Dodaj do ulubionych

Excel 2007 - konwertery VBA

IP: 150.254.120.* 01.03.07, 11:29
Otwieram w Excelu 2007 proste pliki (tylko formuły sumujące, licz.jeżeli i jeżeli.to), a program wywala mi komunikat, że w tym pliku są obiekty VBA, a ja nie mam zainstalowanego składnika (instalacja została zrobiona full) i w związku z tym plik zostanie otwarty bez obiektów VBA. Poza tym poleca mi się zajrzenie na MS Office Online i wyszukanie frazy 'konwertery VBA' - zajrzałem, wyszukałem i ... niczego tam nie ma o konwerterach VBA, ani o ich instalacji.

Ktoś coś na ten temat wie?

Obserwuj wątek
    • Gość: stypendysta Re: Excel 2007 - konwertery VBA IP: 150.254.120.* 01.03.07, 11:35
      Jeszcze jedno - komunikat taki Excel wyświetla również podczas uruchamiania z pustym domyślnym arkuszem. Dowcip polega jednak na tym, że podczas uruchamiannia pliku, o którym przedtem pisałem, z ostatnio otwieranych komunikatu o brakach nie ma. Czyli jak - są one, czy też ich nie ma?
    • Gość: stypendysta chyba wiem, ale ... IP: 150.254.120.* 01.03.07, 12:11
      ... tym bardziej proszę o pomoc. Te makra dotyczyły programów pakietu graficznego Micrografx i były związane z ikonami widniejacymi na pasku ikon Excel'a 2003. Myślę, że one w jakiś sposób związane są z szablonem domyślnego dokumentu Excel'a. Czy usuniecie tego pliku (szablon domyślnego dokumentu) powinno pomóc, podobnie jak w przypadkach związanych z Normal.dot ratowało jego usunięcie?

• starveling Re: chyba wiem, ale ... 01.03.07, 20:26
        Też to miałam (coś podobnego). Zrobiłam update z O2003 do 2007 i efekt był taki, że dostawałam taki sam komunikat. Update był chyba błędem. Zdejm pakiet i zainstaluj na nowo jako czystą instalację.

• Gość: p2p Re: Excel 2007 - konwertery VBA IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 20:50
      > Ktoś coś na ten temat wie?

Sprawdz czy w Excelu otworzy sie edytor VBA. Jesli nie tzn, ze to jednak nie
      byla instalacja full.
      • Gość: stypendysta Re: Excel 2007 - konwertery VBA IP: *.centertel.pl 04.03.07, 07:44
        Instalacja była pełna. Problemem były pliki markwisane przez pakiet graficzny Micrografx GS2 do folderu ...\Office12\Xlstart\ - ich usunięcie zakończyło sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka