie niebiescy, ku.. cieć jestem i tyle :\ Link Zgłoś
m.gregor Re: Daje więcej jak zmienne 08.08.06, 23:56 Serwer to mozna postawic i na zmiennym i na stalym. Roznica taka ze za kazda zmiana adresu IP musisz podac ja osoba chcacym dostac sie do Twojego serwera. Tyle. Link Zgłoś
r_ed Re: Daje więcej jak zmienne 09.08.06, 00:07 > Roznica taka ze za kazda zmiana adresu IP musisz podac ja osoba chcacym dostac > sie do Twojego serwera. Nie musi. Mozna zarejestrowac sie w jednym z dziesiatkow serwisow typu dyndns. Link Zgłoś
Gość: smutas Re: Daje więcej jak zmienne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.08.06, 00:56 statyczne IP przy serwerach to jedno a drugie to koniecznosc zarejestrowania nazwy - malo kto mialby ochote pamietac adresy IP, wiele wygodniej jest zapamietac nazwy. O serwerach nie wspominalem wczesniej z prostego powodu: jezeli ktos pyta o tak podstawowe sprawy to nie przypuszczam by mial ochote / wiedze by stawiac i administrowac serwer. S. Link Zgłoś
kell99 Re: Daje więcej jak zmienne 09.08.06, 03:03 no-ip.com i mozesz sobie "stawiac" jaki tylko domowy serwer chcesz... nikt przeciez nie bedzie bawil sie w komercyjne serwery na dsl Link Zgłoś
gearbox Re: Co daje stałe IP ? 09.08.06, 13:00 Mała próba merytorycznego podsumowania, bo mnóstwo tu napisano, ale istota chyba pozostaje tylko lekko naruszona. Stałe IP (statyczne) to takie, które jest nasze tak długo, jak korzystamy z oferty dostawcy Internetu. Zmienne IP (dynamiczne) to takie, które w ogólnym przypadku jest inne dla każdej sesji połączenia z Internetem. Stałe IP pozwala oferować usługi sieciowe przez Internet w sposób skuteczny i wygodny dla administratora oraz użytkowników. Najbardziej typowym przykładem jest serwer WWW: użytkownik korzysta z reguły z nazwy DNS, która jest zamieniana na IP zgodnie z mechanizmem DNS, czyli w ogólnym przypadku poprzez odnalezienie pierwszego w łańcuszku serwera DNS, posiadającego aktualną informację. Jeżeli IP się zmienia, taką informację trzeba rozpowszechnić na system DNS. Rozpowszechnienie się tej informacji, czyli uzyskanie zbieżności, zajmuje czas, przeciętnie 1-2 dni. W tym czasie część serwerów DNS rozwiązuje nazwę niepoprawnie (odpowiada podając stare IP), pomińmy mechanizmy cache'owania DNS lokalnie, żeby nie komplikować. Powoduje to błąd 404 u użytkowników, pomimo, że po naszej stronie wszystko z serwerem jest OK, limit obciążenia nie jest wyczerpany, łącze pracuje... Z innymi usługami (serwer pocztowy, ftp, serwer terminali,...) jest podobnie. Naturalnym jest więc, że udostępniając usługi w internecie, należy zapewnić sobie stałe IP. W przeciwnym wypadku będziemy mieć ciągłą walkę z systemem DNS, zaś użytkownicy będą mieć problem z korzystaniem z usług. Wspomnianym już obejściem problemu w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie uzyskać stałego IP jest usługa dynamicznego DNS. Ale to może na inną okazję... Link Zgłoś
allegro.con.brio Re: Co daje stałe IP ? 12.08.06, 22:49 > Rozpowszechnienie się tej informacji, czyli uzyskanie zbieżności, zajmuje czas, > przeciętnie 1-2 dni. W tym czasie część serwerów DNS rozwiązuje nazwę > niepoprawnie (odpowiada podając stare IP), pomińmy mechanizmy cache'owania DNS > lokalnie, żeby nie komplikować. Powoduje to błąd 404 u użytkowników, pomimo, że > po naszej stronie wszystko z serwerem jest OK, limit obciążenia nie jest > wyczerpany, łącze pracuje... 404 jest kodem zwracanym przez serwer http, kiedy ten nie może zlokalizować zasobu o który prosi klient. W przypadku kiedy klient dostanie od DNSa stary adres na którym nie pracuje już (jak zakładamy) usługa www, przeglądarka chwilę odczeka i wyświetli komunikat o niemożności połączenia się z serwerem. Kod 404 raczej nie sygnalizuje problemów z połączeniem i tylko małym szczegółem różni się od takiego np. 200. W każdym razie, jeśli jest już 404, znaczy to że serwer działa i połączenie z nim zostało nawiązane. Link Zgłoś
poconick Re: Co daje stałe IP ? 16.08.06, 10:56 Dodałabym jeszcze wymianę plików P2P - gdzie różnica w przepustowości pomiędzy IP stałym (publicznym) i zmiennym jest znaczna :] Link Zgłoś
chudy981 Re: Co daje stałe IP ? 12.08.06, 21:08 Witam A nie jest też tak, że zmienne IP nadawane jest przez DHCP providera z puli własnej podsieci i jako takie nie jest "widoczne" ze świata. Stałe IP nadawane jest raczej z puli publicznej i dzieki temu można swobodnie dostać sie na taki komputer "ze świata". Oczywiście wiem, że stałe niekoniecznie = publiczne, a zmienne nie. Jeśli coś pokręciłem, niech ktoś kompetenty wyjaśni. pzdr Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: Co daje stałe IP ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.06, 10:36 Mylisz stałe/zmienne IP z IP publicznym/prywatnym. Każda kombinacja jest możliwa - np: - w DialnetDSL masz stałe IP publiczne, - w Neostradzie zmienne IP publiczne, - w sieci lokalnej zwykle stałe IP prywatne, ale może być też nadane przez serwer DHCP zmienne IP prywatne. Ten przypadek jest średnio ciekawy dla użytkownika... Link Zgłoś
Gość: kk Re: Co daje stałe IP ? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.08.06, 13:59 Stałe IP jest gorsze,bo wszędzie cię widać i ktoś może cię rozszyfrować pod różnymi względami.Napiszesz list,napiszesz na grupę dyskusyjną idt. -to wszyscy wiedza kto to pisał,a programy do zmiany IP nic nie dają i nie pomoże tu żadna zmiana nicka czy adresu poczty. Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: Co daje stałe IP ? IP: *.crowley.pl 14.08.06, 12:43 To nie pisz głupot w sieci... Dla mnie akceptowalne są tylko i wyłącznie publiczne adresy. Wolę stały przydział (zalety zostały już opisane), ale jak nie ma wyboru to może być przydzielany dynamicznie. W domu mam ADSL z Dialogu (przynajmniej na razie), dokupiłem prosty router z wifi, odpowiednio go skonfigurowałem, wystawiłem stacjonarnego kompa za DMZ (i tak używa własnego firewalla), włączyłem statyczny przydział adresów w sieci prywatnej w zależności od MACów i mam przynajmniej nad tym wszystkim jako taką kontrolę. Nie lubię, jak mnie ktoś ogranicza wmawiając mi, że to "dla mojego dobra"... Link Zgłoś
Gość: kk Re: Co daje stałe IP ? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.08.06, 17:47 ja nie pisze wcale głupot,ale gdy ktoś ma stałe IP przez 10 lat,to właściwie wszystko o takim człowieku mozna się dowiedzieć.Tak,ze preferuję zmienne IP. Link Zgłoś
chudy981 Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 21:09 Nie mylę. Autor wątku faktycznie pytał o IP stałe/zmienne, ale myślę(mogę się mylić), że mogło mu chodzić właśnie o IP prywatne/publiczne, bo tu zalety i wady są znacznie poważniejsze. W Asterze IP prywatne jest wg Astera chronione firewallem, coś piszą o jakimś kodowaniu danych i monitoringu sieci. Przy IP publicznym musisz sam pilnować własnego t..ka. Czyli - jeśli się dobrze nie znasz bierzesz prywatne IP, jesli wiesz co robisz i potrzebujesz tego bierzesz publiczne. Niektóre P2P słabo chcą chodzić na IP prywatnym.Mógłbyś opisać inne wady zmiennego IP prywatnego w sieci lokalnej? pzdr Link Zgłoś
kell99 Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 21:57 Najgorsza rzecza jest to gdy dostawca chwali sie firewallami i innymi pie..mi, bo czesto wiaze sie to z modnym ostatnio ograniczaniem przepustowosci niektorych typow danych (np praktycznym blokowaniem bittorrenta). Przy tym nie tez roznicy jakie ip masz. Tylko ci ktorzy oszczedzaja na swoich klientach bawia sie w wewnetrzne ip wciskajac jakies slodkie bajki o bezpieczenstwie. Poblokuja ci najwazniejsze porty to zapomnisz o zdalnym dostepie (ssh, vnc), o wlasnym www etc. Nie wierz w te bajki o bezpieczenstwie, bo router za 200zl rownie dobrze ciebie ochroni (jak nie lepiej) oddajac tobie calkowita kontrole nad twoim laczem. Zalet nie ma praktycznie zadnych. Bezpieczenstwiem musisz zajac sie ty na wlasnym komputerze, a nie liczyc na innych, bo wewnetrzne ip jeszcze nikogo nie ochronilo (w koncu skoro ty sie laczysz z internetem i inni (z zewnatrz) sie moga laczyc z toba = jestes tak samo wystawiony). Link Zgłoś
allegro.con.brio Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 22:08 kell99 napisał: > Przy tym nie tez roznicy jakie ip masz. Tylko ci ktorzy oszczedzaja na swoich > klientach bawia sie w wewnetrzne ip wciskajac jakies slodkie bajki o > bezpieczenstwie. Poblokuja ci najwazniejsze porty to zapomnisz o zdalnym > dostepie (ssh, vnc), o wlasnym www etc. W wielu przypadkach szczególnie w malutkich sieciach (kilku/kilkunastu użytkowników na jednym DSL czy neo), restrykcyjne blokady mogą mieć sens, gdyż spora część z uzytkowników ma niewielką świadomość tego jak może być wykorzystany ich komputer a w zasadzie jedynie z czego korzystają to przeglądanie stron www. A pozostała część - zawsze może dogadać się z adminem. Link Zgłoś