Gość: Clv IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.03, 19:43 jak wpisuje haslo do roota i klepne na enter to znowu prosi mnie o haslo, haslo podalem na 100 % dobre, Co jest grane Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kell Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 255.255.255.* 28.04.03, 21:43 zapomniales haslo, gratuluje geniuszu:) Link Zgłoś
Gość: kell Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 255.255.255.* 28.04.03, 21:44 btw kojarzysz fakt, ze linuks jak na kazdy system uniksopodobny rozroznia duze i male litery?:>>> teraz to chyba musisz poszukac cos z cyklu "jak wlamac sie na swoj wlasny komputer" :) chocisz z reinstalacja bedzie szybciej.. i zapisz sobie haslo roota na kartce na przyszlosc Link Zgłoś
Gość: Doki kell, skad masz taki fajny adres? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 28.04.03, 22:10 To tak przy okazji :-) Link Zgłoś
Gość: kell Re: kell, skad masz taki fajny adres? IP: 255.255.255.* 28.04.03, 22:46 www.mozillapl.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=83&mode=thread&order=0&thold=0 :) ale niestety nie wszedzie dziala Link Zgłoś
Gość: waldi Re: problem z mandrake Cz.2 IP: *.chello.pl 28.04.03, 21:59 A wersja tekstowa tez odmaiwia logowania cz tylko X-y ? Poprzednicy mają rację Linuks to nie zupełnie "inne Windows" Link Zgłoś
Gość: Doki Re: problem z mandrake Cz.2 IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 28.04.03, 22:05 Nie podales wlasciwego hasla. Wielkie i male litery, o tym juz bylo. Byc moze Twoje haslo zawiera cyfry. Sprawdz stan CapsLock i NumLock. Link Zgłoś
Gość: east117 Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 216.127.82.* 28.04.03, 22:33 ..o literkach duzych i malych juz bylo ,to teraz cos innego moze tez byc ze przy instalacji albo potem zmieniles ustawienia poziomu bezpieczensstwa w mandrake.Jest tam kilka poziomow o ile dobrze pamietam. Normalny=niski wszyscy sie loguja sredni=bez graficznego loginu dla roota-tylko konsola i su wysoki=zadnego login dla roota tylko su paranoja=zadnego logowania na system ;)) sprobuj ctrl+alt+F1 na pierwsza konsole zaloguj sie jako uzytkownik wpisz su enter haslo roota potem mcc i zmien security level ...a jak nie to singleuser i heja.. Link Zgłoś
Gość: kell Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 255.255.255.* 28.04.03, 22:49 serio w mandrake jeszcze dziala bootowanie z parametrem single i dostep do konsoli roota?:) faktycznie, nie pomyslalem o tym, ale w debianie nia ma takich "bajerow" Link Zgłoś
Gość: east118 Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 216.127.82.* 29.04.03, 01:08 he,he ...bo mandrake jest'userfriendly' :D rgds E118 Link Zgłoś
Gość: waldi Re: problem z mandrake Cz.2 IP: *.chello.pl 29.04.03, 19:49 Gość portalu: east117 napisał(a): > > ..o literkach duzych i malych juz bylo ,to teraz cos innego > moze tez byc ze przy instalacji albo potem zmieniles > ustawienia poziomu bezpieczensstwa w mandrake.Jest tam > kilka poziomow o ile dobrze pamietam. > Normalny=niski wszyscy sie loguja > sredni=bez graficznego loginu dla roota-tylko konsola > i su > wysoki=zadnego login dla roota tylko su > paranoja=zadnego logowania na system ;)) a dlaczego nie ? po co Ci telnet na serwerze www chcesz włamań ? > > sprobuj ctrl+alt+F1 na pierwsza konsole > zaloguj sie jako uzytkownik to jeszcze trzeba mieć usera :)) > wpisz su enter haslo roota su - bedzie ze środowiskiem > potem mcc i zmien security level > > ...a jak nie to singleuser i heja.. A tak w ogóle to bardzo dobry post :) Link Zgłoś
Gość: Vaterland Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 128.164.139.* 29.04.03, 22:59 Przejdz do konsoli ctrl+alt+f2, napisz 'linux single' i enter. Jak sie zalogujesz napisz 'passwd root' i podaj nowe haslo roota i reboot. Link Zgłoś
alcer Re: problem z mandrake Cz.2 29.04.03, 23:17 sprawdź ustawienia klawiatury. Mandarynka miesza sama jak chce i może w konsoli albo nawet podczas logowania może być całkiem inna mapa klawiszy- chodzi mi o pl/ pl2. Jak masz w haśle y lub z, to pozamieniaj je miejscami. U mnie zadziałało. pozdro LadyRoot Link Zgłoś
Gość: chmchm Re: problem z mandrake Cz.2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.03, 21:02 ja zadnego hasła nie ustawiałem, a i tak o nie pytał i tyle pouzywałem "mandarynki" ;) Link Zgłoś
Gość: kell Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 255.255.255.* 02.05.03, 21:21 jak to nie podales? to jak dodales konto uzytkownika nie bedac zalogowany jako root (no tak pewnie w instalatorze). nie uzywalem mandrake'a, ale twoje wytlumaczenie cos mi smierdzi. musisz podac haslo roota i z pewnoscia puste haslo nie jest poprawnym. a moze wpisales cos na "odwal" i tak to sie skonczylo co? wiec juz masz porady jak to zmienic. w lilo wpisujesz lilo single, system bootuje sie, po czym dostajesz dostep do konsoli jako (wwrr!:) root (upewniej sie wpisujac 'whoami') po czym zmieniasz haslo komenda 'passwd' i po klopocie.. poczytaj poprzednie watki, bo kilka osob napisalo tobie co zrobic, ale to chyba byly slowa na wiatr i tyle. Link Zgłoś
Gość: kell Re: problem z mandrake Cz.2 IP: 255.255.255.* 02.05.03, 21:33 w lilo oczywiscie linux single :) Link Zgłoś