Gość: dominik IP: *.chello.pl 19.02.03, 16:12 Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, ile orientacyjnie kilowatów zuzywa na godzinę przeciętny komputer z monitorem ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.03, 18:31 Zapewne chodzi ci o zurzycie energii elektrycznej wyrazanej w kilowatogodzinach a nie w kilowatach (moc). Zasilacze w komputerach mają moc 200 lub 300 W (wat) lub jak kto woli 0.2 lub 0.3 kW (kilowata). Czyli jeśli by pracował z pełną mocą (a tak niejest) to by zurzywał odpowiednio 0.2 lub 0.3 kilowatogodziny (jedna kilowatogodzina kosztuje około 30 gr.). No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło 300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np. drukarka itp. Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.chello.pl 19.02.03, 21:16 To strasznie dużo- jeśli w domu chodzą non-stop przez kilkanacie godzin dwa komputery- wszelkie oszczędzanie na żarowkach to mały pikuś.Jesteś pewien, że to 400-600 watów od zestawu? Nie mogę niestey znaleźć tabliczek takich jak na żelazku czy radiu. Link Zgłoś
stratoos Re: Zużycie prądu przez komputer 20.02.03, 08:50 Gość portalu: dominik napisał(a): > To strasznie dużo- jeśli w domu chodzą non-stop przez kilkanacie godzin dwa > komputery- wszelkie oszczędzanie na żarowkach to mały pikuś.Jesteś pewien, że > to 400-600 watów od zestawu? Nie mogę niestey znaleźć tabliczek takich jak na spokojnie... nie jest tak zle ;) W zaleznosci od wykorzystania komputera pobiera 100-250W. To dosc duza rozpietosc i zalezy w co masz wyposazony komputer (jaka karta grafiki, dyski, CD/DVD/CDRW itp) i co w danym momencie wykonujesz. Poza tym typowe monitory pobieraja ok. 70-110W w zaleznosci od parametrow. Dla przykladu 19 calowy Samsung 957DF pobiera 110W a juz 17calowy Hyundai 80W. Link Zgłoś
humanior Re: Zużycie prądu przez komputer 22.02.03, 17:36 taką tabliczke masz na obudowie zasilacza. By się do niej dostaćmusisz po prostu odkecić obudową kompa. Link Zgłoś
stratoos Re: Zużycie prądu przez komputer 20.02.03, 08:51 Gość portalu: Andrzej napisał(a): > No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło > 300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np. btw, co to za monitor ? Link Zgłoś
Gość: dominik Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.chello.pl 20.02.03, 09:17 Dlaczego monitor 19 calowy ma pobierać wiecej prądu, niz kolorowy telewizor 25 calowy np. Sony -tylko 60 W ? Link Zgłoś
Gość: Seeker Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 09:31 stratoos napisał: > Gość portalu: Andrzej napisał(a): > > > No i jeszcze dochodzi do tego monitor (mój ma cos koło > > 300 W czyli tak jak ten większy zasilacz) no i np. > > btw, co to za monitor ? > He, he tyle mocy to zużywał w zamierzchłych czasach ruski TV Rubin- był na lampach może Twój monitor też tak ma?????????? Link Zgłoś
Gość: Seeker Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 09:35 Nie porównuj Tv do monitora. Monitor ma większe wymagania co do jakości obrazu, musi obsłużyć wiele rozdzielczości i odświeżeń obrazu, przez to musi mieć siłą rzeczy zasilacz bardziej złożony, atym samym prądożerny. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.03, 13:21 Spokojnie Jeśli coś źle napisałem to przepraszam. Poprostu na moim monitorze na tabliczce znamionowej jest napisane 1,5 A. Zinterpretowałem to jako 1,5 ampera co w przybliżeniu daje 300 W. Faktycznie to troche dużo. Link Zgłoś
Gość: wiedom Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.star.net.pl 22.02.03, 15:43 Z tymio cenami tam powyżej to coś nie tak. Zgadza się że kWgodzina kosztuje ok. 0,3zł jednak do każdej kwgodziny należy dodać również inne koszty. Na tej stronce www.ze.tarnow.pl/net/zet?id=en03&taryfa=g111 masz przelicznik gdzie możesz wpisać stan początkowy licznika i końcowi i zobaczysz ile cię wyniesie cena. np. 2 kWh kosztuje 3.46zł. Nieźle, co? Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 16:40 Tak ale 2,7 zł to opłata stała niezależna od tego czy zużyłeś 2 kWh czy 200 kWh. Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 16:43 Ale w sumie bardzo ciekawa stronka. Link Zgłoś
Gość: wiedom Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.star.net.pl 22.02.03, 18:24 stała bo stała ale zobacz: Stawka opłaty abonamentowej (1.07 PLN/m-c) Cena za energię elektryczną czynną (0.1742 PLN/kWh) Składnik stały stawki sieciowej (1.64 PLN/m-c) Składnik zmienny stawki sieciowej (0.1541 PLN/kWh) Stawka systemowa (0.0513 PLN/kWh) są dodatki również za każdą kWh więc to różnie bywa. Link Zgłoś
Gość: vaz Re: Zużycie prądu przez komputer IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 26.02.03, 13:32 Podłączyłem amperomierz, sprawdziłem: 1. Pracujący komputer, z włączonym monitorem, ale na którym nic w danej chwili się nie dzieje. Po prostu jest włączony. Prąd 0,63A 2. Opcja jak wyżej, ale z wyłączonym monitorem (włączonym do kontaktu, ale w stanie Stand-by). Pobór 0,45A 3. Jakiekolwiek skomplikowane operacje bym nie wykonywał, typu wgrywanie dużego programu z twardego dysku, uruchamianie CD-ROM, pobór nie przekracza 0,73A z włączonym monitorem. WNIOSKI: 1. Jedynym w miarę sensownym działaniem oszczędzającym prąd jest wyłączanie monitora 2. Mitem jest "Duże użycie procesora i podzespołów typu CDROM = duże zużycie prądu" Miesięczny koszt energii dla jednego włączonego komputera przez 15 h/dzień to: 0,63A x 0,35 PLN x 0,240 [V] x 15 h x 30 dni = 23,80 PLN Jeśli przez większość czasu (np. 10 h/dzień) monitor jest w stanie Stand-by (gdy nikt nie pracuje na komputerze) można oszczędzić: 0,18A x 0,35 PLN x 0,240 [V] x 10 h x 30 dni = 4,50 PLN OSZCZĘDZAJMY PRĄD!!! Link Zgłoś