Dodaj do ulubionych

Mam starego kompa!!!!!!

IP: *.saint 05.07.03, 22:36
Dostałem od znajomego komputer ośmioletni Intel Pentium 166MHz ,Ram 16MB
simm,HDD 2GB ,jest tam karta graficzna, sieciowa,i wszystko to co powinno się
znajdować w komputerze.Mam problem taki że przy przeglądaniu stron w
internecie zaczyna coraz bardziej wolniej pracować i z czasem kompletnie
pada,już nawet nie myślę a żeby otworzyć parę stron katastrofa.Co robić jak
go zmodernizować na nowy mnie nie stać.A chciałbym trochę dłużej posiedzieć
przy komputerze i przeglądać strony internetowe więcej niż pół godziny bo
gdzieś tyle jeszcze w miarę rozsądnie pracuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: hhh Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.jozefow.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 22:39
    • existens Re: Mam starego kompa!!!!!! 05.07.03, 22:49
      proponuje więcej ramu i jak najmniej programów przy starcie i ogólnie
      uruchomionych w czasie działania (niewymagaj za wiele od tego staruszka).

<<<eXi>>>
    • Gość: mody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 05.07.03, 22:51
      MAM SYSTEM OPERACYJNY WIN98 ALE BEZ BIBLIOTEKI INTERNETOWEJ CZY TO MOŻE MIEĆ
      JAKIŚ WPŁYW NA WOLNĄ PRACĘ,A MOŻE TO ŻE MAM JESZCZE ZAMONTOWANY MODEM TERAZ MAM
      ŁĄCZE STAŁE.DORADZICIE MI CO ZROBIĆ BY SZYBCIEJ PRACOWAŁ?
    • Gość: me Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.rasserver.net 05.07.03, 23:20
      16 Mb ramu to stanowczo za malo.Nawet jak na P166 -i zeby SO jak W98 pracowal
      w miare normanlnie MUSISZ troche dolozyc ramu. Potroic przynajmniej.
    • Gość: młody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 06.07.03, 00:38
      JEŚLI ZWIĘKSZYĆ RAMY TO NP.2*32MB simm FPM 60ns 72pin "EDO" CZY NIE "EDO"
      PONIEWAŻ SĄ DWA RODZAJE TYCH PAMIĘCI A NIE WIEM KTÓRĄ WYBRAĆ.Dziękuję za radę
      • existens Re: Mam starego kompa!!!!!! 06.07.03, 08:18
        Jak chcesz to zainstaluj linuksa np mandrake 9 no i powinno wszystko działać
        dobże a 32 ramu wystarczy na windowsa 98 ale zawsze mozesz zainstalowac win95
        moze miej obciąży kopa ale niekoniecznie.

<<<eXi>>>
    • Gość: Mar kupić pamięć RAM IP: *.skorosze.2a.pl 06.07.03, 13:02
      im więcej tym lepiej. Pamięci do takiego komputera nie kupi się raczej w
      sklepie, bo tam powiedzą ci, że "do takich starych rupieci to oni nie mają, bo
      się nie opłaca". To gówno prawda. Warto zatem kupić pamięć na giełdzie - może
      być nawet uzywana, ze starego komputera. Za 50-70 złotych to kupisz sobie tego
      tyle, że hoho!. Jaką pamieć wybrać - najlepiej wyjmij tę co masz w komputerze,
      weź ze sobą i każ sobie dać taką, żeby pasowała. Sprzedawca bedzie wiedział.
    • Gość: młody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 06.07.03, 21:11
      Masz rację jest to stary ropieć,ale z blaku laku i kit dobry,dzięki za rady .A
      można się dowiedzieć co to jest ten Linuks"mandrak 9" ponieważ nie siędzę w
      temacie.A jak z tymi pamięciami EDO ,czy nie EDO ,oglądałem na Alegro jest tego
      sporo tylko którą wybrać z tych pamięci simm.Pozdrawiam.
    • Gość: luka Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 07.07.03, 01:24
      Troche chyba przesadziłeś gora 5-6 lat.Potrzeba włożyc w mjejsce dwoch 8-ek
      simm dwie 16 lub w puste mjejsce jenną kośc 32MB DIMM 66 PC.Przydało by się
      usunąc zbendne programy zwłaszcz z autostartu i oczyścić temporary internet
      file usunąc zbendne pliki avi mpg DOT dialery itd itp.32 DIMM to koszt na
      giełdie ok 20-25.
    • Gość: młody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 07.07.03, 01:42
      Zamiast simm mogę wstawić dimmy?
      • Gość: anluka Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 07.07.03, 02:21
        Kości SIMM są dwie i możesz je nawet zostawić DIMM jest jedna i innego
        rozmiaru.Prawdopodobnie jest tam mjejsce tylko na jeną.Może być 32 lub 64 DIMM
        66 Mhz.
    • Gość: młody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 07.07.03, 05:56
      Mam cztery pola takie same a w nich 4*4MB RAM tylko nie wiem czy są to EDO czy
      nie EDO.
      • Gość: jap Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: 195.136.36.* 07.07.03, 08:56
        Gość portalu: młody napisał(a):

> Mam cztery pola takie same a w nich 4*4MB RAM tylko nie wiem czy są to EDO
        czy
        > nie EDO.
        To na pewno nie wsadzisz DIMM. Spróbuj wejść w setup i pooglądać go sobie.
        sawsze setup wyświetla wielkość RAM, a często podaje również typ tej pamięci
        (EDO, czy nie). Jeśli ci poda, że EDO, to już wiesz. Jeśli nie podaje nic,
        trzeba by mieć dokładne dane dotyczące płyty głównej. Może znasz typ płyty? A
        może przy starcie się wyświetla?
      • forumowicz Re: Mam starego kompa!!!!!! 07.07.03, 09:24
        No to raczej będą SIMM'y EDO RAM. Troche szkoda, bo tę pamięć ciężej jest
        dostać. Kup i wstaw jak najwięcej możesz, efekt będzie lepszy.
      • Gość: anluka Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 07.07.03, 11:05
        Zainstalowane to napewno EDO ale moim zdaniem powinno tam być mjejsce na DIMM.
        • Gość: jap Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: 195.136.36.* 07.07.03, 13:21
          Gość portalu: anluka napisał(a):

> Zainstalowane to napewno EDO ale moim zdaniem powinno tam być mjejsce na DIMM.

W czasach Pentium 166 nie było jeszcze DIMM.
          • Gość: anluka Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.69.4.* 07.07.03, 16:09
            chcesz sie założyć?
            • Gość: jap Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: 195.136.36.* 08.07.03, 09:33

> chcesz sie założyć?
              A jeszcze czego ;-) Życie mnie nauczyło, że w pecetach niczego nie można być
              pewnym. Tyle że przez moje ręce przeszło już wiele sprzętu, zawsze markowego, a
              płyty główne na ogół były Intela (Irlandia). Gdy mieliśmy Pentium 166 a potem
              Pentium Pro 200, płyty były tylko do SIMM'ów. DIMM'y się u nas (w mojej firmie)
              pojawiły wraz z Pentium II i chipsetem BX. Ale może ... Aż muszę sprawdzić,
              choć "muzealnictwo" mnie zbytnio nie pociąga. Pozdrawiam.
            • forumowicz Re: Mam starego kompa!!!!!! 08.07.03, 11:12

> chcesz sie założyć?

Hehe, oczywiście mogły być już tam gniazda DIMM, ale nie musiały!! A skoro są
              aż cztery simmy to śmiem podejrzewać że dimmów nie ma.
              Mlody pomyśl może jednak nad nowym komputerem. Za 300-500zł możesz mieć
              sprzęta kilka razy szybszego ;) z pokażną ilością ramu. Niedawno na allegro za
              511zł poszedł kompletny komputer z celeronem 1200mhz i chyba 128mb ramu.
              Oczywiście grafa, muza zintegrowana, ale przy przeglądaniu internetu to
              znaczenia nie ma :)
              pozdro
              • Gość: Hollow Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.03, 15:22
                Też miałem 166 MMX i miałem tylko simmy na płycie. Ponadto do takiego kompa
                lepszy byłby modem zewnętrzny. Nie obciążałby procesora. Jak masz możliwość
                gdzieś tanio kupić, to polecam.
                • Gość: win32 Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.03, 18:10
                  E tam ja mam obecnie Pentium 200 Mhz i 64 MB Ramu Na DIMM 66 Mhz i działa
                  świetne z win 98 SE a nawet ME.
    • Gość: Młody Re: Mam starego kompa!!!!!! IP: *.saint 29.07.03, 05:08
      Mam pytanie czy musi byc wgrana biblioteka internetowa z windowsa98, ja jej nie
      mam a dowiedziałem się że musi być.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka