Dodaj do ulubionych

jaki router?

IP: 82.160.17.* 01.12.06, 23:55
Jaki router wybrać do rozdzielenia łącza, żebym nie musiał mieć włączonego
kompa żeby na drugim mieć neta?
Obserwuj wątek
    • maddox84 Re: jaki router? 02.12.06, 01:00
      Pomyślmy... zapewne niezbędne będzie ci co najmniej 18 portów... może coś takiego:
      www.allegro.pl/item143940573_cisco_8540_csr_18xgigabit_l2_l3_l4_fv.html
    • Gość: sebas Re: jaki router? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 11:06
      kupuj najtańszy, ja w domu mam "Cerberus ADSL Lite" Pentagramu, ja za swój dałem
      coś koło 130 zeta zakupiony w allegro. A podłączenie reutera bezproblemowe
      (instrukcja). Polecam.
      Nazwa użytkownika i hasło przechowywane jest na reuterze (przy pierwszym
      podłączeniu musisz skonfigurować sprzęt), a kolejne komputery łączysz za pomocą
      karty sieciowej i już nic nie musisz kombinować w ustawieniach - masz net.
      • Gość: marek Re: jaki router? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.12.06, 12:15
        linksys wrt54gl. duża mozliwość alternatywnego oprogramowania.
      • Gość: mam Re: jaki router? IP: 82.160.17.* 02.12.06, 23:29
        Dzięki sebas. Mam jeszcze jedno pytanko, czy ten router będzie pasował do
        obojętnie jakiego łącza, czy to będzie stałe łącze kablowe czy np. neostrada?
        Ile na ile kompów masz podzielone łącze?
        • r_ed Re: jaki router? 02.12.06, 23:37
          > Mam jeszcze jedno pytanko, czy ten router będzie pasował do
          > obojętnie jakiego łącza, czy to będzie stałe łącze kablowe czy np. neostrada?

Przeciez jak byk w nazwie jest ADSL ...
          • Gość: sebas Re: jaki router? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 05:15
            Ja w domu mam rozdzieloną neo na dwa pokoje (jak zauważył r_ed ADSL), a max mogę
            podłączyć do 5 komputerów (4 z kabla sieciowego + 1 przez USB). Ale myślę że dla
            każdego rodzaju możesz dobrać router
            • kell99 Re: jaki router? 03.12.06, 05:35
              IMHO gdy modem ma eth i usb to dziala tylko jedno z nich w danym czasie, wiec
              raczej 4 + 1 miec nie bedziesz.
              • r_ed Re: jaki router? 03.12.06, 21:50
                Nie zawsze - u mnie dziala jednoczesnie eth i usb.
        • pole.makowe Re: jaki router? 03.12.06, 06:58
          Raczej trudno kupić jeden router, który będzie pasował do wszystkiego
          Zazwyczaj jest tak, że jest router + jakiś modem
          Inny jest modem do ADSL over Analog, inny do ADSL over ISDN, a jeszcze inny z
          modemem do TV kablowej

Moim zdaniem warto kupić router z wbudowanym WIFi, bo to strasznie ułatwia
          pracę i nie trzeba ciągnąć wszędzie kabli Ethernetowych
          • kell99 Re: jaki router? 03.12.06, 17:32
            Ojej, o czym ty napisales?
            Router nie ma najczesciej wbudowanego modemu. Router pasuje do WSZYSTKIEGO co ma
            na wyjsciu gniazdko ethernetu (czyli modemy kablowe, dsl, bramki voip, inne
            routery itd).

Poza zdajesz sobie sprawe, ze uzywanie wifi niesie za soba spore ryzyko.
            Uzywanie wifi do pracy czy np laczenia sie z bankiem moze nie byc najlepszym
            pomyslem.

Osobiscie nie jestem fanem rozwiazan 'wszystko w jednym', a i nie spotkalem sie
            z routerem + wifi i modemem kablowym w jednym.
      • Gość: mirek Re: jaki router? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.12.06, 19:22
        jak Sebas wpisuje do routera użytkownika i hasło to ja gratuluje Sebasa. To
        prawie jak router Sebas.
        • Gość: sebas Re: jaki router? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 19:50
          Może i jestem w błędzie, nie znam się. Wiem tylko, że ten reuter konfiguruje się
          przez przeglądarkę WWW podając w pasku adresu lokalny adres IP reutera (cytat z
          instrukcji hehe). Konfiguracje robisz tylko na jednym komputerze, w kolejnych
          tylko kabelek do karty sieciowej i możesz śmigać.
          BTW nie łączę reutera z kompem przez USB więc mogłem się mylić z tym 4+1.
          Najważniejsze jest to, że sprzęt jest tani, prosty w konfiguracji i bezproblemowy
        • Gość: sebas Re: jaki router? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 20:07
          internet chodzi na drugim komputerze nawet wtedy gdy jest wyłączony komp na
          którym dokonywałem konfiguracji reutera.
          • Gość: mirek Re: jaki router? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.12.06, 21:31
            Gość portalu: sebas napisał(a):

> internet chodzi na drugim komputerze nawet wtedy gdy jest wyłączony komp na
            > którym dokonywałem konfiguracji reutera.

rewelacja odkryłeś koło.
            • Gość: mar Re: jaki router? IP: 82.160.17.* 05.12.06, 23:46
              Jakiej firmy polecacie router. Dlinka, asmaxa czy moze linksysa. Napiszcie wady
              i zalety?
              • Gość: mar Re: jaki router? IP: 82.160.17.* 05.12.06, 23:50
                Jakiej firmy polecacie router. Dlinka, asmaxa czy moze linksysa. Napiszcie wady
                i zalety? Na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka