Dodaj do ulubionych

problem z połaczeniem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 19:32
Witam Chciałbym zasiegnąc Waszej opini o takim problemie.
Posiadam inter.radiowy D-LINK AIR PLUS taki sam jak szwagier który mieszka ok. 500m w lini prostej odemnie ja inter. odbieram bez problemów a u niego wystepuja czeste przerwy w odbiorze Ma on w lini prostej do anteny nadawczej ok50m wiec nie jest to moim zdaniem problem z sygnałem < tak ja uwazam tym bardziej ze moja odległość do anteny wynosi ponad 100m -większa odległość i brak problemów> Próbował z paska zadan włączac i naprawiac połączenie .....bez rezultatu
Co mógł ew. przestawić w ustawieniach lub co moze jemu blokowac dostep do netu?
Prosze o Wasze pomoc .........bo jest już bezradny ...dodam jeszcze ze rozmowa z administratorem sieci jest bez sensu .../.bo jesli inni w okolicy mają?/
Czekam na podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • jimi009 Re: problem z połaczeniem 15.02.07, 19:49
      Choć może brzmi to paradoksalnie, ale bycie za blisko anteny może przekładać się
      na słaby poziom sygnału! :) Otóż różne anteny mają różne charakterystyki i kąty
      promieniowania. Może więc się przydażyć że jeśli mamy do czynienia z anteną o
      odpowienio małym kącie promieniowania - jeśli będziemy zbyt bliko niej -
      będziemy mieli słaby sygnał. Więc jednak radziłbym sprawdzić czy poziom sygnału
      jest satysfakcjonujący. Ponadto nie opisałeś jak to jest podłączone. Czy jest
      zewnętrzna antena, czy urządzenie jest podłączone na dachu itp. Fale z tego
      pasma są baaaaardzo wrażliwe na przeszkody. Od szkła przez żelbeton po liście. I
      naprawdę byle przeszkoda potrafi je skutecznie powstrzymać. Optymalnie powinna
      być widoczność "wzrokowa" między obiema antenami. Od tego bym zaczął
      poszukiwania. Warto by było porozmawiać z administratorem.
      • Gość: dar Re: problem z połaczeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:23
        Juz Ci odpowiadam sprawa wyglada tak antena nadawcza znajduje sie na dachu innego bloku a odbiorcza znajduje sie w piwnicy/klatce własnego bloku moze w tym jest problem ze ant. odbiorcza jest schowana tzn. nie jest na zewnątrz?
        Ponadto na pasku zadan ma on inform. ze sygnał jest b. dobry i aktywnośc połączenia jest OK tzn. ze sygnał odbiera i wysyła dane/bajty czyli wydaje mi sie ze to coś z systemem tym bardziej ze porównalismy dane na moim komp. i jego i jest tak samo jeśli chodzi o przesył danych i siłe sygnału.
        • pancycu Re: problem z połaczeniem 15.02.07, 21:44
          Jak objawiają się te przerwy? Czy siła sygnału jest cały czas bardzo dobra czy
          "pływa"?
          • Gość: dar Re: problem z połaczeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 10:40
            siła sygnału jest cały czas taka sama tzn na pasku zadan jest informacja o wartosci i mam inform. ---signal very strength a przesył idzie w obie strony.
            Jak to sie objawia ...po prostu chce wejsc na strone startowa załużmy onet czy jakąkolwiek ....strona nie moze sie załadowac i dostaje komun. ...nie mozna znależc serwera ...czyzby cos z systemem .Dodam jeszcze ze kawałek odemnie odbiór netu od tego samego dostawcy jest OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka