Dodaj do ulubionych

Zmiana lowID na HighID w aMule

10.08.06, 18:36

Jak w temacie.

Czy jest możliwość zmiany lowID na HighID w aMule.

Tak zostałam rozpoznana:

2006-08-10 17:33:29: To jest aMule 2.0.3 using wxGTK2 v2.5.3 oparty na eMule.
2006-08-10 17:33:29: Uruchomiony na Linux 2.6.3-3mdkenterprise i686

a potem, że:

2006-08-10 17:34:05: Połączenie nawiązano z: www.UseNeXT.to
2006-08-10 17:34:05: UWAGA: Otrzymałeś LowID!
2006-08-10 17:34:05: Najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, że jesteś za
firewallem lub routerem.

owca_czarna
Obserwuj wątek
    • cyberrafi Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 11.08.06, 22:45
      Przyczna może być taka, że jesteś w sieci za NAT-em i w związku z tym nie masz
      własnego zewnętrznego IP, tylko wspólne. Jedynym co możesz zrobić to zwrócić się
      do admina żeby zrobił forwardowanie portu dla p2p.
      No i oczywiście może to też być spowodowane tym, że masz zablokowany port
      używany przez aMule na swoim firewalu.
    • hydroxyzine Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 14.08.06, 01:40
      Opisz, jak wygląda twoja sieć lokalna (jeżeli taka istnieje - czy jest router z firewallem itp.) i dostęp do internetu (ip zewnętrzne?). Jeżeli masz ip z klasy prywatnej, to jedynym wyjściem jest, co już ci zresztą napisano, poprosić admina o przekierowanie przynajmniej jednego (dowolnego) portu tcp i jednego udp na twój komputer.
      Jeżeli to ty jesteś administratorką swojego routera, to przekierowanie wygląda tak:
      (192.168.0.1 - ip routera od strony sieci lokalnej (192.168.0.0/24)
      192.168.0.2 - ip twojego komputera
      eth0 - interfejs łączący cię z internetem)
      iptables -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 192.168.0.1 -m multiport --dports 4662,4711 -j DNAT --to 192.168.0.2
      iptables -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d 192.168.0.1 -m multiport --dports 4665,4672 -j DNAT --to 192.168.0.2

Jeżeli zaś masz tylko jeden komputer z firewallem bezpośrednio podłączony do internetu z publicznym ip (lub przekierowanymi portami), to:
      iptables -I INPUT -p tcp -m multiport --dports 4662,4711 -j ACCEPT
      iptables -I INPUT -p udp -m multiport --dports 4665,4672 -j ACCEPT
      z tym, że właściwie wystarczy jeden port tcp - chociaż dobrze jest też odblokować jeden udp (w przykładach podałem standardowo wykorzystywane przez amula porty).

To chyba wyczerpuje najczęściej spotykane sytuacje.
      • hydroxyzine Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 14.08.06, 01:46
        Oj, no i błąd się wkradł. Regułki DNAT powinny wyglądać tak:
        iptables -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d x.x.x.x -m multiport --dports 4662,4711 -j DNAT --to 192.168.0.2
        iptables -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d x.x.x.x -m multiport --dports 4665,4672 -j DNAT --to 192.168.0.2
        , gdzie x.x.x.x jest ip routera od strony _INTERNETU_. Musi to być ip publiczne lub prywatne, ale z przekierowaniem portów na to ip na routerze twojego providera.
      • owca_czarna Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 17.09.06, 00:05
        hydroxyzine napisał:

O jak dawno, a ja nie zauważyłam odpowiedzi :(

> Opisz, jak wygląda twoja sieć lokalna (jeżeli taka istnieje - czy jest router z
        > firewallem itp.) i dostęp do internetu (ip zewnętrzne?). Jeżeli masz ip z klas
        > y prywatnej, to jedynym wyjściem jest, co już ci zresztą napisano, poprosić adm
        > ina o przekierowanie przynajmniej jednego (dowolnego) portu tcp i jednego udp n
        > a twój komputer.

Jestem za NATem i nie mam zawnętrznego IP :(

> Jeżeli to ty jesteś administratorką swojego routera, to przekierowanie wygląda
        > tak:
        > (192.168.0.1 - ip routera od strony sieci lokalnej (192.168.0.0/24)
        > 192.168.0.2 - ip twojego komputera
        > eth0 - interfejs łączący cię z internetem)
        > iptables -I PREROUTING -p tcp -i eth0 -d 192.168.0.1 -m multiport --dports 4662
        > ,4711 -j DNAT --to 192.168.0.2
        > iptables -I PREROUTING -p udp -i eth0 -d 192.168.0.1 -m multiport --dports 4665
        > ,4672 -j DNAT --to 192.168.0.2
        > Jeżeli zaś masz tylko jeden komputer z firewallem bezpośrednio podłączony do in
        > ternetu z publicznym ip (lub przekierowanymi portami), to:
        > iptables -I INPUT -p tcp -m multiport --dports 4662,4711 -j ACCEPT
        > iptables -I INPUT -p udp -m multiport --dports 4665,4672 -j ACCEPT
        > z tym, że właściwie wystarczy jeden port tcp - chociaż dobrze jest też odblokow
        > ać jeden udp (w przykładach podałem standardowo wykorzystywane przez amula port
        > y).
        >
        > To chyba wyczerpuje najczęściej spotykane sytuacje.

To ja to wszystko przekażę adminowi, troche skąplikowane :))

Dzięki za odpowiedź. Mieć LowID to porażka, mułek prawie niczego nie może
        zlokalizować.:(

pozdr

owca_czarna
        • hydroxyzine Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 17.09.06, 01:13
          Jeżeli jesteś za NAT, to pozostaje zwrócić się do aministratora. Wystarczy mu powiedzieć, żeby forwardował (przekierował) porty tcp 4662, 4711 i udp 4665, 4672 (lub inne, ale wtedy będziesz musiała zmienić też konfigurację aMule). Chyba, że będzie chciał np. przekierować ci całe IP publiczne.
          • owca_czarna Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 18.09.06, 09:34
            hydroxyzine napisał:

>lub inne, ale wtedy będziesz musiała zmienić też konfigurację aMule.

A jak zmienić konfigurację aMula, bo być może admin dawno przekierował porty.
            (mam problemy z namierzeniem administratora, ale jak się słyszy, to wszyscy z
            mojej sieci blokowej ściągają jakieś pliki). I dlaczego jest tak, że gdy wpiszę
            w "szukaj" poszukiwany przeze mnie plik, to w aMule często nic nie znajdzie, a
            w eMule parę plików wyszuka. Do aMula mam wpisany taki adres serwerów
            www.srv1000.com/azz/server.met
            a w eMule ten: www://corpo.free.fr/server.met.
            Można temu jakoś zaradzić?

owca_czarna
            • owca_czarna Re: Zmiana lowID na HighID w aMule 18.09.06, 09:36
              owca_czarna napisała:

> hydroxyzine napisał:
              >
              > >lub inne, ale wtedy będziesz musiała zmienić też konfigurację aMule.
              >
              >
              > A jak zmienić konfigurację aMula, bo być może admin dawno przekierował porty.
              > (mam problemy z namierzeniem administratora, ale jak się słyszy, to wszyscy z
              > mojej sieci blokowej ściągają jakieś pliki). I dlaczego jest tak, że gdy wpiszę
              > w "szukaj" poszukiwany przeze mnie plik, to w aMule często nic nie znajdzie, a
              > w eMule parę plików wyszuka. Do aMula mam wpisany taki adres serwerów
              > www.srv1000.com/azz/server.met
              > a w eMule ten: www://corpo.free.fr/server.met.
              > Można temu jakoś zaradzić?
              >
              > owca_czarna

O! źle mi się napisało :))) Oczywiście tak ma być
              www.corpo.free.fr/server.met.

owca_czarna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka