Dodaj do ulubionych

Monitor LCD a odtwarzanie filmów

IP: *.bsk.vectranet.pl 16.03.07, 00:08
Mam monitor LCD LG o czasie odświeżania 12ms. Dobrze się sprawuje przy
oglądaniu ston www, pracach biurowych itp. Natomiast jak odtwarzam film z
twardego dysku to w niektórych momentach obraz jest przyciemniony (wcześniej
nie było tego jak oglądałem film na monitorze crt). Monitor chodzi na złączu
DVI. Karta graficzna w moim kompie to Radeon 9100 64 MB. Czy zmiana karty na
np. 256 MB rozwiąże sprawę i filmy będą odtwarzane poprawnie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Świeży Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 07:12
      Gość portalu: banter napisał(a):

> Mam monitor LCD LG o czasie odświeżania 12ms

Mam monitor LCD o czasie odświerzania 35 ms (trzydzieści pięć !) i nie mam
      takich problemów więc przyczyną na pewno nie jest ten parametr: czas
      odświeżania. :)

PS.
      Nie mam też żadnego smużenia w szybkich grach ani szybkim przewijaniu tekstu i
      tym samym obalam mit, że ten 'czas odświeżania' musi być niski.
      To wymysł producentów monitorów, żeby ogłupiać tym parametrem naiwnych
      klientów.

• trzy.zyczenia Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów 16.03.07, 08:36
        Gość portalu: Świeży napisał(a):

> Mam monitor LCD o czasie odświerzania 35 ms (trzydzieści pięć !) i nie mam
        > takich problemów więc przyczyną na pewno nie jest ten parametr: czas
        > odświeżania. :)
        >
        > PS.
        > Nie mam też żadnego smużenia w szybkich grach ani szybkim przewijaniu tekstu i
        > tym samym obalam mit, że ten 'czas odświeżania' musi być niski.
        > To wymysł producentów monitorów, żeby ogłupiać tym parametrem naiwnych
        > klientów.

a świstak siedział i zawijał w sreberka
      • Gość: akodo nie bądź śmieszny. Każdy monitor LCD smuży IP: *.chello.pl 03.08.07, 20:41
        nawet nowy 2ms a gwarantuję Ci że między tym Twoim 35ms a 2ms jest przepaść
        jeśli chodzi o czas reakcji. Jeśli piszesz, że tego nie widzisz to albo
        kłamiesz albo czas na wizytę u okulisty.
        • Gość: Greg Re: nie bądź śmieszny. Każdy monitor LCD smuży IP: *.acn.waw.pl 03.08.07, 22:42
          Żeby tylko to 2ms było faktycznie 2ms... W większości wypadków, jakby rzetelnie
          pomierzyć czas reakcji (a nie stosować metodę gray-to-gray), to typową
          wartością było by 20-25ms i jakoś smużenia na Belinei 101750 (25ms) nie widzę.
    • silic Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów 16.03.07, 08:50
      Ilość pamięci na karcie graficznej nie ma tu nic do rzeczy. Karcie wystarcza w
      zupełności 16MB.
      Ściemnianie ograzu to zapewne cecha monitora.
    • tiges_wiz Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów 16.03.07, 09:08
      to go rozjasnij. co za problem? sa ustawienia w sterowniki dla "nakładki" czyli
      wlasnie dla filmow. Jest jasnosc, kontast i korekcja gamma.
      • ssaczek Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów 16.03.07, 19:18
        Zainstalowałeś Forte Maeager? To taki programik do LCD LG można tam całkiem
        przyzwoicie ustawić monitor posiada też gotowe ustawienia do np. filmów.
        pl.lgservice.com/index_b2c.jsp
        sterowniki i biosy w produktach wybierz monitor bez typu
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów IP: *.toya.net.pl 16.03.07, 22:32
          a moze byś podał MODEL model i nazwe monitora?
          • Gość: banter Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów IP: *.bsk.vectranet.pl 17.03.07, 00:43
            Monitor LG Flatron L1730B. Połączony z kartą przez DVI.
            • Gość: banter Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów IP: *.bsk.vectranet.pl 03.08.07, 18:58
              up.
              Ponawiam pytanie czy zmiana karty z 64 MB AGPx4 na 256 MB AGPx8 w cenie
              powiedzmy 200 zł wpłynie w sposób zauważalny na rozjaśnienie ciemnych barw
              przez LCD-ka czy po prostu ten monitor tak ma ?
              • kell99 Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów 03.08.07, 19:01
                Juz ktos napisal - rozjasnij go. Moze program, ktorym odtwarzasz filmy
                'poprawia' obraz? Mam 1720B i jest wszystko jak najbardziej OK - chociaz
                wystarczy podlaczyc TV pod komputer i od razu sie oglada filmy wygodniej niz na
                monitorze.
              • Gość: Zygmunt III Waza Re: Monitor LCD a odtwarzanie filmów IP: *.forweb.pl 03.08.07, 20:02
                zmiana karty nic ci nie da
              • Gość: akodo Ponawiam odpowiedź - NIE IP: *.chello.pl 03.08.07, 20:42
                • Gość: niktabc@vp.pl odpowiedź - NIE IP: *.toya.net.pl 04.08.07, 00:36
                  jeśli karta nie jest uszkodzona to jej wymiana nic nie pomoże - odpowiedź NIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka