Dodaj do ulubionych

pytanie od super laika

IP: *.tkdami.net 25.01.07, 20:30
Od kilku dni mam internet. Po raz pierwszy zresztą. Na żadnej stronie nie mam
głosu. Widzę, że ta strzałka od głosu się przesuwa, ale nic nie słychać.
Sprawdziłam, że głośnik przy monitorze jest włączony i na tym moja wiedza
komputerowa sie kończy. Moja czteroletnia córka jest w rozpaczy. Pomóżcie i
nie śmiejcie się z banalności mojego pytania.
Obserwuj wątek
    • jimi009 Re: pytanie od super laika 25.01.07, 20:37
      Może to głupie pytania ale może warto:
      1. Czy głośnik jest podłączony do komputera? Zdaje się że tradycyjnie dziurka w
      komputerze do której trzeba podłączyć kabel jack od głośnika jest koloru zielonego.
      2. Czy głośnik ma regulację głośności? - Może po prostu jest skręcony?
      3. Jaką strzałeczkę widzisz? Sprawdź w Menu
      Start/Programy/Akcesoria/Rozrywka/Regulacja głośności czy przypadkiem nie masz
      gdzieś zaznaczonego wycisz przy którymś z kanałów (przede wszystkim powinny
      interesować cię kanały typu "główny", "wave')
      • Gość: Julka Re: pytanie od super laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:29
        Na pasku, na dole, po prawej stronie masz kilka ikonek. Możesz sobie po nich
        pojeździć myszką, aż zobaczysz napis "głośność"(ma wygląd mikrofonu). Kliknij
        ją lewym przyciskiem myszki i wyczyść pole "wycisz" lub przesuń suwak w górę.
        Może tylko o to chodzi?
        • Gość: sara 2000 Re: pytanie od super laika IP: *.tkdami.net 25.01.07, 21:32
          Sprawdzałam - nie jest wyciszone....buuu
      • Gość: Julka no to może IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:37
        start, panel sterowania, dźwięki i urządzenia audio
    • Gość: damianco Re: pytanie od super laika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:38
      1. nie rozumiem - masz monitor z wbudowanymi głośniczkami?
      2. ustawiłaś głośność główną?
      3. " przy monitorze jest włączony"- a przy płycie głównej lub karcie dźwiękowej?
      • Gość: sara2000 Re: pytanie od super laika IP: *.tkdami.net 25.01.07, 21:18
        • Gość: sara2000 Re: pytanie od super laika IP: *.tkdami.net 25.01.07, 21:24
          Do jimi009:
          Wielkie dzięki za wyrozumiałość.
          Ad. 1 głośniki sa wbudowane w monitor
          Ad. 2 potencjometr głosu przy monitorze nie jest skrecony
          Ad. 3 zrobiłam tak jak kazałeś. Rzeczywiście było zaznaczone "wycisz
          wszystkie". Odkliknęłam, ale dalej nic nie słychać.....

Do damianco:
          Ad. 3 Jak Ci powiem, ze nie wiem co to jest i gdzie sie znajduje (płyta główna,
          karta dźwiękowa) to uwierzysz....
          • Gość: silic Re: pytanie od super laika IP: *.as.kn.pl 25.01.07, 21:38
            Czyli pytanie zasadnicze - czy masz dźwięk w innych momentach ( nie w internecie
            ) ? Czyli czy twój komputer wydaje zasadniczo dźwięki ?
            Jeśli nie - czy masz głośniki od monitora podłączone do komputera ? ( powinny
            być 3 przewody: 1 zasilający, 2 do karty graficznej i 3 cienki to karty dźwiękowej )
          • Gość: damianco Re: pytanie od super laika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:39
            słuchaj, sprawdź czy kabel od głośnika( jack 3,5mm- dobra nie będę cię męczył,
            taki sam wtyk jak w słuchawkach) jest podłączony z tyłu do komputera, z tyłu
            masz tam takie różne gniazda( małe okrągłe dziurki) ten wtyk powinien być w
            gnieździe z zieloną obwódką. czasem na blaszcze z tyłu jest "wygnieciony" obrys
            słuchawek lub głośników.
            • Gość: sara2000 Re: pytanie od super laika IP: *.tkdami.net 25.01.07, 22:13
              Eureka!!!
              Nie mam kabli we wtyczce Audio przy monitorze.Rzeczywiście jest tam taki
              otworek z zieloną obwódką. No i zasadniczo mój komputer nie wydaje zadnych
              dźwięków. Bo i jak ma wydawać skoro nie ma TAK WAZNYCH KABLI. Jutro ide do
              sklepu. Mam nadzieję, że się nie skompromituję jak będę tłumaczyć czego
              potrzebuję. Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc i wyrozumiałość.
          • Gość: Julka Re: pytanie od super laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:20
            No co Ty? Ja mam głaśniki wbudowane i nie potrzebuję żadnych kabli. Kable mam
            tylko przy słuchawkach z mikrofonem. Jak chce ich używać wtedy podłączam.
            O jakich kablach mówicie?
            • silic Re: pytanie od super laika 25.01.07, 22:30
              mówimy o kablu łączącym głośniki monitora z kartą dźwiekową. A twój monitor to
              dźwięk pobiera jak ?
              • Gość: Julka Re: pytanie od super laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:34
                czy w ogóle jest możliwem żeby kupić komputer bez takiego kabla? Przecież on
                jest zabudowany. Laik nie będzie dostawał sie do karty dzwiekowej
                • Gość: sara2000 Re: pytanie od super laika IP: *.tkdami.net 25.01.07, 22:56
                  No nie, znów jestem zielona. To mam kupować te kabe czy nie??? Komputer nie
                  jest nowy. Dostaliśmy go od brata i u niego głos był. Czy możliwe jest, aby
                  podczas remontu malarze wyłaczyli TE WAZNE KABLE.... I czy one wogóle tam były
                  • silic Re: pytanie od super laika 25.01.07, 23:04
                    Jeśli komputer dostałaś to pewnie był przenoszony więc do przenoszenia te kable
                    zapewne zostały rozłączone. Jeśli masz w monitorze takie wejście i jest ono nie
                    podłączone to potrzebujesz takiego kabla. Spytaj brata - może nie dał ci go a
                    może on nie używał głośników w monitorze tylko miał osobne głośniki. A może
                    kabel leży gdzieś zapomniany...
                • silic Re: pytanie od super laika 25.01.07, 23:00
                  Zasadnczo tu nie ma żadnego dostawania - taki kabel ma po wtyczce na każdym
                  końcu , wtyka się się w 2 dziurki i po sprawie. Nie spotakłem jakiegoś
                  rozwiazania na stałe bo monitor jakoś trzeba przenosić, ew. kabel do głośników
                  jest połączony z innym kablem (ale to chyba tylko w całych zestawach komp+monitor).
                  • Gość: Julka Re: pytanie od super laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:10
                    silic na pewno w tej dziedzinie jesteś mądrzejszy ode mnie.
                    Ale, jeżeli głośniki są wbudowane to po co kabel?
                    Może mnie ominął pewien etap? Mam stary komputer, prawie archeo. Do niego
                    musiałam dokupić głośniki i wiadomo, kabelki włożyć w odpowiednie dziurki. Na
                    jednym z głośników jest pokrętło do redulacji głosności.
                    Teraz mam laptopa. Kabelki do dziurek podłączam tylko jak chcę krzystać z
                    słuchawek.
                    Wydaje mi się że to nie brak kabelka między kartą a czymś tam był powodem.
                    • silic Re: pytanie od super laika 25.01.07, 23:15
                      Jeśli głośniki są wbudowane w monitor to jakoś dźwięk to nich musi sie dostać z
                      karty dźwiekowej. Tak jak podłączałaś głośniki kabelkiem tak te w monitorze też
                      trzeba podłaczyć. W laptopie głośnki, ekran i komputer to jedno - więc nie
                      trzeba łaczyć niczego.
                      • Gość: Julka Re: pytanie od super laika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:18
                        No to rzeczywiście najlepsza rada: zapytać brata, w jaki sposób odtwarzał
                        dźwięk.
                        • krzysztofsf Helpdesc 25.01.07, 23:34
                          podsumowujac przypomina mi sie podstawowe pytanie w hepdescu telefonicznym, gdy user sglasza, ze komputer nie dziala - "prosze sprawdzic, czy wtyczka jest wlaczona do gniazda zasilajacego".

Gratuluje wszystkim skutecznego rozwiazania problemu, ktory faktycznie dla osoby nieobeznanej z komputerem byl raczej trudny do samodzielnego rozwiklania, ze wzgledu na glosniki w monitorze (faktycznie logiczne sie wydaje, ze dzwiek powinien do nich dochodzic tym samym kablem co sygnal obrazu), podobnie jak to jest przy polaczeniu magnetowid-telewizor.
    • Gość: emil Re: pytanie od super laika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:09
      moze trzeba sciagnac jave albo macromedie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka