Dodaj do ulubionych

wine help!!!!!!!

12.11.06, 20:34
Bo łosiwieje.... Jestem nowy w linuxie. zainstalowałem w Ubuntu Wine przez
Synaptica, ale go nigdie nie widzę. Moze ktoś mi powiedzieć jak otworzyć i jak
skonfigurowc tego Wine? albo jakiegos sensownego linka dla kompletnego newbie.
tak kawa na ławe abo co innego
Obserwuj wątek
    • daniellinux Re: wine help!!!!!!! 12.11.06, 20:46
      uruchom konsolę wpisz wine nazwa_pliku.exe
      • durran Re: wine help!!!!!!! 15.11.06, 17:46
        Ja tez mam klopoty z wine. Odpalam konsole, wpisuje wine_nazwa pliku.exe lub
        sciezke do niego i wyswietla mi "wine: creating configuration directory
        '/root/.wine'..." i tak tp trwa juz od godziny :) Bede wdzieczny za pomoc
        • mysz.szara Re: wine help!!!!!!! 15.11.06, 18:04
          durran napisał:

> Ja tez mam klopoty z wine. Odpalam konsole, wpisuje wine_nazwa pliku.exe lub
          > sciezke do niego i wyswietla mi "wine: creating configuration directory
          > '/root/.wine'..." i tak tp trwa juz od godziny :) Bede wdzieczny za pomoc

A dlaczego odpalasz jako root? Ja robię tak, na przykładzie Photoshopa: najpierw
          program instaluje:
          $ win ~/mysz.szara/i_ścieżka_do_pliku_setup - tu program instaluje się w
          katalogu .wine

Potem program uruchamiam tak : wine /home/mysz.szara/.wine/drive_c/Program
          Files/Adobe/Photoshop 7.0 CE/Photoshop.exe

Nie wiem czy to jest poprawnie, ale działa :D:D:D

pozdrawiam

mysz.szara
          • mysz.szara Re: wine help!!!!!!! 15.11.06, 18:33
            mysz.szara napisała:

> durran napisał:
            >
            > > Ja tez mam klopoty z wine. Odpalam konsole, wpisuje wine_nazwa pliku.exe
            > lub
            > > sciezke do niego i wyswietla mi "wine: creating configuration directory
            > > '/root/.wine'..." i tak tp trwa juz od godziny :) Bede wdzieczny za pomoc
            >
            >
            > A dlaczego odpalasz jako root? Ja robię tak, na przykładzie Photoshopa: najpier
            > w
            > program instaluje:
            > $ win ~/mysz.szara/i_ścieżka_do_pliku_setup - tu program instaluje się w
            > katalogu .wine
            >
            > Potem program uruchamiam tak : wine /home/mysz.szara/.wine/drive_c/Program
            > Files/Adobe/Photoshop 7.0 CE/Photoshop.exe
            >
            >
            > Nie wiem czy to jest poprawnie, ale działa :D:D:D
            >
            > pozdrawiam
            >
            > mysz.szara
            >
            >

trochę byków porobiłam :D

instaluje tak :

$ wine ~/ścieżka_do_katalogu_w kótrym_jest_plik_setup_programu_do_instalacji -
            program ten zainstaluje się w katalogu .wine

uruchamiam tak:

$ wine /home/mysz.szara/.wine/drive_c/Program
            > Files/Adobe/Photoshop 7.0 CE/Photoshop.exe
    • mrowkolew Re: wine help!!!!!!! 12.11.06, 20:59
      w klikanych dystrybucjach po zainstalowaniu wine z rpm powinien się
      automatycznie dodać obsługiwany typ pliku .exe i jeśli masz jakiś program np.
      instalator jakiegoś programu ściągnięty na dysk lub na podmontowanej płytce cd
      to już kliknięcie na taki plik powinno zaowocować uruchomieniem go przez wine

zaś co do konfiguracji wine (to może być czasem potrzebne-czy wine ma udawac
      win98 czy wyższy,chyba z tym się niewiele zmieniło na razie w wine) to jest dużo
      manuali do wine,najlepiej szukać je w "specjalnym dziale google dla linux" tak:
      www.google.pl/linux?hl=pl&q=wine&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
      • jankowodnik1 Re: wine help!!!!!!! 12.11.06, 21:17
        niestety - nie idzie . próbowałem odpalic z konsoli foobara. przeniosłem plik
        instalacyjny na pulpit i wpisałem wine foobar.exe.
        wywaliło mi że jakis moduł nie moze być znaleziony: Module not found
        • krzysztofsf Re: wine help!!!!!!! 13.11.06, 07:38
          Ja tez mam pecha do wine - zainstalowalem w Aurox12, ustawilem, ze ma udawac winxp, i za wyjatkiem uruchamiania pliku flash z ko0ncowka exe, wszystko inne konczy sie na tym, ze kursorek poskacze, na panelu pojawi sie "uruchamianie" i po chwili uruchamianie znika i kicha...........
        • mrowkolew Re: wine help!!!!!!! 13.11.06, 10:56
          łoludzie;) jak chcecie uruchamiać takie programy to może instalnijcie sobie
          ReactOS obok linuxa-może łatwiej pójdzie (twórcy ReactOS współpracują z twórcami
          wine a ponoć niektóre osoby pracują nad jednym i drugim,w sumie to ten system to
          taki rozbudowany wine udający win****)

ja niestety więcej nie doradzę,bo nie miałam potrzeby emulować windows na
          linux-wystarczają mi te programy które są dla linux,ale jak chcecie bardzo
          nauczyć się używać wine to o ile wiem czasem brakuje jakichś plików-głównie
          chyba bibliotek .dll windowsowych,które trzeba przenosić z windows-i jaki to ma
          sens w używaniu legalnego linux? spróbujcie jeszcze wpisać w googla wine plus
          nazwa programu który chcecie odpalić-jak ktoś to uruchomił to będzie opisane co
          ewentualnie doinstalować wine'owi
        • mmkkll Re: wine help!!!!!!! 13.11.06, 15:14
          Wejdź najpierw w konsolę i wpisz winecfg.
          Ja też mam Ubuntu i czasem używam foobara pod wine(jako konwertera). Wszystko
          idzie bez problemu.
    • hydroxyzine Re: wine help!!!!!!! 13.11.06, 18:33
      Zainstaluj sobie winetools. Dzięki niemu skonfigurujesz i dociągniesz (np. ze strony Microsoft, posiadając oczywiście stosowną licencję) składniki niezbędne do uruchamiania wielu programów pod Windows.
      • mysz.szara Re: wine help!!!!!!! 15.11.06, 18:55
        hydroxyzine napisał:

> Zainstaluj sobie winetools.

Zainstalowałam, ale do czego to służy?

Próbowałam wine skonfigurować ale coś nie tak mi wychodzi takbym chciała.... Po
        uruchomieniu wineTools otrzymałam takie okna

1/ voila.pl/w9f8e/?1 stad wybrałam Base setup
        2/ voila.pl/3h70y/?1 stąd zainstalowałam 3 górne pozycje, 4 nie chciała
        :/, dodatkowo (dla próby) zainstalowałam IE w wersji English

3/ voila.pl/9ssez/?1 i teraz za bardzo nie wiem co dalej zrobić i jaki
        wine ma mieć ostateczny wygląd.

>Dzięki niemu skonfigurujesz i dociągniesz (np. ze strony Microsoft, posiadając
        oczywiście stosowną licencję) składniki niezbędne do uruchamiania wielu
        programów pod Windows.

Oczywiście, że każdy ma :D:D))))))))))))))))))) ;)

pzdr

mysz.szara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka