Dodaj do ulubionych

Grafika komputerowa

09.12.01, 12:04
Czy moglibyście mi poradzić, jak i gdzie można nauczyć się grafiki
komputerowej? Czy istnieją jakieś kursy, albo sensowne książki, albo może
jakieś strony w Internecie, które nadawałyby się dla "początkujących"?
Najbardziej interesowałby mnie kurs, ale taki z prawdziwego zdarzenia, nie
błyskawiczny w trzy dni, no i najlepiej w moim mieście, czyli w Gdańsku.
Poradźcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: andek Re: Grafika komputerowa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.12.01, 21:53
      Hmmm, kurs...Możesz się zapisać, ale przygotuj sie na to, ze i tak niewiele sie
      nauczysz na kursie.Mysle ze zamiast placic 1000 zl za 4 miesieczny kurs, lepiej
      jest zakupic za polowe tej kwoty dobre ksiazki - spis znajdziesz np na stronach
      wydawnictwa:
      www.helion.com.pl
      rm.com.pl (nie wiem czy maja cos z grafiki, ale przypuszczam, że tak
      elektron.translator.pl (czy cos w tym stylu)
      Na stronie wydawnistwa Helion jest np. dział opini czytelników - poczytaj poznaj
      za i przeciw.
      Ja osobiście wszystkiego uczyłem się samodzielnie z książek i internetu - polecam
      np. stronę photoshop.pl

andek

• caroline_p Re: Grafika komputerowa 10.12.01, 08:29
        Wielkie dzięki za radę, Andek :-) Ale naprawdę myślisz, że na kurs nie warto
        iść? A z jakich konkretnych książek Ty korzystałeś?
        • Gość: tiges Re: Grafika komputerowa IP: *.silvershark.com.pl 10.12.01, 08:31
          Tego sie nie da nauczyc. To trzeba miec talent. A programy maja instrukcje
          obslugi, wiec w czym problem? ;)
        • Gość: android Re: Grafika komputerowa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 16:28
          caroline_p napisał(a):

> Ale naprawdę myślisz, że na kurs nie warto
          > iść?

Wiesz kiedyś prowadziłem kursy z zakresu obsługi komputera, Offica i innych i
          uwierz mi, ale mała liczba godzin przeznaczonych na zajęcia umożliwiwa jedynie
          zapoznanie z programami typu Word lub Excel ale na pewno nie ich opanowanie.Poza
          tym w grafice liczy się przede wszystkim Twoja wyobraźnia, talent plastyczny,
          które jeśli posiadasz to obsługiwać program nauczysz się z książek - jeśli nie
          posiadasz takowych umiejętności nawet najlepszy kurs nie zrobi z Ciebie grafika.
          Poza tym kurs to jednak fajna sprawa, lae pod warunkiem, że traktujesz go jako
          uzupełnienie a nie podstawowy profil swej graficznej edukacji.

>A z jakich konkretnych książek Ty korzystałeś?

Przede wszystkim z tych zamieszczanych do programów graficznych - takie
          poootężneee cegły.Próćz tego z kilku zakupionych książek i oczywiście z wszelkich
          materiałów jakie wpadły mi w ręce - np. internet.Wpisz w www.google.com
          +grafika +turtorial +photoshop/corel a zpewnością otrzymasz ciekawe adresy.
          Poza tym ukazało się na rynku prasowym kilka pism poświęconych grafice
          komputerowej z których mozna z dobrym skutkiem korzystać.A tak w ogóle to
          najlepiej udaj się do mojej ulubionej księgarni www.empik.pl lub
          www.merlin.pl i przejżyj ich ofertę.

andek

• Gość: MaciekS Re: Grafika komputerowa IP: *.amdahl.com 10.12.01, 16:12
      caroline_p napisał(a):

> Czy moglibyście mi poradzić, jak i gdzie można nauczyć się grafiki
      > komputerowej? Czy istnieją jakieś kursy, albo sensowne książki, albo może
      > jakieś strony w Internecie, które nadawałyby się dla "początkujących"?
      > Najbardziej interesowałby mnie kurs, ale taki z prawdziwego zdarzenia, nie
      > błyskawiczny w trzy dni, no i najlepiej w moim mieście, czyli w Gdańsku.
      > Poradźcie, proszę.

Nauczyc sie na kursie i z ksiazek mozesz... ale uzycia programow. Zawodowych
      technik graficznych to sie nie nauczysz tak latwo. Do tego jest potrzebna cala
      wiedza (nie tylko o narzedziach , ale np. takie rzeczy jak teoria koloru i cala
      kupa innych rzeczy). Zeby nauczyc sie na zawwasowanym, zawodowym poziomie i
      myslec o takim zawodzie to jednak potrzebna jest szkola. Zwykle 1-3 lat
      wystarcza:) Wtedy wykonasz projekty z prawdziwego zdarzenia i masz szanse dostac
      powazna prace w zespolach projektnackich albo zaczac grafike artystyczna
      samodzielnie.

To sie wydaje takie proste... w rzeczywistosci to tylko obsluga programow moze
      byc prosta, ale nie tworzenie grafiki. Owszem mozna uzyc programow gdzie istnieja
      gotowce. No wlasnie - te gotowce sa projektowane przez grafikow z prawdziwego
      zdarzenia. zalezy co Ci jest potrzebne, ale nawet przy pracy w "przemyslowej
      grafice" musisz zapoznac sie z procesem, srodowiskiem, wymaganiami i
      ograniczeniami.

Wyczucie estetyki to juz zupelnie inna sprawa, ale i wiedza dodatkowa o sztuce
      moze byc potrzebna i przydatna.

Powodzenia
      • caroline_p Re: Grafika komputerowa 10.12.01, 16:48
        A jaką szkołę masz na myśli?
        • Gość: MaciekS Re: Grafika komputerowa IP: *.amdahl.com 10.12.01, 17:20
          caroline_p napisał(a):

> A jaką szkołę masz na myśli?

Nie wiem czy sa srednie szkoly specjalizujace sie w tej dziedzinie.... pewnie tak.

Studia tez pewnie istnieja.

W USA (mieszkam tutaj) w koledzach sa kierunki grafiki komputerowej (sa jeszcze
          zdaje sie specjalizacje). Na bardzo zawaansowanym poziomie konczy sie studia w
          tej dziedzinie. Np. New York University (ale nie tylko) ma takie kierunki.

Mysle ze warto byloby zrobic rozeznanie oc do szkol w okolicy. Mysle ze w Gdansku
          jako duzym miescie cos mysi sie znalezc.

Pozdrawiam
        • Gość: android Re: Grafika komputerowa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 10.12.01, 20:21
          caroline_p napisał(a):

> A jaką szkołę masz na myśli?

Ideałem jest liceuum plastyczne i/lub ASP - wówczas jest sens kończenia kursów
          komputerowych, ponieważ stana sie one dopełnieniem poprzez naukę obsługi
          programów graficznych i przetwarzania za ich pomocą twórczych wizji.

android
    • Gość: Snake Re: Grafika komputerowa IP: 62.233.147.* 10.12.01, 17:05
      Jestem grafikiem komputerowym od 5 lat i moge powiedziec ze
      mam doswiadczenie. Zdobylem je nie na kursach ale w tzw. boju,
      czyli w pracy. Opanowanie software'u to tylko mala czesc
      sukcesu. Pozostala czesc to, jak slusznie mowi MaciekS, wiedza
      z zakresu poligrafii, typografii, separacji oraz Twoje zdolnosci
      plastyczne. Jezeli rzeczywiscie Cie to interesuje napisz
      swanee_mc@wp.pl
      • Gość: po ASP Re: Grafika komputerowa moim zdaniem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 11:34
        po ASP zająłem się grafiką komputerową w celach komercyjnych...
        ważne jest to w jakim celu chcesz opanować "grafikę komputerową",
        która tylko najsilniejszym osobowościom nie narzuci specyficznego
        dla możliwości programu stylu. często projektując - projektanci wręcz myślą
        Corelowo illustratorowo(wektorowo) photoshopowo(bitmapowo) lub 3D lub układem
        tekstów. Efektowne komunikaty plastyczne zazwyczaj odznaczają się oszczędnym
        użyciem programów graficznych, a znacznym - skanera.
        Jeśli chcesz szukać pracy jako wolny strzelec wystarczy poczucie estetyki i
        wiedza techniczna. Rynek jest dla artystów okrutny i chyba tylko ślepe
        bezguścia nie są w stanie zrobić efektownej komercyjnej pracy (ale chyba jest
        ich sporo:)).
        Ostatnio przeglądałem podręcznik do plastyki z podstawówki (8letniej) tam jest
        dużo info o barwach, kompozycji, a nawet liternictwie. Zbyt wielu komercyjnych
        grafików nie ma nawet tej wiedzy.
        To nie żart. To rynek.
        • Gość: MaciekS Re: Grafika komputerowa moim zdaniem IP: *.amdahl.com 13.12.01, 21:54
          Gość portalu: po ASP napisał(a):

> Zbyt wielu komercyjnych
          > grafików nie ma nawet tej wiedzy.
          > To nie żart. To rynek.

Chyba w Polsce. W USA mozesz dlubac proste rzeczy po kursie, ale nikt nie
          przyjmie do zespolu grafikow kogos po kursach. Koledz w dziedzinie grafiki to
          minimum wymagane... Taki jest rynek tutaj (moja zona jest grafikiem konczacym
          koledz i szukala jakis czas temu pracy).

Owszem "rzezbic" za niewielkie grosze moga wszyscy samoucy. Prawda jest taka jak
          kto efektywnie potrafi to robic... i to estetycznie. Wokol dziadostwa jest pelno,
          ale Ci z wyksztalceniem i praktyka maja duzo wiecej... no tego...

A tak na marginesie mowiac to nie zawsze po studiach specjalizujacych (wbrew temu
          co pewnie sadzisz w USA jest kilka rodzajow specjalizacji na uczelniach dla
          grafikow... nawet komputerowych) zostaje sie dobrym grafikiem/animatorem/etc. w
          waskiej, wyspecjalizowanej dziedzinie. Moja zona ma kolezanke ktora ma takie samo
          wyksztalcenie jak Ty tyle ze z USA i niestety musiala ta kolezanka ponoc
          wyspecjalizowac sie czyli chodzila na takie same zajecia do koledzu jak moja
          zona. To dalo jej podobno wyzsza place na dzien dobry. Po prostu nie trafila w
          dziedzine ale wiedze przekrojowa miala duza.

Pozdrawiam
          • Gość: poASP Re: Grafika komputerowa moim zdaniem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 17:00
            szczerze mówiąc to planuję wyjechać do USA i tam być grafikiem
            jeśli mógłbyś mnie trochę pooświecać w wolnych chwilach, będę wdzięczny :
            minneapolis@poczta.gazeta.pl
    • Gość: plum Re: Grafika komputerowa IP: *.n.club-internet.fr 14.12.01, 18:51
      komputer jest tylko narzedziem...tak samo jak pedzel,
      to juz Twoja sprawa jak narzedzie wykorzystujesz, ja w zaleznosci od
      projektu zmieniam narzedzie np.
      dywany projektuje na komputerze bo jest to narzedzie doskonale sie do
      tego nadajace, natomiast projekty szmat do Ameryki wykonuje stara
      szkola (pedzle, papier, farby) bo Amerykanie to lubia i za ta reczna robote
      placa, cala obrobka fotograficzna az milo jest bawic sie komputerowo
      (nie brudzi, nie smierdzi w przeciwienstwie do kwasow) ale zapachu
      olejnych farb na komputerze nie odnajdziesz
      czyli popieram samoukow i wlasne poszukiwania
      staze to strata czasu
      pozdrawiam

• caroline_p Re: Grafika komputerowa 17.12.01, 21:57
      Wielkie dzięki wszystkim za cenne porady i wskazówki. Mam nadzieje, że mi cos
      sensownego z tego wyjdzie. Jakby co, będe Was jeszcze męczyć pytaniami,
      dobrze? ;-)
      pozdrawiam.
      • Gość: gromax Re: Grafika komputerowa IP: *.clinternal / 10.8.0.* 21.02.02, 15:22
        cóż. Moje doświadczenie w zakresie grafiki jest dość niskie.
        Jedno na pewno już potrafię odróżnić - pojęcie grafiki komputerowej w zakresie
        politechnicznym i potocznym. Potocznie opiera się na właśnie: widzeniu kolorów
        i barw, zestawieniu, rysowaniu kształtów itd. Krótko mówiąc - umiejętność
        używania narzędzi do rysowania (obojętnie czy płasko, czy trójwymiarowo itd).
        Moja wiedza jest wynikiem nauczania właśnie na uczelni technicznej. Dla mnie
        pojęcie "grafika komputerowa" jest równoznaczne z "matematyka do potęgi
        matematyka". Mówiąc krótko - operując na RGB (kolory - czerwony RED, zielony
        GREEN i niebieski BLUE) możemy tworzyć system barw. i dalej by można rozwinąć
        ten problem.... kolejną rzeczą jest rysowanie linii. Tu poza elemantarną wiedzą
        typo PROSTA (linia przechodząca przez dwa punkty) ODCINEK (fragment prostej
        znajdujący się pomiędzy dwoma punktami) PUNKT ODNIESIENIA (kłania się układ
        współrzęnych) ... I tu zaczynają się schody. Bo obiekty mogą być PŁASKIE
        (wymiar 2D) lub przestrzenne (3D). Linie mogą być proste lub krzywe. Jak
        proste, to wystarczy wiedza z zakresu szkoły średniej bądź gimnazjum (nie za
        bardzo się orientuję w obecnych programach szkolnych). A jak krzywe .... koło
        jest proste. owal trochę trudniejszy. a jak wejdzie np. krzywa Beziera... heh.
        Po trzecie zaś dochodzi ludzkie oko, które może mózgowi kłamać.
        Nie pozostaje w tym momencie nic więcej jak powiedzenie sobie wprost - możemy
        rysować istniejącymi narzędziami lub tworzyć narzędzia do rysowania. W
        pierwszym przypadku wystarczy nam wiedza z zakresu plastyki i obsługi komputera
        (żeby wiedzieć jak się włącza program i jak się posługuje myszką). W drugim
        przypadku potrzebna jest wiedza z zakresu plastyki i gruntowna wiedza z zakresu
        matematyki i poruszania się w układach współrzędnych.
        Reasumując - nie wiem jakiej wiedzy wymagają pracodawcy od grafików. Na pewno
        można przyjąć, ze osoba zajmująca się grafiką musi umieć poruszać się w
        komputerze i programach komputerowych. Musi też przynajmniej elementarnie umieć
        rysować. Pozdrawiam gromax@kopernik.gliwice.pl
        • Gość: plum Re: Grafika komputerowa IP: *.n.club-internet.fr 23.02.02, 00:37
          Gos´c´ portalu: gromax napisa?(a):

> cóz˙. Moje dos´wiadczenie w zakresie grafiki jest dos´c´ niskie.
          > Jedno na pewno juz˙ potrafie˛ odróz˙nic´ - poje˛cie grafiki komputerowej w
          zakresie
          > politechnicznym i potocznym. Potocznie opiera sie˛ na w?as´nie: widzeniu
          kolorów
          > i barw, zestawieniu, rysowaniu kszta?tów itd. Krótko mówia˛c - umieje˛tnos´c´
          > uz˙ywania narze˛dzi do rysowania (oboje˛tnie czy p?asko, czy trójwymiarowo
          itd).
          > Moja wiedza jest wynikiem nauczania w?as´nie na uczelni technicznej. Dla mnie
          > poje˛cie "grafika komputerowa" jest równoznaczne z "matematyka do pote˛gi
          > matematyka". Mówia˛c krótko - operuja˛c na RGB (kolory - czerwony RED, zielony
          > GREEN i niebieski BLUE) moz˙emy tworzyc´ system barw. i dalej by moz˙na
          rozwina˛c´
          > ten problem.... kolejna˛ rzecza˛ jest rysowanie linii. Tu poza elemantarna˛
          wiedza˛
          >
          > typo PROSTA (linia przechodza˛ca przez dwa punkty) ODCINEK (fragment prostej
          > znajduja˛cy sie˛ pomie˛dzy dwoma punktami) PUNKT ODNIESIENIA (k?ania sie˛ uk?ad
          > wspó?rze˛nych) ... I tu zaczynaja˛ sie˛ schody. Bo obiekty moga˛ byc´ P?ASKIE
          > (wymiar 2D) lub przestrzenne (3D). Linie moga˛ byc´ proste lub krzywe. Jak
          > proste, to wystarczy wiedza z zakresu szko?y s´redniej ba˛dz´ gimnazjum (nie za

>
          > Po trzecie zas´ dochodzi ludzkie oko, które moz˙e mózgowi k?amac´.
          >
          zwlaszcza, ze widzimy przede wszystkim mozgiem, a oko jest tylko narzedziem
          (stad, dopoki mozg nie opracowal zasad perspektywy, oko w perspektywie "nie
          widzialo", "nie malowalo")
          pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka