Gość: Yorrick IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 12:05 Mam zamiar kupić monitor 19 cali. Słyszałem, że najlepsze matryce to IPS i MVA, natomiast TFT odpada. Czy to prawda? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Obywatel Re: Jaka matryca do monitora? IP: *.ists.pl 25.11.06, 18:39 www.egielda.com.pl/?str=art&id=560 Link Zgłoś
Gość: Typek Re: Jaka matryca do monitora? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 08:19 A jak sprawdzisz, że ta matryca jest tego typu a nie innego ? Niewielu producentów monitorów podaje takie dane o swoich monitorach. Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: Jaka matryca do monitora? IP: 80.54.202.* 26.11.06, 14:38 Konkretnie "TN" - dosyć słabe kolory. S-IPS i MVA Premium (tudzież odpowiedniki Samsunga w postaci PVA i pochodnych) mają znacznie lepsze kolory i kąty patrzenia. Nadal żaden LCD nie umywa się do starej technologii CRT (jeśli chodzi np. o obróbkę zdjęć)... Link Zgłoś
Gość: akodo Re: Jaka matryca do monitora? IP: *.chello.pl 26.11.06, 21:08 Niestety prasa "fachowa" powiela stereotypowe często nieprawdziwe wiadomości o matrycach, oparte na doświadczeniach z przed 2 lat gdzie faktycznie TN miał katastrofalne kąty widzenia. Dla wielu osób różnica w jakości między nowym TN a np PVA jest niezauważalna a już napewno nie warta takiej różnicy w cenie! Mój kumpel kupował niedawno 19" LCD i upierał się na PVA, gdy poszedł do MM wybrac model i porówać nie potrafił odróżnić monitora na PVA od innych markowych na TN :) A gdy pokazałem mu różnicę między nimi stwierdził że za zaoszczędzone pieniądze woli kupić sobie coś jeszcze do kompa. Kupił 19" LG na TN i kolory są REWELACYJNE! Kąty widzenia bardzo dobre, jedyny minus to gdy pattrzy się na ekran od dołu kąty są BARDZO słabe ale zupełnie mu to nie przeszkadza, ma za to o wiele szybszy czas reakcji i ZERO smużenia w gierkach, jest bardzo zadowolony. Oczywiście przy słabych matrycach (starych) TN kąty są wąskie ale nowe firmowe monitory to zupełnie coś innego, jeśłi ktoś mówi inaczej to nie miał z nimi do czynienia. A LG wybrał bo ma dobrą gwarancję i cenę. Generalnie polecam kupowac firmowy sprzęt (zawsze nie tylko przy monitorach) zeby w razie czego nie miec problemow z reklamacja Link Zgłoś
Gość: Kokeeno Re: Jaka matryca do monitora? IP: *.crowley.pl 27.11.06, 08:02 Z tymi rewelacyjnymi kolorami, to bym nie przesadzał - wydawało mi się, że moja iiyama na S-IPS ma całkiem niezłe kolory gdy edytowałem na niej pewne zdjęcie - no to się cholera zdziwiłem, jak je sobie obejrzałem w pracy na CRT (co do lapkowego TN, to nie mam złudzeń)... Link Zgłoś