rtomik 05.02.07, 10:21 czy znacie jakis nieduzy programik do zabawy z SQL ? chodzi o wczytanie do niego bazy danych, i pozniej obsluga przez zapytania sqlowe. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Reader Re: jaki program do SQL IP: *.ericsson.net 05.02.07, 10:37 mysql ms sql postrgres ibm db2 oracle itd itp Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 05.02.07, 12:17 witam wiem o istnieniu tych programow, chodzi mi o jak najprostrzy program do zabawy z SQL, nie chce sie polaczac z zadnym serwerem tylko lokalnie stukac selecty. mam baze danych, chcialbym ja wgrac w program. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: jaki program do SQL IP: *.metronet.pl 05.02.07, 13:16 No dobrze, ale musisz się łączyć z jakimś serwerem SQL (choćby na lokalnym komputerze) - vide ww. serwery. Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 05.02.07, 13:37 mam baze danych na swoim dysku i musze sie laczyc z serwerem lokalnym ???? ktory z tych programow jest najbardziej przyjazny uzytkownikowi. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: jaki program do SQL IP: *.metronet.pl 05.02.07, 14:34 W jakim formacie jest ta baza? Tak czy inaczej, coś tę bazę musi udostępniać, umożliwiać operacje na niej, a do tego właśnie służą serwery baz danych. Zaraz mi powiesz o Accessie - OK, tyle że obsługa SQL przez niego dosyć mocno kuleje, więc do nauki go nie polecam (zerknij wreszcie parę postów wyżej - podano ci rozwiązanie na tacy). Link Zgłoś
user0001 Re: jaki program do SQL 05.02.07, 14:48 Można byłoby pomyśleć o sqlite i jakimś programie do obsługi baz sqlite. Żadnego serwera, wszystko obsługiwane przez bibliotekę. Fajne rozwiązanie jeśli potrzebujesz bazy dla pojedyńczego programu, robiącego jedno zapytanie w danym momencie. Jeśli robisz cokolwiek poważniejszego to polecam zainstalowanie PostgreSQL (instalacja z pakietów dostępnych na stronie bazy jest bardzo łatwa). Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 06.02.07, 13:24 baza jest w formacie DAT nieduzy szkolny plik do zabawy z sql. nie umiem cholercia wczytac tej bazy w program:( Link Zgłoś
user0001 Re: jaki program do SQL 06.02.07, 13:30 Nie ma czegoś takiego jak format DAT czy BIN to są ogólne nazwy oznaczające dane lub dane binarne w formacie jaki twórca programu którym utworzono pliki uważał za wygodny. Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 06.02.07, 23:06 jak najprosciej. mam baze danych w pliku, jakim programem mam ja wgrac by moc uzywac sql i zapytan do tej bazy. nie chce kombajnow tylko prosty programik. Link Zgłoś
tswiercz Re: jaki program do SQL 07.02.07, 01:20 w pliku? jednym? a jak wygląda ten plik? to jest skrypt sql'owy czy co? bo żeby się bawić w takie rzeczy musisz mieć: serwer bazy danych, np mysql, postgresql, mssql, oracle itd i program do zadawania zapytań (z konsolki tudzież graficznego gui) Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 07.02.07, 19:16 cala baza podzielona jest na kilka plikow np: autorzy, plik DAT, wielkosc 245kb gatunki literackie plik DAT, wielkosc 200kb wypozyczenia plik DAT, wielkosc 220 kb w szkole pracowalismy pod Oracle Developer. Chce poprostu wgrac ta baze w jakis program i zadawa selecty dotyczace wlasnie tej bazy pt. biblioteka. Link Zgłoś
tswiercz Re: jaki program do SQL 07.02.07, 21:25 hmm, oracle'a nie instalowałem nigdy, ale coś mi się wydaje, że mało tych plików jest jak na bazę. Ale jeżeli to są pliki z oraclowej bazy, to tylko oraclem to otworzysz. poszukaj softu na ich stronce. Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 07.02.07, 21:56 jest o wiele wiecej tych plikow dalem tylko przykladowe nazwy na stronie oracle jst soft ale trzeba miec haslo i login:( Link Zgłoś
rtomik Re: jaki program do SQL 08.02.07, 15:12 poza tym mozna zawartosc plikow otworzyc w notatniku, Link Zgłoś