Dodaj do ulubionych

Zużycie prądu przez komputer

IP: *.chello.pl 19.02.03, 16:12
Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, ile orientacyjnie kilowatów zuzywa na
godzinę przeciętny komputer z monitorem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 18:31
      Zapewne chodzi ci o zurzycie energii elektrycznej
      wyrazanej w kilowatogodzinach a nie w kilowatach (moc).
      Zasilacze w komputerach mają moc 200 lub 300 W (wat) lub
      jak kto woli 0.2 lub 0.3 kW (kilowata).
      Czyli jeśli by pracował z pełną mocą (a tak niejest) to
      by zurzywał odpowiednio 0.2 lub 0.3 kilowatogodziny
      (jedna kilowatogodzina kosztuje około 30 gr.).
      No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło
      300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np.
      drukarka itp.
      • Gość: dominik Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.chello.pl 19.02.03, 21:16
        To strasznie dużo- jeśli w domu chodzą non-stop przez kilkanacie godzin dwa
        komputery- wszelkie oszczędzanie na żarowkach to mały pikuś.Jesteś pewien, że
        to 400-600 watów od zestawu? Nie mogę niestey znaleźć tabliczek takich jak na
        żelazku czy radiu.
        • stratoos Re: Zużycie prądu przez komputer 20.02.03, 08:50
          Gość portalu: dominik napisał(a):

> To strasznie dużo- jeśli w domu chodzą non-stop przez kilkanacie godzin dwa
          > komputery- wszelkie oszczędzanie na żarowkach to mały pikuś.Jesteś pewien, że
          > to 400-600 watów od zestawu? Nie mogę niestey znaleźć tabliczek takich jak na

spokojnie... nie jest tak zle ;) W zaleznosci od wykorzystania komputera
          pobiera 100-250W. To dosc duza rozpietosc i zalezy w co masz wyposazony
          komputer (jaka karta grafiki, dyski, CD/DVD/CDRW itp) i co w danym momencie
          wykonujesz. Poza tym typowe monitory pobieraja ok. 70-110W w zaleznosci od
          parametrow. Dla przykladu 19 calowy Samsung 957DF pobiera 110W a juz 17calowy
          Hyundai 80W.
        • humanior Re: Zużycie prądu przez komputer 22.02.03, 17:36
          taką tabliczke masz na obudowie zasilacza. By się do niej dostaćmusisz po
          prostu odkecić obudową kompa.
      • stratoos Re: Zużycie prądu przez komputer 20.02.03, 08:51
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło
        > 300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np.

btw, co to za monitor ?

• Gość: dominik Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.chello.pl 20.02.03, 09:17
          Dlaczego monitor 19 calowy ma pobierać wiecej prądu, niz kolorowy telewizor 25
          calowy np. Sony -tylko 60 W ?
        • Gość: Seeker Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 09:31
          stratoos napisał:

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          >
          > > No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło
          > > 300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np.
          >
          > btw, co to za monitor ?
          >

He, he tyle mocy to zużywał w zamierzchłych czasach ruski TV Rubin- był na lampach
          może Twój monitor też tak ma??????????
        • Gość: Seeker Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 09:35
          Nie porównuj Tv do monitora. Monitor ma większe wymagania co do jakości obrazu, musi obsłużyć wiele rozdzielczości i odświeżeń obrazu, przez to musi mieć siłą rzeczy zasilacz bardziej złożony, atym samym prądożerny.
          • Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 13:21
            Spokojnie
            Jeśli coś źle napisałem to przepraszam.
            Poprostu na moim monitorze na tabliczce znamionowej jest napisane 1,5 A.
            Zinterpretowałem to jako 1,5 ampera co w przybliżeniu daje 300 W. Faktycznie to
            troche dużo.
            • Gość: wiedom Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.star.net.pl 22.02.03, 15:43
              Z tymio cenami tam powyżej to coś nie tak. Zgadza się że kWgodzina kosztuje ok. 0,3zł jednak do każdej kwgodziny należy dodać również inne koszty. Na tej stronce www.ze.tarnow.pl/net/zet?id=en03&taryfa=g111 masz przelicznik gdzie możesz wpisać stan początkowy licznika i końcowi i zobaczysz ile cię wyniesie cena.
              np. 2 kWh kosztuje 3.46zł. Nieźle, co?
              • Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 16:40
                Tak ale 2,7 zł to opłata stała niezależna od tego czy
                zużyłeś 2 kWh czy 200 kWh.
              • Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 16:43
                Ale w sumie bardzo ciekawa stronka.
                • Gość: wiedom Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.star.net.pl 22.02.03, 18:24
                  stała bo stała ale zobacz:
                  Stawka opłaty abonamentowej (1.07 PLN/m-c)
                  Cena za energię elektryczną czynną (0.1742 PLN/kWh)
                  Składnik stały stawki sieciowej (1.64 PLN/m-c)
                  Składnik zmienny stawki sieciowej (0.1541 PLN/kWh)
                  Stawka systemowa (0.0513 PLN/kWh)
                  są dodatki również za każdą kWh więc to różnie bywa.
    • Gość: vaz Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 26.02.03, 13:32
      Podłączyłem amperomierz, sprawdziłem:

1. Pracujący komputer, z włączonym monitorem, ale na którym nic w danej chwili
      się nie dzieje. Po prostu jest włączony. Prąd 0,63A

2. Opcja jak wyżej, ale z wyłączonym monitorem (włączonym do kontaktu, ale w
      stanie Stand-by). Pobór 0,45A

3. Jakiekolwiek skomplikowane operacje bym nie wykonywał, typu wgrywanie dużego
      programu z twardego dysku, uruchamianie CD-ROM, pobór nie przekracza 0,73A z
      włączonym monitorem.

WNIOSKI:
      1. Jedynym w miarę sensownym działaniem oszczędzającym prąd jest wyłączanie
      monitora
      2. Mitem jest "Duże użycie procesora i podzespołów typu CDROM = duże zużycie
      prądu"

Miesięczny koszt energii dla jednego włączonego komputera przez 15 h/dzień to:
      0,63A x 0,35 PLN x 0,240 [V] x 15 h x 30 dni = 23,80 PLN

Jeśli przez większość czasu (np. 10 h/dzień) monitor jest w stanie Stand-by
      (gdy nikt nie pracuje na komputerze) można oszczędzić:

0,18A x 0,35 PLN x 0,240 [V] x 10 h x 30 dni = 4,50 PLN

OSZCZĘDZAJMY PRĄD!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka