Dodaj do ulubionych

Karta sieciowa

IP: *.icpnet.pl 23.05.07, 19:38
Stary komp.System windows 98.Dotychczas odbierałam net za pomocą USB.Teraz
zamontowałam karte sieciową (uzywaną)Mam ją fizycznie zainstalowaną w
kompie.Co jeszcze potrzebuję aby zaczął działać net?Nie mam żadnego dysku
instalacyjnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: wardog1 Re: Karta sieciowa IP: *.versanet.de 23.05.07, 20:20

Do czego podłączyłaś tą kartę, do modemu DSL? do routera? jakim kablem?
      • Gość: zzusana Re: Karta sieciowa IP: *.icpnet.pl 23.05.07, 21:48
        "wpięłam" -zainstalowałam do wnętrza komputera.Nie ma zadnych kabelków.
    • Gość: Sławek62 Re: Karta sieciowa IP: *.klaudyny.waw.pl 23.05.07, 21:48
      Jeśli znasz typ karty, pobierz sterowniki ze strony producenta i zainstaluj
      je.W Otoczenie Sieciowe wybierz Protokół TCPIP ->> Właściwości i skonfiguruj
      połączenie wg. danych od dostawcy sieci (IP, brama, maska DNS). Jeśli łączysz
      się przez router z DHCP wybierz Automatycznie
      • Gość: zzusana Re: Karta sieciowa IP: *.icpnet.pl 24.05.07, 16:59
        łącze się przez router.wybieram "automatycznie" i nic.nie mam sterowników do karty.
        • jap_1 Re: Karta sieciowa 24.05.07, 18:07
          Start -> Uruchom -> cmd (enter) - albo command, bo tak chyba też w W98 było.
          W okienku typu DOS wpisz: ipconfig /all
          Jeśli karta działa, powinny być adresy IP karty, bramki, DNS i różne takie ...

Windows 98 może sobie poradzić z kartą bez sterowników (użyje swój). Nie
          zawsze, ale może ...
          • Gość: zzusana. Re: Karta sieciowa IP: *.icpnet.pl 24.05.07, 18:23
            wygląda na to że nie widzi tej karty....nie pojawiają się żadne dane.co moge
            jeszcze zrobic?
            • Gość: Sławek62 Re: Karta sieciowa IP: *.klaudyny.waw.pl 24.05.07, 19:06
              Pobierz
              Aida16DOS.exe a
              tanikomputer.net/_/zwsparc/identyf.htm
              Utwórz dysietkę, restart i boot z dyskietki. Jeśli da radę odczytać karte
              sieciową to sterowniki np:
              ster LAN
              www.instalki.pl/sterowniki/download/karty_sieciowe/
              gdy nie:
              Wyłącz komputer, wyjmij kartę sieciową. zobacz co na niej pisze np. 3Com,
              RTL,Broadcom NIC, itp. Jeśli nie ma napisow, odczytaj co pisze na układzie
              scalonym(czarny i kilkadziesziąt srebrnych połączeń do płytki).
              • Gość: zzusana Re: Karta sieciowa IP: *.icpnet.pl 25.05.07, 18:37
                zamontowałam na starym kompie sterowniki do mojej karty
                sieciowej-realtek8139D.Co dalej zrobić aby starego kompa podączyć do netu ,który
                odbieram poprzez router od dostawcy kablówki?Jak skonfigurować dane?W tej chwili
                podaczony mam do routera laptop,odbieram bez problemu.Chce rowniez korzystac ze
                starego kompa ,stąd ta instalacja karty sieciowej.Jak konfigurować?
                • Gość: Sławek62 Re: Karta sieciowa IP: *.klaudyny.waw.pl 25.05.07, 18:49
                  W Otoczenie Sieciowe wybierz: Protokół TCP/IP ->> Właściwości
                  i skonfiguruj: " automatycznie wykryj... "
                  Karta podpięta do Routera kablem nieskrosowanym.(obie wtyczki kabla, na tych
                  samych pozycjach, mają takie same kolory)
                  Powodzenia
                  PS. dla karty RTL8139D istnieją ster,. pod WinXP, adres podałem uprzednio.
                  • Gość: zussana Re: Karta sieciowa IP: *.icpnet.pl 30.05.07, 14:58
                    jak sprawdzę czy ta karta zamontowana w starym kompie w ogóle działa?postępuję
                    zgodnie z instrukcją i nic:( po wpisaniu config /all nie wyświetlają się
                    żadne dane.
                    • Gość: Sławek62 Re: Karta sieciowa IP: *.klaudyny.waw.pl 30.05.07, 16:23
                      1.Powinn świecić dioda na karcie.
                      2.Menadżer urządzeń -> Karta sieciowa :sprawdź czy ikona nie podświetla na
                      żółto, lub czerwono. Może być konflikt z innym urz. PCI. Należy odinstalować
                      sterowniki, przełożyć kartę w inny slot PCI i zainstalować ponownie.
                      3. Wejść w konfigurację routera i sprawdzić czy karta jest widoczna. Nie
                      podłączaj karty, wejdź z laptopa, otwórz sekcję Status - ARP Cache Table,
                      podłącz kabel od karty – powinien pojawić się nowy adres MAC
                      Status - DHCP IP Assignment Table
                      Poda jak przyporządkowano adresy MAC adr. IP LAN
                      W sekcji LAN : sprawdzić czy DHCP serwer jest „Enabled” i adresy Od –Do
                      (ostatnie ), są ustawione na obsługę większej liczby połączeń( na ogół 100 -
                      199).
                      W sekcji Firewall sprawdź czy jest ustawione MAC –Fillter na „Enable”, jeśli
                      tak musisz dodać nowy adres MAC i zaznaczyć „Allow”
                      Podaję orientacyjne ustawienia dla routera Asmax BR 704n+, twój może mieć inne
                      nazwy , zasada jest taka sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka