Dodaj do ulubionych

Eraser...?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 16:15
Proszę o opinie o programi Eraser...lub wskazanie innego o podobnych
wlasciwosciach.
OCzekiwalabym po nich usunięcia wszystkich pozostalosci itp po odinstalowanych
wieeki temu programach, plikach oraz innych zbednych elementow (cookies i in.).

Gdyby taki program sam taka czynnosc wykonywal - sam rozpoznawal co jest po
prostu zbedne - no byloby fajnie.

Dzieki !

Obserwuj wątek
    • Gość: NY Re: Eraser...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.07, 17:12
      www.google.pl/search?hl=pl&q=%22ERASER%22&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
    • jap_1 Re: Eraser...? 22.05.07, 17:22
      Eraser mnie rozczarował. Ma opcję czyszczenia już wolnej przestrzeni. Miałem
      dysk sformatowany z zainstalowanym na nowo Windows. Potraktowałem to eraserem.
      Nie wyczyścił. Przeszukując fizycznie dysk bez trudu znalazlem pozostałości
      danych poprzedniego użytkownika komputera.
      • r0ger Re: Eraser...? 22.05.07, 18:10
        Eraser może kasować dane stosując kilka różnych metod, min. DoD 5220.22-M oraz algorytm Gutmana. Nie sądzę, abyś był w stanie odzyskać pliki po zastosowaniu jednego z tych sposobów i to nie tylko w domowych warunkach. Tyle tylko, że dla oszczędzenia czasu można uzyć np. jednoprzebiegowego nadpisywania danych, a wtedy przy odrobinie szczęścia, kto wie... I jest to cecha nie tylko Erasera, a chyba wszystkich programów do trwałego kasowania danych.
        • Gość: alus Re: Eraser...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 19:29
          Jest wiec cos (najlepiej w wersji polskiej) co po instalacji i uruchomieniu
          wyczysci, najlepiej niedowracalnie, wszak chodzi o porzadek glownie i mulenie
          sie komputera, wszystkie pozostalosci i zbedne rzeczy?

• r0ger Re: Eraser...? 22.05.07, 20:36
            Ja używam darmowego Odkurzacza do usuwania plików, a pon nim reg cleanera do wyczyszczenia rejestru. Co jakis czas dobrze też zdefragmentować rejestr, ale nie znam darmowego programu, bo kiedys kupiłem Registry Compactor i inny nie jest mi potrzebny.
            • Gość: alus Re: Eraser...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 21:51
              No dzieki ROger. Potestuję, zobaczymy.
              A reg cleanera nie zalecaja uzywac poczatkujacym uzytkownikom...
              Dzieki!

• era77 Re: Eraser...? 22.05.07, 22:06
                dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=88&id=1125
        • jap_1 Re: Eraser...? 23.05.07, 16:10
          r0ger napisał:

> Eraser może kasować dane stosując kilka różnych metod, min. DoD 5220.22-M
          oraz
          > algorytm Gutmana. Nie sądzę, abyś był w stanie odzyskać pliki po zastosowaniu
          > jednego z tych sposobów i to nie tylko w domowych warunkach.

To wszystko wiem. Próbowałem kilku metod, komputer pracował ze trzy godziny, po
          czym przeszukałem dysk programem wyświetlającym sektory heksadecymalnie.
          Nazwiska, adresy mailowe itp. widoczne bez problemu. Zgromadzone przez
          poprzedniego użytkownika. Może masz inne doświadczenie z tym programem, ale
          mnie tak właśnie wyszło. Przy czym nie czyściłem całego dysku, a skorzystałem z
          jego opcji "wyczyść puste miejsce", czyli tam, gdzie nie ma plików.
          • Gość: manhu Re: Eraser...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 20:00
            Skoro już tak potestowałeś, to przetestuj dla mnie czy równie "skutecznie" usuwa pliki?

> To wszystko wiem. Próbowałem kilku metod, komputer pracował ze trzy godziny,
            A co do czyszczenia pustego miejsca to podejrzewam, że jest inny algorytm albo masz superhiper dysk SATA 0,1GB:) Poważnie, jak ja sobie takie coś zapuściłem, żeby skasował plik 1GB po dałem se siana, to raczej nie 3 godziny ale 3 doby, bo to conajmniej tyle co 35-krotny format.
    • Gość: Gumka Myszka Re: Eraser...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 07:38
      Gość portalu: alus napisał(a):

> Proszę o opinie o programi Eraser...lub wskazanie innego o podobnych
      > wlasciwosciach.

Podobnych programów jest co najmniej kilkanaście.

> OCzekiwalabym po nich usunięcia wszystkich pozostalosci itp po odinstalowanych
      > wieeki temu programach, plikach oraz innych zbednych elementow (cookies i
      in.).

Do tego to akurat ERASER się nie nadaje ! Jak i inne tego typu programy.

To program do usuwania WSZYSTKICH danych z dysku twardego i do tego należy go
      używać, po to został zrobiony i robi to skutecznie - jak każdy program tego
      typu.

Do usuwania zbędnych plików służą całkiem inne programy typu CLEANER.
      Popularnym jest np. CCLEANER www.ccleaner.com

Darmowy, po polsku i dość skuteczny.

Skutecznego na 100% programu NIE MA !

NIE MA programu co usunie naprawdę wszystkie zbędne pliki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka