Gość: kell Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.03.03, 21:04 dobry edytor tekstu (np edit++) i darmowy kompilator (borland c jest chyba za darmo, przynajmniej sam kompilator bez IDE) i jestes ustawiony. ja nie wierze w magiczne metody, klikane programowanie i inne cuda:) gdybys uzywal linuksa, to bym polecil tobie ciekawe rzeczy, ale w sprawach windows jestem zielony:) Link Zgłoś
Gość: abc Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.crowley.pl 10.03.03, 01:39 > gdybys uzywal linuksa, to bym polecil tobie ciekawe > rzeczy, ale w sprawach windows jestem zielony:) linuksa albo cygwin (www.cygwin.org) Jak sobie zainstalujesz bedziesz mial w windowsach kompilator, X window system i edytory. Link Zgłoś
pollak Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C 10.03.03, 09:16 Gość portalu: abc napisał(a): > Jak sobie zainstalujesz bedziesz mial w windowsach > kompilator, X window system i edytory. Xwindow? Po co? Standardowo wystarczy (przynajmniej w Linuksie) vim + gcc + gdb. Kompletny zestaw do programowania w C (dla bardziej wnikliwych można dodać jeszcze Electric Fence, Checker czy jakieś mpr). To wszystko oczywiście dla Linuksa. I wszystko stosunkowo intuicyjne dla człowieka ze średnim IQ ;). Ok, no może trochę trzeba poczytać, ale później to sama przyjemność :) A co do narzędzi dla Windows to przeczytaj sobie FAQ grupy pl.comp.lang.c Tam w którymś z punktów polecają narzędzia (oraz książki) plus jeszcze garść pytań z odpowiedziami. www.ps.nq.pl/pcfaq/index.php I zobacz pytanie 'gdzie mogę dostać darmowy kompliator' czy jakoś podobnie. Link Zgłoś
da.killa Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C 10.03.03, 11:04 pollak napisał: > Xwindow? Po co? Po to by uruchomić Anjutę - w tym to dopiero wygodnie się programuje! Pozdrowienia Link Zgłoś
pollak Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C 11.03.03, 18:55 da.killa napisał: > Po to by uruchomić Anjutę - w tym to dopiero wygodnie się > programuje! Wymaga iksów - odpada! ;) To może od razu Kdevelop? :) pzdr Link Zgłoś
Gość: kell Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.03.03, 21:46 no moze ktos chce pisac programy korzystajac z GTK, wiec i tak bez XW sie nie obejdzie.. ale kto dzisiaj korzysta tylko z terminala.. poza tym szczerze, pisanie programow pod graficznym edytorem jest wygodniejsze, ma sie pod reka calosc kodu (bo rzadko kod to 1 plik), referencje (swietny programik devhelp) i uzywanie mychy do copy&paste.. nie uzywalem kdevelop (nie mam qt), ale anjuta to kawal dobrej roboty. ale moze o gustach juz nie bedziemy rozmawiac.. Link Zgłoś
Gość: abc Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.crowley.pl 10.03.03, 14:04 podobno mozna do tego wykorzystac netbeans (trzeba doinstalowac modul) ale nigdy z tego nie korzystalem, wiec nie moge polecac Jesli to uruchomisz moglbys podzielic sie wrazeniami... przypuszczalnie trzeba do tego doinstalowac jeszcze jakikolwiek kompilator (np gcc na windows) Link Zgłoś
Gość: kell Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.03, 18:09 czyli wychodzi, ze jezeli ktos sie chce pobawic w programowanie to powinien zainstalowac linuksa. i nie zrozumcie mnie zle, pod windows tez sa swietne IDE dla programisty, tylko problem w tym, ze sa piekielnie drogie.. a jezeli ktos chce tanio pod windows to wlasnie przypomnialo mi sie, ze darmowa wersja Eiffel Studio (na marginesie to calkiem przyjemny jezyk obiektowy, jak ktos lubi takie klimaty) pod windows ma kompilator borland c .. wiec co za problem wykorzystac go z jakims darmowym edytorem programisty (eiffel studio pod linuksa korzysta z gcc) Link Zgłoś
Gość: abc Re: Szukam dobrego narzędzia do programowania w C IP: *.crowley.pl 11.03.03, 12:07 ps. netbeans chodzi m.in. pod windowsami Link Zgłoś