Dodaj do ulubionych

Brat włamuje się do Windows XP-help!

IP: *.wro.vectranet.pl 17.03.07, 10:32
Witam.W ramach kary za różne przewinienia założyłem hasło na Windows XP ,dysyć niezłamywalne ,wyłączyłem profil gościa i cieszyłem się że teraz popamięta.Niestety wracam do domu a tu utworzony profil goscia a młodszy beszczelnie się śmieje że jest coś takiego jak hasła uniwersalne dzięki którym co bym nie wymyślił to on i tak wejdzie.Czy to prawda?Czy istnieje jakiś sposób na zabespieczenie komputera przed niepowołanymi rękami?Brat twierdzi że nie ,a ja twierdze że tak .Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: 212.76.40.* 17.03.07, 10:53
      Przede wszystkim jest coś takiego jak NTPasswd - m.in. resetuje hasło
      administratora lokalnego.
    • m.gregor Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! 17.03.07, 11:25
      Nie ma czegos takiego jak hasla uniwersalne. A ustawiles haslo na uzytkownika
      administrator?
      • Gość: autortegonieszczel Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: *.wro.vectranet.pl 17.03.07, 16:33
        Tak.Na komputerze jest jeden profil przynajmniej był czyli administrator i to on był ohasłowany.Tymczasem ,dziś pojawił się profil "gość" a chyba żeby go założyć czyli odhaczyć trzeba wejsć w profil administratora.Złamanie hasła ,czyli to iż braciszek je znał wykluczam bo była to kombinacja cyfr i liczb.W dodatku uświadmił mnie że można ominąć hasło wpisując "hasło uniwersalne" co przywiodło mnie na to forum.Da się więc zablokowac komputer ?
        • Gość: K Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: 84.38.160.* 17.03.07, 18:28
          Czy jak Ty później uruchamiasz kompa to jest to hasło czy już go nie ma.
        • m.gregor Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! 18.03.07, 12:24
          Nie pytam o konto z uprawnieniami administratora tylko o konto ktore nazywa sie
          ADMINISTRATOR.
    • Gość: Szpaq Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: 195.116.211.* 17.03.07, 19:31
      Zaloz haslo na bios moze troche dluzej mu zajmie obejscie tego
      • Gość: Greg Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: 212.76.40.* 18.03.07, 12:13
        Taaak, to rzeczywiście bardzo trudne :-D
    • Gość: ffgghjherywergff Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: *.wro.vectranet.pl 18.03.07, 11:00
      Widzę że chyba temat przerósł nas wszystkich...
    • Gość: clarq Re: Brat włamuje się do Windows XP-help! IP: *.chello.pl 18.03.07, 18:21
      jest coś takiego jak tęczowe tablice i do większości algorytmów kodowania wysyła
      się plik ohasłowany (np. DOCX) i płaci kilka USD opłaty i wraca plik
      odhasłowany. wynika to z tego, że te tablice są bardzo wielkie (do Office 1,5TB).

Natomiast tablice do Windows'a (każdego na jądrze NT, bo z 9x nie ma problemu)
      są one dostępne za free i mają około 400MB. Jest wersja instalowana i wersja
      LIVE CD. Ściągasz plik ISO, wypalasz płytke. Idziesz z nią do komputera do
      którego nie znasz hasła (2 warunki: musisz mieć dostęp fizyczny do komputera
      oraz musi to być hasło lokalne a nie w kontrolerze domeny), bootujesz z niej
      komputer, idziesz zrobić kawe, a po jakimś czasie pojawia Ci się na ekranie cała
      lista haseł i nazw użytkowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka