Dodaj do ulubionych

nie działa mikrofon

IP: *.olsztyn-nagorki.sdi.tpnet.pl 07.04.03, 20:35
Zakupiłam dziś słuchwaki z mikrofonem firmy media-tech. Słuchawki działają a
mikrofon ani drgnie :-( Sprawdzałam czy nie jest przypadkiem wyciszony i
okazuje się, że tam wszystko gra..Tylko co jest przyczyną? Niestety nie znam
sie na tym wszystkim i moje grzebanie w ustawieniach nic nie dzało. czy ktoś
jest w stanie coś zasugerować? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: jap Re: nie działa mikrofon IP: 195.136.36.* 08.04.03, 10:22
      Kilka pytań: jaki system operacyjny, jak karta dźwiękowa (jeśli nie znasz typu -
      choć to dość ważne, czy nowa, czy dość stara). Sprawdź jeszcze, czy mikrofon
      jest włączony do dobrego gniazda, bo są z reguły dwa wejścia - mają różną
      czułość. Właściwe ma symbol mikrofonu albo napis MIC. Czy mikrofon działa w
      innym komputerze (może się to da gdzieś podłączyć). Jak to sprawdzisz,
      zobaczymy dalej.
      • Gość: nou Re: nie działa mikrofon IP: *.olsztyn-nagorki.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 18:12
        Dziękuję za odzew...No więc to chyba cos w ustawieniach musi być, bo nie sądzę,
        żeby drugi zestaw podobnie jak pierwszy działał wybiórczo czyli tylko
        sluchawki. Jesli chodzi o system to mam windowsa xp a karta muzyczna jest
        zintegrowana z płytą głowną (a-open ak 33). Poprzednio miałam win 98 i mikrofon
        (co prawda nie ten) ale działał. Podłączenia raczej nie da się pomylić, bo
        koncówki są oznaczone takim samym kolorem co wejścia :-) Pozdrawiam i czekam na
        jakiś odzew...
        • Gość: Tango Re: nie działa mikrofon IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.04.03, 02:54
          Prawdopodobnie uszkodzony jest sam mikrofon. Czasami tak bywa, sprawdź z innym
          aby się upewnić.
    • Gość: nou Re: nie działa mikrofon IP: *.olsztyn-nagorki.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 11:10
      panel sterowania -> mowa - jest tylko zakladka tekst na mowe a nie ma zakladki
      rozpoznawanie mowy (a jak wyczytalam to wlasnie tam mozna skonfigurowac
      mikrofon). Moze tu jest problem?
      • Gość: jap Re: nie działa mikrofon IP: 195.136.36.* 09.04.03, 11:40
        Problem w tym, że od dwóch dni nie mam czasu zerknąć do komputera z XP, żeby to
        sprawdzić (w pracy mam NT albo 2000, a tam jest inaczej). Na pewno "panel
        sterowania", ale na pewno nie "mowa".
        To będą jakieś "multimedia" i dojście do czegoś w rodzaju miksera, gdzie można
        włączać poszczególne źródła sygnału. Jest tam i mikrofon.
        • stratoos Re: nie działa mikrofon 09.04.03, 12:07
          Gość portalu: jap napisał(a):

> Problem w tym, że od dwóch dni nie mam czasu zerknąć do komputera z XP, żeby
          to
          >
          > sprawdzić (w pracy mam NT albo 2000, a tam jest inaczej). Na pewno "panel
          > sterowania", ale na pewno nie "mowa".
          > To będą jakieś "multimedia" i dojście do czegoś w rodzaju miksera, gdzie
          można
          > włączać poszczególne źródła sygnału. Jest tam i mikrofon.

panel sterowania -> dzwieki i urzadzenia audio -> glos -> nagrywanie glosu
          • Gość: nou Re: nie działa mikrofon IP: *.olsztyn-nagorki.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 12:42
            Wszystko swietnie, tam tez juz bylam. I co zastalam: urzadzenie domyslne Audio
            VIA (Wave). Glosnosc Mik zaznaczony i maksymalnie podglosniony. Regulacja
            nagrywania -> sterowniki zaawansowane - tony niskie i tony wysokie nieaktywne
            ale suwak jest przy cicho. Nagrywanie glosu - opcja zaawansowane nie jest
            aktywna. Moze troche chaotycznie przedstawione ale dla kogos kto sie na tym zna
            byc moze bedzie zrozumiale...
            • stratoos Re: nie działa mikrofon 09.04.03, 14:33
              no dobra, tak tylko dla sprawdzenia spytam: czy masz zaznaczone - dwuklik na
              glosniczku w systrayu -> opcje -> wlasciwosci -> nagrywanie i zaznaczony
              mikrofon ?
              • Gość: nou Re: nie działa mikrofon IP: *.olsztyn-nagorki.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 18:49
                mam :-(
                • stratoos Re: nie działa mikrofon 09.04.03, 23:16
                  Gość portalu: nou napisał(a):

> mam :-(

no to podepnij w miejsce mikrofonu jakies sluchawki ;) w ten sposob sprawdzisz
                  czy wogole sprzetowo mic jest sprawny
                  • Gość: jap Re: nie działa mikrofon IP: 195.136.36.* 10.04.03, 13:03
                    Windows XP nadal nie mam pod ręką, ale walczymy dalej.
                    Do jakiego programu używasz tego mikrofonu? Może w nim też jest jakiś mikser,
                    jakaś konfiguracja? Może być tak, że to się ustawia w 3 miejscach: Widows
                    setup, setup karty dźwiękowej (są karty dźwiękowe mające dość rozbudowne
                    oprogramowanie, ale w tym przypadku raczej nie, bo jest to karta zintegrowana),
                    a wreszcie sama aplikacja.
                    Mikrofony mogą mieć problemy z zasilaniem, dlatego pytałem o rodzaj karty. Nowe
                    mikrofony komputerowe mają wtyczki 3-stykowe, czyli takie, jak słuchawki
                    stereofoniczne. Jeden z tych styków podaje zasilanie. Starsze karty i mikrofony
                    miały tylko 2 styki. Jeśli ten mikrofon został kupiony niedawno w sklepie
                    komputerowym, to raczej ten problem nie występuje - po prostu "głośno myślę".
                    Na wszelki wypadek obejrzyj wtyk mikrofonu - czy ma trzy styki (głowka, krótka
                    tulejka, długa tulejka). Niestety, nie da się obejrzeć gniazda w komputerze ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka