Dodaj do ulubionych

Ubuntu 6.12 Live

25.12.06, 21:03
Chciałem się dzisiaj pochwalić tu na tym forum, że w końcu wypróbowałem linuksa ale niestety dupa blada ..uj bombki strzelił choinki nie będzie. Zapytacie dlaczego???
Bo wersja live za cholere nie chce na starcie współpracować z klawiaturą i myszką bezprzewodową a niestety co jak co ale w święta nie mam ochoty na wygibasy pod biurkiem z choinką na plecach tylko po to by podłączyć stary komplet z kabelkiem. Jak to jest bios widzi klawiature a już wersja Live linuksa nie widzi???
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Ubuntu 6.12 Live 28.12.06, 04:11
      Lambert spojz na to z drugiej strony: gdyby to Windows nie chcial wspolpracowac
      z twoim sprzetem to najprawdopodobniej nic innego by ci nie zostalo jak kupic
      nastepna klawiaturke bo obejsc problemu by sie nie dalo. A z Linuxem to
      poklniesz troche, troszke pogooglujesz i sa szanse, ze jednak rozwiazanie
      znajdziesz ;-) Ale tak powazniej: cel okresla sposoby dzialania (nie mylic z
      mr. Lenin) czyli zamiast fotela leniwca kupisz do pracy z komputerem fotel
      biurowy, do dojezdzania do pracy wybierzesz Opla Corse a nie 50 tonowa TATRE
      itp. A do Linuxa poszykasz sprzetu, ktory z nim bedzie dziala bez problemowo.
      NIestety MS wciaz ma 92% rynku a Linux 2.7% :-((((

BIOS 'widzi' sprzet na niskim poziomie OS porzebuje sterowniki by nie tylko ten
      sprzet widziec ale rowniez z nim sie komunikowac...
    • krzysztofsf Re: Ubuntu 6.12 Live 28.12.06, 09:29
      lambert77 napisał:

> Bo wersja live za cholere nie chce na starcie współpracować z klawiaturą i mysz
      > ką bezprzewodową a niestety co jak co ale w święta nie mam ochoty na wygibasy p
      > od biurkiem z choinką na plecach tylko po to by podłączyć stary komplet z kabel
      > kiem. Jak to jest bios widzi klawiature a już wersja Live linuksa nie widzi???
      >

Musisz wyprobowac inne wersje.
      Ja przeszedlam na CD-RW i DVD-RW, zeby nie odkladaly mi sie plytki z czyms, z czego nie bede juz korzystal.

Zobacz LINUXEDUCD - tez knoppix, ale ladnie rozbudowany - moze chwyci.

Sprawdz rowniez LIVE suse, Mandriva i Aurox - moga miec te sterowniki.

Pamietaj, ze podobnie jak dla Linuxa wielu producentow nie tworzy sterownikow i spolecznosc musi sama kombinowac, tak wiele z tych sprzetow bez sterownikow linuxowych jest uzywana w tak malym % komputerow, ze moze byc uznane, ze nie ma potrzeby pod nie tworzyc oprogramowania.
      • swawolny.diabel Re: Ubuntu 6.12 Live 29.12.06, 18:01
        > Musisz wyprobowac inne wersje.
        >Ja przeszedlam na CD-RW i DVD-RW, zeby nie odkladaly mi sie plytki z czyms, z c
        >zego nie bede juz korzystal.

genijalna rada
        Są ludzie którzy wszelkie problemy z winwosem rozwiązują za pomocą format c:
        taka analogia mi sie nasunęła :P
        • krzysztofsf Re: Ubuntu 6.12 Live 29.12.06, 20:20
          swawolny.diabel napisał:

> > Musisz wyprobowac inne wersje.
          > >Ja przeszedlam na CD-RW i DVD-RW, zeby nie odkladaly mi sie plytki z czyms
          > , z c
          > >zego nie bede juz korzystal.
          >
          >
          > genijalna rada
          > Są ludzie którzy wszelkie problemy z winwosem rozwiązują za pomocą format c:
          > taka analogia mi sie nasunęła :P

Czy ja wiem.
          Sciagnalem Linuxeducd6, chcialem sobie wyprobowac w wersji zainstalowanej. Nie zdazylem, a juz ukazala sie wersja 7.
          Teraz zamiast na nowa plytke, nagram najswiezsza wersje na juz posiadana plytke ze starym obrazem.

Fedora6 mi sie nie podoba. Wykorzystam plytki na inne dystrybucje a fedore sprawdze jak bedzie nowa. Co w tym dziwnego? lepiej miec archwum plyt z ktorych sie nie skorzysta?

A jesli twoja uwaga dotyczyla testowania roznych wersji live, to zapewniam cie, ze to ma sens. Np Linuxeducd ni idzie mi (przynajmniej wersja 5 jak ja probowalem) na sluzbowym komputerz (nie dogaduje sie z karta grafiki - staje na czarnym ekranie)e, a suse live startuje tam bez problemow.
    • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 01.01.07, 14:44
      Wiecie co właśnie się udało :) z tą klawiaturą okazało się, że w biosie trzeba było włączyć support dla klawiatury i myszy USB. No i ruszyło może powoli i przez chwilę sądziłem, że nie odpali ale jednak :). Całkiem fajnie wygląda nawet żona zainteresowała się co to jest. Mam tylko jeden problem. Wersja live chyba nie widzi dysku twadego nie za bardzo wiem jak go podłączyć.
      • fush Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 08:31
        A gdzie "przepraszam"?
        Jeśli chodzi o drugie pytanie to jest kilka linijek niżej wątek w tym właśnie
        temacie przecież
        • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 09:23
          oj przepraszam przepraszam poniosło mnie ;) Logika biosu mnie poraziła. Niby
          klawiatura i mysz działa ale jeżeli włączysz dwie dodatkowe opcje to będzie
          działała bardziej :).
          Narazie sobie badam to ubuntu i nie jest najgorzej. Próbuję włączyć neostrade
          mam nadzieje, że wszystko pójdzie dobrze póki co złe hasło wpisywałem do neo
          ale na to wpadłem dopiero o 5 rano :D. Sugerowałem się mini poradnikiem
          dołączonym do płytki gdzie było napisane, żeby ściągnąć sterowniki i nie
          wpadłem na to, że sterowniki to ja już mam tylko źle wpisałem całą reszte :).
          z tym fdisk też miałem problem jak łoś wpisywałem fdisk-| zamiast fdisk-l :).
          No ale już doszedłem do tego, że polecenie fdisk pokazuje mi wszystkie dyski
          dostępne.
          Jedno wielkie zdziwienie na plus. Podłączyłem swoją minolte i co się okazuje.
          Ubuntu bez żadnego problemu podmontował ją jako wymienny dysk usb :) A tyle się
          naczytałem o problemach z aparatami :D. Teraz tylko uruchomić neo podmontować
          dyski i dać żonie do zabawy może zaaprobuje zmiane systemu. A na koniec chcę
          wypróbować emulacje gier. Jak polecą mi dwie gry w które gram, bez problemu
          przeglądać będe strony które obecnie mi działają to chyba się przesiąde :) no i
          pod warunkiem że torrenty będą dobrze działać
          • olpc Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 14:18
            Pamiętaj, że w uniksach jest bardzo logicznie. Dlatego "fdisk -l", bo "l" jest
            pierwszą literą słowa "list" oznaczającego "pokaż w znaczeniu wyświetl" albo w
            żargonie informatycznym "wylistuj".
            Podobnie jest z "-h" oznaczającym "help", "-v" oznaczającym "verbose", a więc
            "bądź gadatliwy tj. wyświetlaj więcej komunikatów aniżeli robisz to domyślnie" i
            tak dalej.
            Myślę, że polubisz Linuksa.
            • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 14:49
              mam mieszane uczucia :) z jednej strony jest nawet fajnie. Wbrew pozorom menusy
              tylko troszkę się różnią niż te w windzie. Nie mówiąc już o tym, że jeżeli ktoś
              chodź troszkę grzebał w windzie też nie będzie jakoś za bardzo zdziwiony tym co
              się dzieje w panelu administracja czy preferencje. Troszkę tylko boję się
              grzebać. Dotarłem do tego że wersja live nie zapisuje nic na dysku twardym więc
              nie ma obawy, że coś spartoli z dyskiem. Żona by mnie zabiła gdyby nagle jej
              się winda nie odpaliła i nie mogła obejrzeć zdjęć naszego bąbla.
              Jednak linuks to dla mnie nowe terytorium i staram się być ostrożny chociaż nie
              powiem, że nie odczuwam pewnego podniecania:) - stąd między innymi pokpiłem
              sprawę z neostradą bo zamiast hasła wpisywałem numer użytkownika :). No ale
              powoli powoli się uczę. Teraz się zastanawiam, czy da się to zainstalować na
              próbę na flashu, bo nagrywarka strasznie mi głośno chodzi w trakcie pracy z
              wersją live.
      • tswiercz Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 08:44
        w katalogu /dev/
        są urządzenia
        dyski PATA nazywają się hda, hdb, hdc itd, gdzie a to primary master, b primary
        slave itd
        za tą nazwą jest numerek - nazwa partycji, a więc pierwsza partycja na dysku
        hda, to hda1, druga hda2 itd
        dyski sata i scsi nazywają się analogicznie, tylko zaczynają się od s, czyli
        sda, sdb, z numerkami jest podobnie.
        Jeżeli chcesz aby dysk był widziany, to musisz go zamontować:
        tworzysz sobie katalog w mnt
        mkdir -p /mnt/c
        mount /dev/hda1 /mnt/c
        jeżeli to jest partycja NTFS, to raczej tylko do odczytu w liveCD.
        Jak chcesz zapis, to albo captive albo open-sourcowy dość stabilny sterownik
        ntfs-3g, ale on już chyba bylko będzie w normalnych Linuksach.
        • fush Re: Ubuntu 6.12 Live 02.01.07, 13:38
          Tutaj znajdziesz dużo ciekawych informacji:

ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
    • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 08.01.07, 07:31
      Wracam do tematu bo coś mnie męczy strasznie :) odpaliłem ubuntu z płytki
      wcześniej zrzuciłem sobie sterownik pod sagema załadowałem go zgodnie z
      poleceniami w intrukcji odpalam ubuneo wpisuję login i hasło program twierdzi,
      że się wszystko powiodło i dupa blada. Czy dobrze myślę, że nie da się
      zainstalować netu bo musiałbym najpierw zrestartować kompa???
      • krzysztofsf Re: Ubuntu 6.12 Live 08.01.07, 08:01
        lambert77 napisał:

> Wracam do tematu bo coś mnie męczy strasznie :) odpaliłem ubuntu z płytki
        > wcześniej zrzuciłem sobie sterownik pod sagema załadowałem go zgodnie z
        > poleceniami w intrukcji odpalam ubuneo wpisuję login i hasło program twierdzi,
        > że się wszystko powiodło i dupa blada. Czy dobrze myślę, że nie da się
        > zainstalować netu bo musiałbym najpierw zrestartować kompa???

Nie sadze - Linux przewaznie nei wymaga restartow.Przy zmianach konfiguracji sieci nigdy tego nie potzrebowalem.
        Mam zwykla siec z dhcp, tak wiec z neo nie pomoge.
        • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 08.01.07, 08:50
          wcześniej troszkę poczytałem znalazłem error loga jedyna informacja jaka się w
          nim pojawia to to, że sagem został zainstalowany musze porobić zrzuty z tego
          wszystkiego i pokazać bo nie daje mi to spokoju. Wygląda naprawdę fajnie ale
          dobija mnie momentami :) podobnie przy montowaniu dysków. Tworzę katalog potem
          każę mu podmontować dysk w katalogu a ten mnie twierdzi że w miejscu i tu żebym
          nie walnął się fstab czy jakoś tak nie znaleziono nic a robiłem tak jak koleś
          pare pięter wyżej radził :) ehhh ciężka i ciernista jest droga linuksa
          • krzysztofsf Re: Ubuntu 6.12 Live 08.01.07, 08:56
            jA MAM DYSKI WYMIENNE W KIESZONCE. z lIVE TO POZA KNOPPIXEM (I BAZUJACYCH NA NIM POCHODNYCH W TYM MOJ ULUBIONY lINUXEDUCD :))WSZYSTKIE SA WG MNIE RACZEJ KULAWE W POROWNANIU Z TYM SAMYM ZAINSTALOWANYM NA DYSKU.
            sORRY ZA DUZE LITERY - NIE CHCE JUZ TEGO PRZEPISYWAC NA MALE :)
            • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 08.01.07, 09:18
              własnie i tu dochodzimy chyba do najważniejszego :) czas chyba zainwestować w
              jakiś dodatkowy mały dysk i się pobawić na serio. Tylko jak przy półrocznym
              dziecku znaleźć czas na takie rzeczy :)
              • fush Re: Ubuntu 6.12 Live 09.01.07, 12:31
                Ale przecież można zrobić "dual-boot"...
                • lambert77 Re: Ubuntu 6.12 Live 09.01.07, 12:36
                  można pewnie że można ale po pierwsze musiałbym jakąś partycje dysku
                  przeznaczyć na linuksa :) obecnie mam 3 partycje na jednej jest system i
                  program files na drugiej gry i popierdułki różne trzecia jest NTFS potrzebna mi
                  była do robienia kopi płyt dvd video bo coś nie zawsze programy radziły sobie z
                  podzielonymi obrazami pozatym mam na tej partycji moje dokumenty filmiki i inny
                  syf. Ogólnie rzecz biorąc obecnie mam dostępnych może 5 gb wolnego miejsca a
                  nie chce mi się tworzyć kolejnej partycji :)
                  • fush Re: Ubuntu 6.12 Live 10.01.07, 07:40
                    Jak chcesz, ale zabawa z linuxem z flasha może być uciążliwa, livecd dobre jest
                    do ogólnego zapoznania się z systemem, tudzież do postawienia sprawnego systemu
                    w kilka minut. Może czas na zakup HD?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka