agniea 25.11.06, 13:52 podzieliłam na C: 5GB i E:45GB. System jest na C: które mi się blokuje z braku miejsca:(( jak zmienić podział, którego dokonałam w artystycznym natchnieniu (czyli już nie pamiętam jak:) pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
kicior99 Re: jak zmienić podział dysku?katastrofa!!!H E L 25.11.06, 14:19 z braku miejsca> to, przepraszam, co tam masz? wiedzac, ze windows jezt zarloczny, podzielilem dysk na 3 partycje, na c mam tylko system ze sporym oddechem, programy na D: Link Zgłoś
agniea Re: jak zmienić podział dysku?katastrofa!!!H E L 25.11.06, 14:32 mam windows'a office translatory the sims :) i masę innych programów... kto napisze ignorantowi jak postępować krok po kroku??? pozdr Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: jak zmienić podział dysku?katastrofa!!!H E L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 14:56 zainstaluj partition magic 8 lub 9, mozna nim zmieniac rozmiar partycji Link Zgłoś
Gość: as Re: jak zmienić podział dysku?katastrofa!!!H E L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 15:27 Gość portalu: 1234 napisał(a): > zainstaluj partition magic 8 lub 9, Nie ma wersji 9 ! :) www.symantec.com/home_homeoffice/products/overview.jsp?pcid=sp&pvid=pm80 > mozna nim zmieniac rozmiar partycji A to się zgadza. Tym programem można zmienić bez problemu rozmiary partycji - bez utraty danych. Link Zgłoś
Gość: agniea a można go ściągnąć za darmo? IP: *.fastres.net 25.11.06, 15:57 w końcu użyję go tylko raz... Dziękuję serdecznie:)) Link Zgłoś
kicior99 Re: a można go ściągnąć za darmo? 25.11.06, 18:07 mnie tez sie przyda. To freeware? BTW teraz juz mysl zakladajac partycje, ja tez przez to przeszedlem, tyle ze skonczylo sie prozaicznym formatem c:\ =))))) i fdiskiem Link Zgłoś
t-800 Re: a można go ściągnąć za darmo? 25.11.06, 18:46 partitionlogic.org.uk - ale nie mam pojęcia, jak tego używać. ;-) Link Zgłoś
Gość: agniea nie działa:( IP: *.fastres.net 25.11.06, 20:09 ten ostatni z org.uk nie działa, albo ja nie wiem jak go używać... onawiam pytanie o free partition magic? Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: nie działa:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:17 z tej strony mozna pobrac dobreprogramy.pl/index.php?dz=22&id=453&t=59 Link Zgłoś
Gość: bodo Re: nie działa:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:22 a ja polecam Acronis - niedawno był w pismach komputerowych,świetny, prosty do tych spraw (dzielenie dysku, zmiany rozmiarów partycji itp.) - znakomity! Link Zgłoś
beata_ Partition Magic 8, o ile pamiętam, to trial... 25.11.06, 20:28 ... ściągnij, użyj i zapomnij Link Zgłoś
Gość: agniea ja się zabiję, albo demo albo nie działa.. IP: *.fastres.net 25.11.06, 21:49 demo pokazuje jak działa ale nie można NIC zrobić, sieć jest pełna demo, ściągałam inne albo ja jestem za głupia albo one nie działają. ja się zabiję albo wywalę pudło za okno... Link Zgłoś
kicior99 Re: sprobuj 25.11.06, 23:10 partition resizer dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=464&t=59 Link Zgłoś
Gość: P Re: sprobuj IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.06, 01:09 Nie mozesz tego zrobic uzywajac PM w sposob jaki Ci proponuja,chyba ze kolejna partycja bedzie calkowicie wolna.Mozesz natomiast zrobic image partycji E usunac partycje ,rozszerzyc C,utworzyc nowa mniejsza partycje na pozostalej po E czesci i restore na ta mniejsza.Niezrozumiale ? Wiem. Link Zgłoś
beata_ Hmmmm... 26.11.06, 03:19 ... może dlatego, że mam pełną wersję PM "jeżdżę" wielkościami partycji dowolnie, nie mówiąc o tym, że następne mogę sobie tworzyć, "pobierając" wolną przestrzeń z dowolnej istniejącej partycji Link Zgłoś
Gość: P Re: Hmmmm... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.06, 04:35 Moze zanim napiszesz cos wiecej na ten temat poczytaj dokumentacje do PM.Znajdziesz ja na dysku w dziale DOCS i dalej PM8.W dziale Managing Partitions i dalej Resizing and Moving znajdziesz takie zdania: "3 Choose whether to resize or move the partition. To do this: Do this: Move 1 Place the pointer on the partition. The pointer changes to . 2 Drag the partition to the desired location. I odpowiedz na to co napisalas: There must be unallocated space adjacent to the partition to move/resize it. If there is none, and the partition contains unused space, make the partition smaller and then move the partition. I hope you understand plain English.Have a nice time. Link Zgłoś
beata_ Re: Hmmmm... 27.11.06, 13:46 Nie mam zamiaru pisać niczego więcej, na ten temat, bo napisałam już wszystko, co wiedziałam i co sama robiłam u siebie:-) Kwestia utworzenia nowej partycji w przypadku założycielki tego wątku jest akurat nieistotna - chce zmienić wielkość partycji istniejących, a to jest proste przy pomomcy PM. Z angielskim sobie radzę, spokojna głowa :-) Dziękuję za troskę i pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: as Re: jak zmienić podział dysku?katastrofa!!!H E L IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 07:53 Program Norton PARTITION MAGIC 8 firmy Symantec w wersji DEMO, czyli w tej legalnej wersji jaką można pobrać ze strony producenta i innych stron pokrewnych to wersja, która NICZEGO NIE ZMIENIA ! Ta wersja demo po prostu NIE DZIAŁA ! :) Pokazuje jak program działa, ale niczego nie zmienia. Dlatego potrzebna jest w pełni działająca wersja tego programu, żeby naprawdę dokonać zmian na partycjach. Program działa na tyle dobrze, że nie traci się danych przy zmianach na partycjach. Link Zgłoś
Gość: agniea oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.fastres.net 26.11.06, 11:43 aby zakupić partition magic, chociaż sklep jest arogancki, to jedyny dziś otwarty, kłaniam się wszystkim i dziękuję serdecznie za próby pomocy:)) Link Zgłoś
Gość: P Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.11.06, 16:58 Martwi nie to ze chcesz kupic PM ale to ze jestes uparta jak koza.Zaden program nie jest w stanie zrobic to co chcesz a wiec powiekszac partycje w sposob dowolny.Sa pewne reguly ktore musisz przestrzegac.Jesli pogodzisz sie z tym to sa darmowe programy do obrobek partycji ktore przy nieco wiekszym nakladzie pracy pozwola Ci uzyskac to co chcesz.Wiele z tych programow mozesz znalezc pod tym adresem: fileforum.betanews.com/. (English a must) Link Zgłoś
Gość: quato Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.ipt.aol.com 26.11.06, 20:06 Gościu :P chyba nie wiesz o czym mówisz partition magic NAPRAWDĘ potrafi czynić cuda nie wiem jaką wersję TY posiadasz ale ja na wersji 8 kasowałem-zakładałem-zmieniałem rozmiar-zmieniałem system plików we wszystkie możliwe strony-zmieniałem rodzaj partycji (z primary na extended i z powrotem) ODZYSKIWAŁEM skasowane partycje (bo i taka możliwość istnieje pod warunkiem że była to partycja primary)i jedyne wyamganie jakie jest stawiane to wolne miejsce na partycji z której będziemy zabierać wolne miejsce (ale to jest chyba logiczne) robiłem to wiele wieeele razy i nawet zrobiłem sobie płytę (TAK PŁYTĘ) bootującą z której odpala mi się dosowa wersja PM (w pełni działająca z NTFS) i nigdy ale to nigdy nie miałem z tym problemów Link Zgłoś
Gość: quato Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.ipt.aol.com 26.11.06, 20:12 jeszcze coś "wolne miejsce" nie oznacza kasowania wszystkich danych na partycji którą będziemy zmiejszać "wolne miejsce" oznacza odpowiednią ilość wolnego miejsca PM sam przenosi dane z sektorów które mają należeć po zmianie wielkości do drugiego dysku na wolne miejsce na tym samym dysku Link Zgłoś
Gość: beny_hill Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.gorzow.mm.pl 26.11.06, 20:12 Gość portalu: quato napisał(a): > nigdy ale to nigdy nie miałem z tym problemów i bedziesz tak piał jak kogut aż do pierwszego razu........ To forum i nie tylko to wytapetowane jest płaczliwymi zgłoszeniami że PM to i tamto ............. Link Zgłoś
Gość: quato Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.ipt.aol.com 26.11.06, 20:17 i niech płaczą dalej a pianie zostawiam dla koguta zresztą wolę to niż skomleć jak pies a stracić dane można na 10000 innych sposobów i nic na to nie poradzisz Link Zgłoś
beny_hill Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt 26.11.06, 20:28 Gość portalu: quato napisał(a): > a stracić dane można na 10000 innych sposobów i nic na to nie poradzisz tys prowda ............. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: 212.76.40.* 26.11.06, 17:47 Po co? Ściągnij SysRecCD (darmowy, na bazie Linuxa live), a na nim znajdziesz QTParted - darmowy, o możliwościach podobnych do PM. Link Zgłoś
beny_hill Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt 26.11.06, 17:56 Gość portalu: Greg napisał(a): > Po co? Ściągnij SysRecCD (darmowy, na bazie Linuxa live), a na nim znajdziesz > QTParted - darmowy, o możliwościach podobnych do PM. Wyrąbie sobie partycję z danymi i to dopiero będzie płacz. Ludzie................. szanujcie Swoje i Innych dane, nie polecajcie programów które użyszkodnik i tak nie potrafi użyć a rabanu sobie narobi w życiorysie !! Link Zgłoś
Gość: bodo Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:00 jeszcze raz podpowiem: bezpieczny i prosty w obsłudze w te klocki jest Acronis - był w 10-tym nrze PC Format. nie masz kogoś znajomego? (zipowanie i wysyłka e-mailem odpada: jest za duży) można zmieniać rozmiary partycji nie tracąc danych (oczywiście w rozumnych granicach - ale jak je przekroczysz, to Acronis nie wykona polecenia, więc nic się nie stanie) Link Zgłoś
Gość: P Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.11.06, 00:08 Musze dodac bo widze ze macie ogromny problem ze zrozumieniem tekstu pisanego po polsku choc wyzej cytowalem angielski tekst: powiekszyc partycje mozna tylko i tylko kosztem wolnego miejsca (unallocated)przylegajacego do rozszerzanej partycji.Pomniejszyc partycje mozna w ramach samej partycji uzyskujac unallocated przestrzen.A PM jest dobry i chyba najlepszy w tej grupie,ale nie bardzo dobry.Sa partycje ktorych nie ruszy ,nie potrafi nawet usunac. Link Zgłoś
Gość: Amerykaniec Z Tatr Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 08:03 Gość portalu: P napisał(a): > uzyskujac > unallocated przestrzen Co ? Nie wiesz co po polsku znaczy te słowo 'unallocated' ? :) > PM jest dobry i chyba najlepszy w tej grupie,ale nie > bardzo dobry. Jest NAJLEPSZY w tej kategorii i mdlatego firma Symantec go kupiła od poprzedniej firmy Powerquest. :) Symantec nie kupowałby byle gów*a za kilka milionów $ . :) > Sa partycje ktorych nie ruszy ,nie potrafi nawet usunac. A tu nie o usuwanie chodzi i tym podziałem: = C: 5GB (pełne) = E: 45GB. (trochę pustego miejsca) ten PM da sobie radę BEZ PROBLEMU i bez utraty danych z tej pełnej partycji 5 GB. :) Da sobie radę i nie próbuj udowadniać nam, że jest inaczej bo wychodzisz na głupka. :) Link Zgłoś
Gość: werty Re: oficjalnie się poddaję i jadę do media markt IP: *.31.radom.pilicka.pl 27.11.06, 18:34 Powiem tak: w przeciwieństwie, jak widzę, do niektórych tutaj używałem PM właśnie do powiększenia partycji systemowej kosztem innej. Program grzecznie zapytał z której partycji i ile przestrzeni chcę zaczerpnąć, aczkolwiek po wyborze zasugerował trochę inną wielkość, która z jakiś względów mu pasowała. Program zmienił wielkości partycji i nie potrzebował do tego nieprzydzielonej przestrzeni. Można rozważyć zresztą jeszcze jedną mozliwość: odinstalować programy z C:\ i zainstalować na innej partycji - na pewno zwolni się sporo miejsca. Link Zgłoś