Dodaj do ulubionych

Co daje stałe IP ?

IP: *.mpi.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 22:19
Jaka różnica między stałym a zmiennym IP w internecie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Co daje stałe IP ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.08.06, 23:23
      zwyklemu uzytkownikowi nic nie daje a moze kosztowac wiecej.
      • Gość: lokomotiv Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 07:30
        A po za tym ze stałym IP musisz uważać, gdzie co piszesz i co robisz w
        internecie, bo łatwo Cię można namieżyć.
        • Gość: lokomotiv Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:30

Gość portalu: lokomotiv napisał(a):

> A po za tym ze stałym IP musisz uważać, gdzie co piszesz i co robisz w
          > internecie, bo łatwo Cię można namieżyć.

Tak jest ! :)

Na stałym IP jakie miałem do niedawna NIE MOGŁEM napisać tego jako 'lokomotiv'
          bo moje IP było inne jak jego.

A teraz podpiszę ten mój post jako 'lokomotiv' i mogę zrobić to bez ryzyka
          wykrycia - nasze IP jest jednakowe (widoczne na tym forum !!!). ;D

A stałe IP ma sens jak się chce mieć dostęp do swojego komputera przez
          internet - a poza tym nie widzę z tego żadnych korzyści.
          Raczej więcej z tego kłopotu - o czym już tu napisał 'lokomotiv' - stałe IP to
          gratka dla wszelkich domorosłych hackerów-włamywaczy.

• Gość: eeoo Re: Co daje stałe IP ? IP: 193.28.230.* 08.08.06, 09:12
          ...stale czy nie i tak mozna namierzyc...
          • ramonka27 Re: Co daje stałe IP ? 08.08.06, 11:45
            Mozna namierzyć ale tylko w danej chwili. Po wylogowaniu się i zalogowaniu IP
            jest już inne. Natomiast kilka początkowych cyfr się nie zmienia, więc
            doskonale można namierzyć miejscowość z której klikasz.
            • gray Re: Co daje stałe IP ? 08.08.06, 12:44

i co, uważasz że nikt nie zapisuje kto i kiedy miał przyznany taki a taki numer? :)
            • Gość: smutas Re: Co daje stałe IP ? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.08.06, 17:01
              a o logach slyszales??
    • Gość: abc- Re: Co daje stałe IP ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 22:16
      Stałe ip powoduje to,że jeżeli haker wirus trojan czy policjant podłączy sie
      się do twojego komutera,to się raczej już nie odłączy,a na pewno wręcz
      przeciwnie.Dlatego warto przećwiczyć wyrywanie kabla od połączenia
      internetowego w 0.5 sekundy(mówię na przykład o kablu USB, w kablu od linii
      telefonicznej trzeba by niestety wyłamać zaczep,co trzeba starannie
      rozważyć).Przy czym uwaga wyrywamy wtyczkę a nie za kabel i wkładamy tak,bu nie
      niszczyć złącza.Po wyrwaniu usuwamy pliki internetowe i cookie.Odmula.
      • kell99 Re: Co daje stałe IP ? 09.08.06, 01:11
        OCH NAIWNOSCI!
        serio sadzisz, ze zmienne ip czyni ciebie bezpiecznym. malo to bylo wirusow
        ktore pierwsze co robily to rozsylaly ip zarazonego komputera? poza tym tak samo
        podlaczysz sie do komputera. wejdz na gg, wejdz na irc, wejdz na jakas www do
        ktorej osoba ma dostep i juz bedzie miec twoje ip. poza tym mozesz miec
        przydzielane ip z dosyc malej puli adresow, wiec az takie zmienne nie jest.

Poza tym co masz na mysli przez 'wyciagniecie kabelka'? A pomyslales, ze modem
        DSL/kablowy moze utrzymywac aktywne polaczenie (przez dhcp serwer przydzielic mu
        moze ip na kilka dni i nie wazne ile razy bedziesz kabelek od komputera
        odlaczal). Router na ktorym uruchamiasz sesje pppoe robi tak na pewno. A
        wiekszosc modemow kablowych zmienia tylko dns, a adres ip zostaje taki sam
        (kiedys mialem 'zmienne ip' raz na pol roku przez kablowke).

Tak wiec tego szczescia nie ma tak duzo.

Bezpieczenstwo komputra osiaga sie przez bezpieczny system operacyjny, a nie
        jakies smieszne cwiercsrodki.
    • Gość: głupol Daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:08
      głupoty pleciecie jak w heyah :), po zmiennym też można spokojnie namierzyć delikwenta, funkcjonariuszowi zajmie to około 1 min więcej, a zresztą jak ktoś ma stałe to może korzystać z programików logujących komputer za każdym razem z innego IP, lub logować się na pewnej stronce z której może przeglądać internet ze zmiennym IP( troche to przeglądarke obciąża ale da radę)
      • Gość: głupol Re: Daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 23:09
        a i najważniejsze - mozna sobie serwer postawić
        • jan-w Nie daje więcej jak zmienne 08.08.06, 23:50
          Serwer można sobie postawić, ale poza wyjątkowymi wypadkami, jest to zbędne.
          Większość ludzi nie stawia serwera, a jeśli koniecznie chce, może to zwykle
          zrobić bazpłatnie u swojego dostawcy internetu. Zmienne IP nie daje anonimowości
          w sieci (chociaż ta podana minuta, to gruba przesada, przy formalnściach, mówmy
          raczej o miesiącu), ale w dużym stopniu zabezpiecza przed atakami.
          • Gość: głupol Re: Nie daje więcej jak zmienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 23:00
            A zakład że w 1 minutkę cię rozpracują z zmiennym IP, nie doceniasz naszej policji, ja tak niestety, ku.. wtopiłem :\
            Po godzince zapukali do mnie niebiescy, ku.. cieć jestem i tyle :\
        • m.gregor Re: Daje więcej jak zmienne 08.08.06, 23:56
          Serwer to mozna postawic i na zmiennym i na stalym. Roznica taka ze za kazda
          zmiana adresu IP musisz podac ja osoba chcacym dostac sie do Twojego serwera. Tyle.
          • r_ed Re: Daje więcej jak zmienne 09.08.06, 00:07
            > Roznica taka ze za kazda zmiana adresu IP musisz podac ja osoba chcacym dostac
            > sie do Twojego serwera.

Nie musi. Mozna zarejestrowac sie w jednym z dziesiatkow serwisow typu dyndns.
            • Gość: smutas Re: Daje więcej jak zmienne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.08.06, 00:56
              statyczne IP przy serwerach to jedno a drugie to koniecznosc zarejestrowania
              nazwy - malo kto mialby ochote pamietac adresy IP, wiele wygodniej jest
              zapamietac nazwy.
              O serwerach nie wspominalem wczesniej z prostego powodu: jezeli ktos pyta o tak
              podstawowe sprawy to nie przypuszczam by mial ochote / wiedze by stawiac i
              administrowac serwer.
              S.
              • kell99 Re: Daje więcej jak zmienne 09.08.06, 03:03
                no-ip.com i mozesz sobie "stawiac" jaki tylko domowy serwer chcesz...
                nikt przeciez nie bedzie bawil sie w komercyjne serwery na dsl
    • gearbox Re: Co daje stałe IP ? 09.08.06, 13:00
      Mała próba merytorycznego podsumowania, bo mnóstwo tu napisano, ale istota chyba
      pozostaje tylko lekko naruszona.

Stałe IP (statyczne) to takie, które jest nasze tak długo, jak korzystamy z
      oferty dostawcy Internetu. Zmienne IP (dynamiczne) to takie, które w ogólnym
      przypadku jest inne dla każdej sesji połączenia z Internetem.

Stałe IP pozwala oferować usługi sieciowe przez Internet w sposób skuteczny i
      wygodny dla administratora oraz użytkowników. Najbardziej typowym przykładem
      jest serwer WWW: użytkownik korzysta z reguły z nazwy DNS, która jest zamieniana
      na IP zgodnie z mechanizmem DNS, czyli w ogólnym przypadku poprzez odnalezienie
      pierwszego w łańcuszku serwera DNS, posiadającego aktualną informację. Jeżeli IP
      się zmienia, taką informację trzeba rozpowszechnić na system DNS.
      Rozpowszechnienie się tej informacji, czyli uzyskanie zbieżności, zajmuje czas,
      przeciętnie 1-2 dni. W tym czasie część serwerów DNS rozwiązuje nazwę
      niepoprawnie (odpowiada podając stare IP), pomińmy mechanizmy cache'owania DNS
      lokalnie, żeby nie komplikować. Powoduje to błąd 404 u użytkowników, pomimo, że
      po naszej stronie wszystko z serwerem jest OK, limit obciążenia nie jest
      wyczerpany, łącze pracuje...

Z innymi usługami (serwer pocztowy, ftp, serwer terminali,...) jest podobnie.

Naturalnym jest więc, że udostępniając usługi w internecie, należy zapewnić
      sobie stałe IP. W przeciwnym wypadku będziemy mieć ciągłą walkę z systemem DNS,
      zaś użytkownicy będą mieć problem z korzystaniem z usług.

Wspomnianym już obejściem problemu w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie uzyskać
      stałego IP jest usługa dynamicznego DNS. Ale to może na inną okazję...
      • allegro.con.brio Re: Co daje stałe IP ? 12.08.06, 22:49
        > Rozpowszechnienie się tej informacji, czyli uzyskanie zbieżności, zajmuje czas,
        > przeciętnie 1-2 dni. W tym czasie część serwerów DNS rozwiązuje nazwę
        > niepoprawnie (odpowiada podając stare IP), pomińmy mechanizmy cache'owania DNS
        > lokalnie, żeby nie komplikować. Powoduje to błąd 404 u użytkowników, pomimo, że
        > po naszej stronie wszystko z serwerem jest OK, limit obciążenia nie jest
        > wyczerpany, łącze pracuje...

404 jest kodem zwracanym przez serwer http, kiedy ten nie może zlokalizować
        zasobu o który prosi klient. W przypadku kiedy klient dostanie od DNSa stary
        adres na którym nie pracuje już (jak zakładamy) usługa www, przeglądarka chwilę
        odczeka i wyświetli komunikat o niemożności połączenia się z serwerem. Kod 404
        raczej nie sygnalizuje problemów z połączeniem i tylko małym szczegółem różni
        się od takiego np. 200. W każdym razie, jeśli jest już 404, znaczy to że serwer
        działa i połączenie z nim zostało nawiązane.
      • poconick Re: Co daje stałe IP ? 16.08.06, 10:56
        Dodałabym jeszcze wymianę plików P2P - gdzie różnica w przepustowości pomiędzy
        IP stałym (publicznym) i zmiennym jest znaczna :]
    • chudy981 Re: Co daje stałe IP ? 12.08.06, 21:08
      Witam
      A nie jest też tak, że zmienne IP nadawane jest przez DHCP providera z puli
      własnej podsieci i jako takie nie jest "widoczne" ze świata. Stałe IP nadawane
      jest raczej z puli publicznej i dzieki temu można swobodnie dostać sie na taki
      komputer "ze świata". Oczywiście wiem, że stałe niekoniecznie = publiczne, a
      zmienne nie. Jeśli coś pokręciłem, niech ktoś kompetenty wyjaśni.

pzdr
      • kell99 Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 07:15
        nie jest tak;)
      • Gość: Kokeeno Re: Co daje stałe IP ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.06, 10:36
        Mylisz stałe/zmienne IP z IP publicznym/prywatnym.

Każda kombinacja jest możliwa - np:
        - w DialnetDSL masz stałe IP publiczne,
        - w Neostradzie zmienne IP publiczne,
        - w sieci lokalnej zwykle stałe IP prywatne, ale może być też nadane przez serwer DHCP zmienne IP prywatne. Ten przypadek jest średnio ciekawy dla użytkownika...
        • Gość: kk Re: Co daje stałe IP ? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 13.08.06, 13:59
          Stałe IP jest gorsze,bo wszędzie cię widać i ktoś może cię rozszyfrować pod
          różnymi względami.Napiszesz list,napiszesz na grupę dyskusyjną idt. -to wszyscy
          wiedza kto to pisał,a programy do zmiany IP nic nie dają i nie pomoże tu żadna
          zmiana nicka czy adresu poczty.
          • Gość: Kokeeno Re: Co daje stałe IP ? IP: *.crowley.pl 14.08.06, 12:43
            To nie pisz głupot w sieci...

Dla mnie akceptowalne są tylko i wyłącznie publiczne adresy. Wolę stały
            przydział (zalety zostały już opisane), ale jak nie ma wyboru to może być
            przydzielany dynamicznie.

W domu mam ADSL z Dialogu (przynajmniej na razie), dokupiłem prosty router z
            wifi, odpowiednio go skonfigurowałem, wystawiłem stacjonarnego kompa za DMZ (i
            tak używa własnego firewalla), włączyłem statyczny przydział adresów w sieci
            prywatnej w zależności od MACów i mam przynajmniej nad tym wszystkim jako taką
            kontrolę. Nie lubię, jak mnie ktoś ogranicza wmawiając mi, że to "dla mojego
            dobra"...
            • Gość: kk Re: Co daje stałe IP ? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.08.06, 17:47
              ja nie pisze wcale głupot,ale gdy ktoś ma stałe IP przez 10 lat,to właściwie
              wszystko o takim człowieku mozna się dowiedzieć.Tak,ze preferuję zmienne IP.
        • chudy981 Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 21:09
          Nie mylę. Autor wątku faktycznie pytał o IP stałe/zmienne, ale myślę(mogę się
          mylić), że mogło mu chodzić właśnie o IP prywatne/publiczne, bo tu zalety i
          wady są znacznie poważniejsze. W Asterze IP prywatne jest wg Astera chronione
          firewallem, coś piszą o jakimś kodowaniu danych i monitoringu sieci. Przy IP
          publicznym musisz sam pilnować własnego t..ka. Czyli - jeśli się dobrze nie
          znasz bierzesz prywatne IP, jesli wiesz co robisz i potrzebujesz tego bierzesz
          publiczne. Niektóre P2P słabo chcą chodzić na IP prywatnym.Mógłbyś opisać inne
          wady zmiennego IP prywatnego w sieci lokalnej?
          pzdr
          • kell99 Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 21:57
            Najgorsza rzecza jest to gdy dostawca chwali sie firewallami i innymi
            pie..mi, bo czesto wiaze sie to z modnym ostatnio ograniczaniem
            przepustowosci niektorych typow danych (np praktycznym blokowaniem bittorrenta).
            Przy tym nie tez roznicy jakie ip masz. Tylko ci ktorzy oszczedzaja na swoich
            klientach bawia sie w wewnetrzne ip wciskajac jakies slodkie bajki o
            bezpieczenstwie. Poblokuja ci najwazniejsze porty to zapomnisz o zdalnym
            dostepie (ssh, vnc), o wlasnym www etc. Nie wierz w te bajki o bezpieczenstwie,
            bo router za 200zl rownie dobrze ciebie ochroni (jak nie lepiej) oddajac tobie
            calkowita kontrole nad twoim laczem.
            Zalet nie ma praktycznie zadnych. Bezpieczenstwiem musisz zajac sie ty na
            wlasnym komputerze, a nie liczyc na innych, bo wewnetrzne ip jeszcze nikogo nie
            ochronilo (w koncu skoro ty sie laczysz z internetem i inni (z zewnatrz) sie
            moga laczyc z toba = jestes tak samo wystawiony).
            • allegro.con.brio Re: Co daje stałe IP ? 13.08.06, 22:08
              kell99 napisał:

> Przy tym nie tez roznicy jakie ip masz. Tylko ci ktorzy oszczedzaja na swoich
              > klientach bawia sie w wewnetrzne ip wciskajac jakies slodkie bajki o
              > bezpieczenstwie. Poblokuja ci najwazniejsze porty to zapomnisz o zdalnym
              > dostepie (ssh, vnc), o wlasnym www etc.

W wielu przypadkach szczególnie w malutkich sieciach (kilku/kilkunastu
              użytkowników na jednym DSL czy neo), restrykcyjne blokady mogą mieć sens, gdyż
              spora część z uzytkowników ma niewielką świadomość tego jak może być
              wykorzystany ich komputer a w zasadzie jedynie z czego korzystają to
              przeglądanie stron www. A pozostała część - zawsze może dogadać się z adminem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka