Dodaj do ulubionych

Firma - oprogramowanie...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 17:05
Witam, zalozylem firme. Teraz chce kupic laptopa wraz z oprogramowaniem.
Napiszcie prosze jekie programy bede potrzebowal. Profil mojej firmy to
doradztwo gospodarcze.
Niestety jestem w tych sprawach laikiem, ale mysle, ze bedzie to WINDOWS i
OFFICE i jakis ANTY-WIR..., a moze cos jeszcze? No i wersje tych programow
beda mi niezbedne???

Pozdrawiam
Tadeusz

Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Firma - oprogramowanie... 08.04.07, 18:03
      1. Windows. Jeśli to ma być firma jedno lub kilku osobowa, w której nie ma
      dedykowanego serwera do udostępniania plików, i nie ma potrzeby wprowadzania
      restrykcyjnej polityki bezpieczeństwa to może to być Windows w wersji Home.
      Proponuję kupić laptopa z preinstalowanym Windowsem, nie kombinować z zakupem
      laptopa bez systemu i dokupieniem Windowsa OEM. Powody:
      a) Nie musisz robić instalacji.
      b) W razie usterki gwarancyjnej powodującej konieczność wymiany laptopa, laptopa
      z preinstalowanym systemem wymieniają na nowego z preinstalowanym systemem.
      Jeśli kupiłeś bez systemu, to dostajesz nowego bez systemu, ale posiadanej
      licencji OEM nie możesz przenieść na nowy sprzęt.
      2. Office. Jest w kilku wersjach. Zastanów się, czy będziesz potrzebować Accesa
      (wtedy musisz mieć Profesional), jeśli potrzebujesz Publishera lub PowerPointa
      to potrzebujesz SBS. Jeśli wystarczy Tobie Word i Excel to bierzesz Basic Edition.
      3. Antywirus i firewall, jeśli znasz angielski i nie boisz się komputera, to
      instaluj darmowe Comodo. Jeśli nie znasz angielskiego i lubisz zawracać d..ę na
      telefonicznych liniach wsparcia, to bierz F-Secure.

Do tego dochodzi oprogramowanie specjalistyczne, ale tutaj nie mam pojęcia co
      będzie Tobie potrzebne.

Podejrzewam, że przyda się jakiś program do wystawiania faktur, w ubiegłym roku
      bywały takie jako dodatek do Rzeczypospolitej.
      • jap_1 Re: Firma - oprogramowanie... 08.04.07, 20:13
        user0001 napisał:
        > 1. Windows. Jeśli to ma być firma jedno lub kilku osobowa, w której nie ma
        > dedykowanego serwera do udostępniania plików, i nie ma potrzeby wprowadzania
        > restrykcyjnej polityki bezpieczeństwa to może to być Windows w wersji Home.

Firma, nawet (zwłaszcza) jednoosobowa, ma z reguły na komputerze przenośnym bazę
        danych klientów i kontaktów, czyli zwykle dane osobowe. Ustawa o ochronie danych
        osobowych nakazuje szyfrowanie takich danych. Home nie ma takiej opcji, trzeba
        użyć innej aplikacji, natomiast Pro ma szyfrowanie.
    • Gość: Tadeusz Re: Firma - oprogramowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 22:42
      Dzieki Panowie za Wasze cenne wskazowki...

czyli wystarcza mi:
      Microsoft Windows Vista Business PL OEM - 64 bit, DVD --495 PLN
      Microsoft Office 2007 SB PL OEM ---875 PLN
      Anty - wir ...ok 300 PLN???

Czy uwazacie, ze te programy sa ok? Na stronkach sklepow komputerowych jest tyle
      zroznicowanych wariantow programu, ze trudno co kolwiek stwierdzic, a zwlaszcza
      laikowi. Pozdrawiam.

Tadeusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka