Dodaj do ulubionych

Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątrz

IP: *.acn.waw.pl 13.07.07, 21:55
Dzisiaj zauważyłem coś takiego: Kiedy jest ustawiona czarne tło to widać jak
ikony "odbijają się" wewnątrz kineskopu (tak samo jest z napisami do filmów),
coś jakby były 2 obrazy jeden normalny a drugi głębiej w kineskopie. Kiedy
ruszam głową to ikonki normalne i "odbite" poruszają się względem siebie a
więc obraz jest rzeczywiście odbity wewnątrz. Czy można coś na to poradzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: p2p Re: Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątr IP: *.acn.waw.pl 13.07.07, 22:02
      Jaki to monitor?
      • Gość: matto Re: Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątr IP: *.acn.waw.pl 13.07.07, 22:09
        compaq v720
        • Gość: p2p Re: Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątr IP: *.acn.waw.pl 14.07.07, 22:05
          Prawdopodobnie wynika to z faktu budowy tego monitora. Niektorzy producenci
          przed kineskopem umieszczaja płaską, szklaną powierzchnie. Monitor wg parametrów
          jest całkowicie płaski ale nie do końca jest to zgodne ze stanem faktycznym ...
          tzn obraz jest płaski ale kineskop jest klasyczny czyli wypukły. Jeżeli na taka
          powierzchnie padnie wystarczająco dużo światła to pojawią się refleksy na
          przedniej płycie odbijające sie od kineskopu ... niestety nie ma na to rady.
    • Gość: czesio Re: Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątr IP: *.acn.waw.pl 14.07.07, 20:07
      Ja też tak mam widać jakby dwa obrazy, co to jest??? czy to wina monitora?
    • 0xygene Re: Problem z monitorem. Obraz odbija się wewnątr 16.07.07, 08:30
      Może masz ustawiony kontrast na 100% ???

Czy kineskop jest płaski czy kulisty, za warstwą luminoforu w odległości
      1 - 2cm zawsze jest maska separująca wiązki elektronów (maska o kształt wycinka
      kuli z otworkami lub walca w przypadku kineskopu Trinitron), jest ona "zbyt
      błyszcząca" i odbije obraz, który świeci na warstwie luminoforu. Mimo, że
      ustawiony czarne tło, dalej "widzimy" odbite ikony przez ciemne tło, nie da się
      zlikfidować całkowicie tego efektu.
      Można zmniejszyć do minimun tego efektu poprzez zmniejszenie jaskrawość i
      kontrast do poziomu 70% przy czarnym tle lub ustawić jaśniejsze tło.

Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka