Dodaj do ulubionych

Wydruki spod wine

16.02.07, 00:34
Pobralem program do rozliczania pit ( z www.dobreprogramy.pl) ladnie sie zainstalowal, ale widze, ze beda problemy z wydrukiem spod niego deklaracji - daje komunikat "wybrana drykarka nie jest drukarka domyslna".
W konfiguracji wine nie widze nic zwiazanego z drukarkami. Zainstalowac drukarke windows z plytky instalacyjnej???? Chyba nie?
Co doradzacie, poza ewentualnym zapisem dokumentu w formacie otwieralnym pozniej z poziomu Linuxa (jesli jest taka mozliwosc zapisu) ?
Obserwuj wątek
    • szast_adam Re: Wydruki spod wine 16.02.07, 01:29
      www.witch.westfalen.de/Wine-HOWTO/wineprintconfig.html
      jest to strasznie stare rozwiazanie, moze ktos podrzzuci cos nowszego

sprobowalbym druku do postscriptu,
      potem spod linuxa
      ps2pdf plik.ps plik.pdf
      (zachowasz sobie pdf-y z zeznaniami)

pozdr
      AdamS.
    • lambert77 Re: Wydruki spod wine 16.02.07, 07:38
      na portalu gazety prawnej był program do rozliczania, który dawał się
      eksportować do pdf :) sam tego użyłem żeby w pracy móc wydrukować pita nie
      instalując programu.
    • tymon99 Re: Wydruki spod wine 18.02.07, 12:31
      krzysztofsf napisał:

> Co doradzacie, poza ewentualnym zapisem dokumentu w formacie otwieralnym poznie
      > j z poziomu Linuxa (jesli jest taka mozliwosc zapisu) ?

doradzamy właśnie zapis do pdf - mieliśmy podobny problem z tym programem
      uruchomionym w maszynie wirtualnej.
    • xxx222 Re: Wydruki spod wine 19.02.07, 15:24
      Przyznam, że sprawę znam tylko teoretycznie. Badając ten problem czytałem, że
      wine ma jakoby widzieć drukarki zainstalowane w cups'ie. Jeżeli jest inny
      manager wydruków, to może się nie dać :/
      • krzysztofsf Re: Wydruki spod wine 19.02.07, 23:03
        xxx222 napisał:

> Przyznam, że sprawę znam tylko teoretycznie. Badając ten problem czytałem, że
        > wine ma jakoby widzieć drukarki zainstalowane w cups'ie. Jeżeli jest inny
        > manager wydruków, to może się nie dać :/

Mam ogolnie - system wydruku KDE - musze rozeznac temat.
        • xxx222 Re: Wydruki spod wine 20.02.07, 21:35
          W konfiguracji drukarek (Control Center > Printers - po polsku pewno będzie
          Centrum zarządzania > Drukarki), na zakładce "Information" (Informacje) jest
          na dole menu rozwijane "Print System currently used" (Aktualnie używany system
          wydruku). Uwaga: Zmiana tego ustawienia _może_ być bolesna (o ile są już
          zainstalowane i skonfigurowane jakieś drukarki).
          • krzysztofsf Re: Wydruki spod wine 20.02.07, 22:15
            xxx222 napisał:

> W konfiguracji drukarek (Control Center > Printers - po polsku pewno będzie
            >
            > Centrum zarządzania > Drukarki), na zakładce "Information" (Informacje) jes
            > t
            > na dole menu rozwijane "Print System currently used" (Aktualnie używany system
            > wydruku). Uwaga: Zmiana tego ustawienia _może_ być bolesna (o ile są już
            > zainstalowane i skonfigurowane jakieś drukarki).

Dalem pelne okno - faktycznie , pisze wyraznie, ze uzywany system wydruki Cups dla Unixa
            Jak to pokazac wine?

Komunikat z programu "wybrana drukarka nie jest drukarka domyslna" - i mozna tylko ok na komunikacie
            • xxx222 Re: Wydruki spod wine 21.02.07, 10:12
              A wchodząc w opcję "drukowanie" - tam, gdzie w programie można wybrać drukarkę
              zmienić opcje itp. to co się pokazuje na liście drukarek? Jest tam też
              opcja "drukuj do pliku" - wtedy tworzy na dysku plik w PostScript'cie.
              _Być_może_ zwykłe "drukuj" uruchamiane poprzez ikonkę nie działa bo nie ma
              wybranej drukarki domyślnej (nie wiem, czy w wine da się taką wybrać).

Pozatym, zawsze można pogrzebać w pliku konfiguracyjnym wine - jest tam
              dyrektywa "[spooler]" - za jej pomocą można przekierować porty (np. lpt1:) na
              komendy lub pliki...

Doczytałem, że jeżeli nie ma cups'a, a jest lprng to też w wine powinno
              działać - wine wtedy czyta plik /etc/printcap. Sprawdziłem - działa. Ale jako
              że masz cups, to ten przypadek Ciebie nie dotyczy.
              • xxx222 Re: Wydruki spod wine** 21.02.07, 14:33
                > A wchodząc w opcję "drukowanie" - tam, gdzie w programie można wybrać

Oczywiście mam na myśli opcję "drukowanie" z menu "plik" windowsowej aplikacji
                uruchomionej pod wine.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka