Dodaj do ulubionych

Soundblaster i analog/digital output

09.06.07, 18:54
Witam,

mam pytanie, jak na sztywno odchaczyc tą opcje w regulatorze głośności
(mandriva 2007 spring)...

Z racji iz nie uzywam tegj opcji po włączeniu dzwiek jest znieksztalcony (i
nie da sie zapisac, zeby zawsze po reborcie byl wylaczony)

Prosze o pomoc,
pzdr Kamil
Obserwuj wątek
    • nierymek Re: Soundblaster i analog/digital output 09.06.07, 19:26
      spróbuj tak:
      ustaw sobie wszystko tak jak być powinno i z konsoli wpisz
      alsactl store

nie wiem, czy to podziała, ale spróbować możesz :)
      • strange_one Re: Soundblaster i analog/digital output 10.06.07, 09:08
        Witam,

niestety nie pomogło, może ktoś jeszcze coś mi podpowie!?

Albo powie jak dodać coś do tacki systemowej?!

Pzdr,
        Kamil
        • mrowkolew Re: Soundblaster i analog/digital output 11.06.07, 20:26
          a co chcesz dodac do tacki systemowej?jedną z metod jeśli domyślnie nie startuje
          to z KDE jest uruchomienie programu,poszukanie w jego opcjach czegoś w stylu
          "dodaj do tacki systemowej"-w przypadku nakładki na mixer dxwięku w KDE czyli
          KMix najporościej robi się to w taki sposób (jeśli KMix jest zainstalowany,jest
          w meny start>multimedia>dźwięk,można tez pod konsolą uruchomić tylko nie
          pamiętam jak z dużymi literkami czy kmix czy KMix,ale jak się zamknie konsolę to
          program też zostanie zamnięty)
          jeśli po uruchomieniu programu nie ma on opcji pozostania w tacce to trzeba go
          jakoś dopisać do pliku .autostart czy jakoś tak w ustawieniach w Twoim
          /home-tylko muszą być w konquerorze widoczne ukryte pliki bo to zdaje się jest
          plik ukryty-gdzieś tu był wątek o znikającym Klipper (schowku) w mandrivie

może masz działajacy jakiś inny serwer dźwięku niż alsa i dlatego jakieś zgrzyty
          lub wyłączenie tej przez alsa nie działa bo chodzi na przykłąd na arts(pod
          konsolą można tak niemal graficznie ustawiać opcje alsy zdaje sie przez
          polecenie alsaconf,a arts można odinstalować lub wyłączyć gdzieś w ustawieniach kde)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka