Gość: kk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.03, 03:26 Jaka powinna byc temp procesora, i czy moge przetraktowac go w biosie bez odblokowywania mnożnikow na samym procesorze plyta KT4v. Dzieki zarady!!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Obywatel Re: althon 1.7+ghz IP: *.ists.pl 19.04.03, 11:44 Gość portalu: kk napisał(a): > Jaka powinna byc temp procesora, i czy moge przetraktowac go w biosie bez > odblokowywania mnożnikow na samym procesorze plyta KT4v. > Dzieki zarady!!!! Jakiej zwyżki wydajności oczekujesz po przetaktowaniu? Masz zamiar osiągnąć 4 GH, żeby była zauważalna? Sama płyta daje możliwość przetaktowania i masz również możliwość śledzenia temperatury procesora. Mój Atlon 1800 z trzema wiatrakami w obudowie + duży radiator pracuje w okolicach 60 stopni. Link Zgłoś
Gość: kk Re: althon 1.7+ghz IP: 217.30.132.* 20.04.03, 00:22 NO napewno chcialbym przekroczyc 2.0 i tak by moglo zostac .Wiatrak mam cooler master z miedziana plytka który ma 1 wiatrak.W biosie tylko znalazlem zakladke CPU i tam zmienilem z 100 na 133 bo wcześniej wyswietlał ze to althon 1.1:) Wraz z plytą dostałem program pcalert4 i tam monitoruje tem procesora tylko ze mozna zmieniac temp i tu mialem pytanko jaka jest granica aby nie bylo bum!! Hej!RAM narazie to 128 DDR chyba jak dodam wiecej to cos bedzie:) Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: althon 1.7+ghz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.03, 00:59 Bez ingerencji w sam procesor (zwarcie lub/i odizolowanie odpowiednich punktów) możesz podkręcać jedynie częstotliwością szyny (FSB). Na razie ustawiłeś na prawidłowym poziomie 133 MHz. Jak trochę zwiększysz to procesor nieco przyspieszy. Poczytaj sobie o tym na www.tomshardware.pl Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: althon 1.7+ghz IP: *.ists.pl 20.04.03, 01:49 Zamiast podkręcać procesor dodaj pamięci. 128 MB RAMu to minimum. A jeśli działasz na XP, to stanowczo za mało. Podkręcanie w tej sytuacji nie ma najmniejszego sensu. Nawet jakbyś podkręcił do 4 GHz, to wydajność się nie zwiększy. Za to jak dokupisz pamięć od razu zauważysz różnicę. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: althon 1.7+ghz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.03, 07:45 Gość portalu: Obywatel napisał(a): > Zamiast podkręcać procesor dodaj pamięci. 128 MB RAMu to minimum. A jeśli > działasz na XP, to stanowczo za mało. Podkręcanie w tej sytuacji nie ma > najmniejszego sensu. Nawet jakbyś podkręcił do 4 GHz, to wydajność się nie > zwiększy. Za to jak dokupisz pamięć od razu zauważysz różnicę. > > Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt O!O!O!O! Racja sam się przekonałem ile daje zwiększenie ilości RAM, miałem 256MB i myślałem, że to wystarczy i dopiero jak dołożyłem zaś 256 to zaczęło śmigać. Przy Unreal II chciałem już kartę graficzną wymieniać a tu masz jak ręką odjął, żadnych zacięć i ładuje się o 70% szybciej(to największa wada tej gry). Link Zgłoś