Dodaj do ulubionych

zniknęły stacje CD-R

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 14:59
komputer włączał się dziś dłużej niż zwykle. to zwykle zapowiedź problemów więc postanowiłam przeinstalować system (dawno tego nie robiłam). gdy się wreszcie włączył chciałam wgrać swoje dany na cd i go przeinstalować, ale ku mojemu zdziwieniu obie stacje cd zniknęły z folderu 'mój komputer', no i gdy klikam na jakiś mój plik prawym przyciskiem by otworzyć menu wyślij do nie ma na liście stacji cd. uruchamianie ponowne komputera nie pomogło, ani z płytą w środku ani bez. nie uruchamia płyt bo nie wykrywa stacji dysków. nic ostatnio nie wgrywałam, nic nie zmieniałam, nigdy takiego problemu nie miałam. znam mój komputer i obawiam się że gdy go wyłączę to już się nie włączy (nie uruchomi windowsa) i będę zmuszona sformatować go tracąc wszystko co mam na dysku, a mam sporo ważnych rzeczy. dlatego potrzebna mi jest nagrywarka, tylko że przestał ją widzieć. bardzo proszę was o poradę. co mam robić? (aha menadżer urządzeń twierdzi że urządznie działa poprawnie).
Obserwuj wątek
    • kicior99 Re: zniknęły stacje CD-R 10.05.07, 15:17
      sprawdź z poziomu BIOS-a czy komputer widzi dysk, później uruchom kompa w trybie
      awaryjnym, mnie to pomoglo
    • Gość: ala Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 15:27
      jeśli masz drugi dysk lub 1 dysk podzielony na partycje - skopiuj ważne dane na
      dysk D: , tj. na drugą partycję, a sformatowaniu poddaj dysk systemowy C:

alternatywą jest także zrzucenie tych danych na nośnik zewnętrzny - pendrive,
      flashdisk lub pożyczyć/kupić zewnętrzny napęd (dysk twardy, DVD/CD-RW)

można też jakiś dysk twardy podpiąć na kablach (makaronach) wewnątrz obudowy i
      na niego zzrucić dane

• kicior99 Re: zniknęły stacje CD-R 10.05.07, 16:17
        ale jak nie ma dysku w BIOS to próżny trud, nie zainstaluje systemu.
    • Gość: Sławek62 Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.klaudyny.waw.pl 10.05.07, 16:19
      Przyczyn obecnej sytuacji może być kilka:
      1. Uszkodzenie któregoś napędu CD/DVD(jeśli masz np. 2)
      2. Uszkodzenie kabla ATA(ster. CD) lub kabla zsilacza.
      3. Uszkodzenie kontrolera IDE lub sterowników tegoż.
      Jak radzi ala skopiuj dane na inną partycję. Wyłącz kompyter, zdejmij obudowę i
      sprawdż podłączenie kabli do napędów.
      Ustaw w biosie boot z CD i spradż czy i zktórego napędu coś zabootuje.
      (podłączają naapędy kolejno - odpinaj kable zawsze razem sterujący i zas.)
      Powolne ładowanie systemu może wynikąć z uszkodzeniea napędu CD. Gdy boot
      poprawny ze wszystkich napędów, a dalej są niewidoczne - odinstaluj sterowniki
      pomocniczego IDE, restart i winXP zainstaluje je ponownie.
      Powodzenia.
      • Gość: proszę o pomoc Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:14
        wygląda na to że chodzi o sterowniki ide. chciałam włączyć komputer, pojawił
        się pierwszy ekran, jak zawsze z napisem 'detecting ide drivers' no i tyle.
        nic dalej się nie stało. uruchomiłam ponownie, znowu wykrywał je i wykrywał i
        nic. po którejś z kolejnych prób znalazł w końcu primary master i primary
        slave, nie znalazł secondary master i secondary slave - windows się uruchomił,
        ale stacje dysków nadal były nieobecne. kilka razy jeszcze próbowałam, czasem
        nie znajdował nic, wtedy windows się nie uruchamiał, czasem znajdował primary
        master i slave i wtedy działał windows bez stacji cd. raz udało mu się i wykrył
        przy włączaniu secondary master i wyświetliła mi się jedna stacja cd. komputer
        chciał instalować do niej sterowniki, nie zainstalowałam ich (bo nie mam), ale
        działała. po ponownym uruchomieniu znowu znalazł tylko oba dyski twarde, nie ma
        stacji dysków cd. skoro istotnie chodzi o sterowniki ide (które wygląda na to
        że uszkodziły się na całej linii, nie tylko dla stacji cd) to co mam zrobić?
        jak mam je usunąć i przeinstalować? nigdy tego nie robiłam, w biosie nic nie
        ruszałam (bo nie było takiej potrzeby) więc będę bardzo wdzięczna za wskazówki.
        i jeszcze jedno pytanie przy okazji - czy to ich przeinstalowanie będzie
        wymagało usunięcia windowsa - czy powinnam formatować dysk (ponownie chodzi mi
        o utratę danych. jeśli tak to może najpierw popróbuję jeszcze pary razy go
        włączać i wyłączać, może stacja cd znowu na chwilę załapie to przynajmniej coś
        zdążę uratować). naprawdę nie wiem co robić, bardzo proszę o pomoc.
        • Gość: Sławek62 Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.klaudyny.waw.pl 10.05.07, 22:51
          Wszystko wskazuje na kłopoty z zasilaniem. Jeśli masz w Biosie opcję
          monitoringu napięć , sprawdź co pokazuje i napisz jakie wartości. Dyski zostaw
          w spokoju. Podaj jak masz podłączone urządzenia. Co jest podpięte do Primary a
          co do Secondary. Czy próbowałaś odłączać poszczególne napędy??. Spróbuj
          wymienić baterię na płycie gł.. Jeśli masz od kogo pożyczyć zasilacz, to
          podłącz, warunek moc > od twojego(lub równa). Obejrzyj kondensatory na płycie
          gł. Tak wyglądają uszkodzone:
          www.smial.prima.de/download/kondensator.jpg
          en.wikipedia.org/wiki/Bad_capacitors
          Podaj temp procesora(bios, lub everest))
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.toya.net.pl 11.05.07, 00:57
            problemy z BIOSEM, PŁYTĄ lub ZASILACZEM,

polecam mimo wszystko jakiś sklep - o ile wiem u znajomych koszt takiego
            odzyskania danych na CD to 20PLN + koszt płyt a wgranie systemu z nośnika
            klienta 30 zł.
            • Gość: proszę o pomoc Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 16:00
              więc tak: primary master to dysk twardy C, na którym mam windowsa, primary
              slave to dysk twardy D (bez systemu opearcyjnego); secondary master i slave
              bios akltualnie nie wykrywa, ale z doświadczenia wynika że secondary master to
              nagrywarka cd, secondary slave powinna być druga stacja cd (ona nie działa od
              dawna, mimo to była wykrywana i wyświetlana). current CPU temperature: ok 40C,
              system temperature ok 27C. kondensatory na płycie głównej moim zdaniem
              wyglądają ok (bez pęknięć, przypaleń czy czegokolwiek innego). jako first boot
              device mam ustawione cd rom, second: hdd0. nie jestem pewna czy mam w biosie
              monitor napięć - jest menu 'frequency/voltage', ale zawiera tylko: auto detect
              dimm(pc) clk; spread spectrum; cpu host/clock; i cpu clock ratio (no chyba że
              chodzi o wartości Vcore w 'health status' nie wiem czy to to?). to tyle co mogę
              na razie stwierdzić. nie mam niestety możliwości pożyczenia zasilacza/bateri; a
              trochę się obawiam sama odłączać napędy.
              • Gość: Sławek62 Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.klaudyny.waw.pl 11.05.07, 20:57
                Odłącz uszkodzony napęd CD. Taśma ATA i kabel zasilający, przy wyłączonym
                zasilaniu. Czy masz jakąś płytę CD bootowalną?. Na pewno instalacyjna WinXP.
                Jeśli będzie bootować z CD, a system nie widzi nagrywarki – odinstaluj
                sterowniki Secondary IDE i restart.
                Start -> Panel sterowania -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń. -> kontrolery
                IDE ATA/ATAPI -> pomocniczy (Secondary) kanał IDE -> odinstaluj ster.
                Możesz zrobić bootowalną płytę pobierając obraz ISO płyty z np.:
                hdat2iso_4_52.zip
                www.hdat2.com/
                www.hdat2.com/download.html
                Przy okazji uzyskasz narzędzie diagnostyczne do dysków
                Lub poszukaj w sieci "Hirens Boot CD.iso", jest to cały zestaw programów
                diagnostycznych , b. przydatnych dla każdego.
                • Gość: prosze o pomoc Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 21:06
                  napisałeś że jeśli będzie bootować z CD, a system nie widzi nagrywarki, mam
                  odinstalować te sterowniki. a jeśli i nie bootuje i nie widzi to też?
                  • Gość: Sławek62 Re: zniknęły stacje CD-R IP: *.klaudyny.waw.pl 21.05.07, 00:02
                    Podaj typ płyty gł.
                    Czy ustawiłaś w biosie CD jako pierwsze urz. bootujące?.
                    Ponieważ masz 2 dyski twarde, proponuję :
                    Podłączyć 1-szy dysk jako Master do IDE0, a drugi do drugiej taśmy (IDE1) jako
                    Slave. Tak są teraz ustawione zwory na dyskach. Jeśli taśma w obu kanałach IDE
                    jest 80-cio żyłowa do pierwszego dysku podpięta jest łączówka CZARNA taśmy z
                    IDE0, do drugiego SZARA taśmy IDE1. Do płyty podpięte są łączówki NIEBIESKIE..
                    Napędy CD odepnij. Jeśli po załadowaniu WinXP widoczne są oba dyski – to
                    sterowniki , kable i oba kanały IDE są sprawne. Jeśli drugi dysk nie będzie
                    widoczny:
                    1. zamienić taśmy z kanałów IDE. Gdy po zamianie WinXP się nie załaduje –
                    uszkodzona taśma i zakup nowej.
                    2. Załaduje – dysk 2 niewidoczny, deinstalacja sterowników i restart
                    3. Jak wyżej po ponownej instalacji ster. – uszkodzony kanał IDE1 =wymiana
                    płyty.
                    Gdy 2 dysk jest widoczny i można z niego czytać i na nim zapisywać –
                    odinstalować sterowniki, restart, wyłączyć komputer i do łączówki CZARNEJ kabla
                    IDE1 podpiąć napęd CD/DVD(nagrywarkę) ze zworą ustawioną na MASTER.
                    Taśma 40-to żyłowa wszystkie łączówki w tym samym kolorze. O wyborze ustawienia
                    decyduje zwora na urz. . Nie może być Cable Sel.
                    Powinny być obie taśmy 80 żył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka