antonina.cz 25.07.07, 09:38 Witam, od kilku dni mój komputer zaczął głośno brzęczeć/warczeć podczas uruchamiania. Co to może być Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ala warczy na złe traktowanie... ;)) IP: *.teleton.pl 25.07.07, 11:34 a kiedy ostatnio go czyściłeś z kurzu? zwłaszcza wiatraczki zasilacza/procesora/karty graficznej no i jeszcze jest ta możliwość, że jakaś śróbka od np. zaślepki poluzowała się Link Zgłoś
antonina.cz Re: warczy na złe traktowanie... ;)) 25.07.07, 12:26 Dzięki za odp., odkurzam w każdą sobotę, jest jednak jedno ale ... mam 3 psy i pełno śierści wszędzie. Czy mam odkręcić tą tylną obudowę i delikatnie wyczyścić z kurzu? (i po czym mogę rozpoznać "wiatraczki zasilacza/procesora/karty graficznej" - wnętrzności kompa to dla mnie czarna magia jest ...) Link Zgłoś
Gość: © Re: warczy na złe traktowanie... ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:04 antonina.cz napisała: > Czy mam odkręcić tą tylną obudowę i delikatnie > wyczyścić z kurzu? Tak sądzę,szczególnie po x latach.Wyłączony z sieci,nie dotykać części i płytek.Sądzę,że dobry byłby mały miękki pędzelek.Niesłychanie delikatnie i powoli,bez przeginania.W sumie trzeba by też oczyścić pędzelkiem radiator,bez rozkecania.Najbardziej brudzi się wentylator karty graficznej-mniejszej,osobnej,ale najlepiej przeczyścić wszystkie.Można też próbować przedmuchiwać niezbyt silnym strumieniem powietrza a nawet powietrzem w sprayu Link Zgłoś
Gość: Kurzownik Re: warczy na złe traktowanie... ;)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:05 pędzelek?! bez rozkręcania? a rozebrać wszystko w diabły i najlepiej kompresorem przedmuchać, bo żaden odkurzacz nie wyciągnie syfu nagromadzonego przez lata! No i najlepiej wykonać tę operację na balkonie i masce przeciwpyłowej :D Link Zgłoś
Gość: ala Re: warczy na złe traktowanie... ;)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:31 ODŁĄCZ ZASILANIE i zdejmij obudowę, a potem odkurzaczem domowym zmniejszając mu "siłę ciągu": -wiatraczek z tyłu kompa (od zasilacza - jest osłonięty, więc można ssawkę przytnkąć do tej osłony; tam zawsze najwięcej kurzu się zbiera) -pyłki,paprochy i kurz walające się w obudowie -przejedź ssawką odkurzacza NAD wszystkimi elementami w obudowie - UWAGA: W OBUDOWIE NIE DOTYKAĆ SSAWKĄ NICZEGO! dla sceptyków wyjaśnienie - ja w swoim kompie robię tak od lat ostrożnie - oczywiście; jak przy sexie z jeżem ;)) bez żadnych negatywnych skutków komp działa bezproblemow Link Zgłoś
Gość: Edyta A gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 14:18 Ja mimo że laik przypuszczam że to brzęczy któryś wiatraczek. Kurz nie brzeczy :D Mialam tak nie raz w komputerze, może warczeć wiatraczek na karcie graficznej lub zasilaczu. Trzeba sprawdzić i wymienic. Bo będzie warczał coraz gorzej i coraz dłużej. Jak stanie "spali" się komp. Inna przyczyna - warczeć może dysk twardy. Moje ostatnie doświadzcenie, warczał warczał i w końcu dysk padł - nie do uratowania. Czy poza tym warczeniem zawiesza ci się system, masz niebieski ekran z ostrzeżeniami lub inne niepokojące objawy? Jeśli nie to raczej wiatraczek. Link Zgłoś
antonina.cz Re: A gdzie tam 25.07.07, 15:21 Gość portalu: Edyta napisał(a): > Inna przyczyna - warczeć może dysk twardy. Moje ostatnie doświadzcenie, > warczał i w końcu dysk padł - nie do uratowania. Czy poza tym warczeniem > zawiesza ci się system, masz niebieski ekran z ostrzeżeniami lub inne > niepokojące objawy? Jeśli nie to raczej wiatraczek. To warczenie pojawia się WYŁĄCZNIE w w kilka sekund po nacisnięcia "start" - warczy przez kilka chwil, kiedy komputer się uruchamia. Po chwili warkot ustaje. Żadnych niepokojących objawów nie zauważyłam - ani się nie wieszam ani oostrzeżeń nie mam. Komputer jest w zasadzie mało używany i mam go gdzieś od roku. Jedyną "dziwną" rzeczą, jest to, ze czasem przy oglądaniu jednej witryny ta witryna mi się jak gdyby mnoży - otwiera i otwiera i ttd. - te okienka można liczyć w dziesiątkach, wtedy pomaga rozłączenie z internetem (odłączam kabel do sferii) i CTRL + ALT + DELETE. Spróbuję poodłączać kabelki z tyłu, odrkęcić tylną ściankę obudowy i delikatnie odkurzyć. Mam nadzieję, że to jest przyczyną .. Link Zgłoś
Gość: ala Re: A gdzie tam IP: *.teleton.pl 25.07.07, 15:42 czasem przy oglądaniu jednej witryny > ta witryna mi się jak gdyby mnoży - otwiera i otwiera i ttd. - te okienka można > > liczyć w dziesiątkach, to przestań zaglądać na www.DZIKI-SEX-SEX-SEX.com :))) Link Zgłoś
Gość: formatPC Re: A gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 17:48 antonina.cz napisała: > To warczenie pojawia się WYŁĄCZNIE w w kilka sekund po nacisnięcia "start" - > warczy przez kilka chwil, kiedy komputer się uruchamia. Po chwili warkot > ustaje Dla pewności wyjmij wszystkie CD DVD oraz dyskietki z napędów.Może to być coś też z zasilaczem? Link Zgłoś
barone Re: A gdzie tam 25.07.07, 18:02 antonina.cz napisała: > Jedyną "dziwną" rzeczą, jest to, ze czasem przy oglądaniu jednej witryny > ta witryna mi się jak gdyby mnoży - otwiera i otwiera i ttd. - te okienka można > > liczyć w dziesiątkach, wtedy pomaga rozłączenie z internetem (odłączam kabel do > > sferii) i CTRL + ALT + DELETE. Zacznij korzystać z normalnej przeglądarki. Każda taka ma obsługę paneli/kart. Wtedy wystarczy kliknąć w jednego "iksa" i wszystkie strony zamknięte. Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: A gdzie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:12 Aha, czyli to jednak wiatraczek. To naprawdę typowy objaw, nie raz wymienialam u siebie wiatraczek. Możesz odkurzyć ale może to nic nie dać. Wtedy poproś jakiegoś faceta aby zajrzał do komutera i sptawdził który to wiatraczek, trzeba kupić nowy ale one sa w różnych wymiarach więc trzeba wiedziec jaki. Te okienka co się mnożą to chyba tylko zawieszanie się przeglądarki. Link Zgłoś