Dodaj do ulubionych

Plik stronicowania...

13.07.03, 01:23
Przy uruchamianiu komputera, pojawia mi się informacja o braku pliku
stronicowania...
Co zrobić, żeby się nie pojawiała - jak zrobić, żeby ten plik był?
Obserwuj wątek
    • beata_ Nikt nic nie wie???? [n/t] 13.07.03, 14:40
    • Gość: piecyk gazowy Re: Plik stronicowania... IP: *.visp.energis.pl 13.07.03, 16:03
      Nie wiem, którego masz Windowsa. W każdym razie chodzi o tzw. pamięć wirtualną.
      Opcje są dostępne w Panelu sterowania -> System. Dalej pogrzeb sama, znajdziesz.

Pozdrawiam!
      • beata_ Re: Plik stronicowania... 13.07.03, 16:07
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Nie wiem, którego masz Windowsa. W każdym razie chodzi o tzw. pamięć
        wirtualną.
        >
        > Opcje są dostępne w Panelu sterowania -> System. Dalej pogrzeb sama, znajdzi
        > esz.
        >
        > Pozdrawiam!

Mam XP Pro - znalazłam, co trzeba wg wsakazówek na tymze komunikacie,
        powpisywałam, co trzeba (chyba) i furt mi ten komunikat wywala. Co robię nie
        tak? No i tam gdzie grzebię, mimo że mam powpisywane różne wartości, pokazuje
        mi, że przydzielonej pamięci wirtualnej mam 0 ....
        • Gość: piecyk gazowy Re: Plik stronicowania... IP: *.visp.energis.pl 13.07.03, 16:27
          beata_ napisała:

> Mam XP Pro - znalazłam, co trzeba wg wsakazówek na tymze komunikacie,
          > powpisywałam, co trzeba (chyba) i furt mi ten komunikat wywala. Co robię nie
          > tak? No i tam gdzie grzebię, mimo że mam powpisywane różne wartości, pokazuje
          > mi, że przydzielonej pamięci wirtualnej mam 0 ....

Yo Betty!

Też mam XP Pro. U mnie - może to Ci coś pomoże - są takie ustawienia na
          partycji C (6,5 GB):
          - rozmiar początkowy: 384 MB,
          - rozmiar maksymalny: 769 MB.

Inne partycje mam bez pliku stronicowania.

Ciekawe jak Ci się to wyłączyło?...

Pozdrawiam!
          • beata_ Re: Plik stronicowania... 13.07.03, 16:58

> Yo Betty!
            >
            > Też mam XP Pro. U mnie - może to Ci coś pomoże - są takie ustawienia na
            > partycji C (6,5 GB):
            > - rozmiar początkowy: 384 MB,
            > - rozmiar maksymalny: 769 MB.
            >
            > Inne partycje mam bez pliku stronicowania.
            >
            > Ciekawe jak Ci się to wyłączyło?...
            >
            > Pozdrawiam!

Wykorzystam...inne partycje też mam bez pliku stronicowania...
            Nie wyłączyło mi się - mam wrażenie, że się od początku nie włączyło, tylko
            nie zawsze krzyczało...

Acha! na C mam 10 GB - czy twoje ustawienia będą pasować?

Pozdrawiam i ja!
        • Gość: WESOŁY ŚLIMAK Re: Plik stronicowania... IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 16:29
          Jeżeli masz 512 MB RAM, zostaw plik stronicowania wyłączony, jeśli nie to:
          w uruchom program wpisz REGEDIT, znajdź klucz
          HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SesionManager\Memory
          Managgement, odszkaj wartość o nazwie DisablePagingExecutive, jest ona
          prawdopodobnie (graniczy to z pewnością) ustawiona na 1, zmień na 0.
          Zanim zaczniesz grzebać w rejestrach zrób kopię takowych na dyskietce :-)
          • beata_ Dzięki... 13.07.03, 16:54
            Piecyku i Ślimaku - spróbuję najpierw prostszego, a później te rejestry...
            W razie czego dalej będę męczyć:-)))
          • beata_ Grzebnęłam.... 14.07.03, 00:43
            Gość portalu: WESOŁY ŚLIMAK napisał(a):

> Jeżeli masz 512 MB RAM, zostaw plik stronicowania wyłączony, jeśli nie to:
            > w uruchom program wpisz REGEDIT, znajdź klucz
            > HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SesionManager\Memory
            > Managgement, odszkaj wartość o nazwie DisablePagingExecutive, jest ona
            > prawdopodobnie (graniczy to z pewnością) ustawiona na 1, zmień na 0.
            > Zanim zaczniesz grzebać w rejestrach zrób kopię takowych na dyskietce :-)

...w rejestrach zgodnie z powyższą instrukcją - wartość DPE ustawiona jest na
            0 w systemie szesnastkowym...
            A ja głupia jestem jak byłam:(
    • beata_ Męczę dalej...:( 14.07.03, 00:03
      poprzednio napisałam:

> Piecyku i Ślimaku - spróbuję najpierw prostszego, a później te rejestry...
      > W razie czego dalej będę męczyć:-)))

Ustawianie wartości mi nie wychodzi - wpisuję zalecane minimum dla C 477 MB,
      maximum daję 1000, każę zastosować...i nic - ciągle mi wywala brak pliku
      stronicowania. Już i systemowi kazałam kontrolować i nic.

Zobaczę te rejestry...
      • Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 07:39
        beata_ napisała:

> Ustawianie wartości mi nie wychodzi - wpisuję zalecane minimum dla C 477 MB,
        > maximum daję 1000, każę zastosować...i nic - ciągle mi wywala brak pliku
        > stronicowania. Już i systemowi kazałam kontrolować i nic.
        >
        > Zobaczę te rejestry...

To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu.
        Powinny być na CD od płyty głównej.
        • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 11:25

> To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu.
          > Powinny być na CD od płyty głównej.

Te sterowniki (zainstalowane lub nie), to gdzie ja znajdę? W urządzeniech, czy
          gdzie indziej?
          • Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:25
            beata_ napisała:

> Te sterowniki (zainstalowane lub nie), to gdzie ja znajdę? W urządzeniech,
            czy
            > gdzie indziej?

Znajdziesz w: Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer
            urządzeń. Z tym, że na liście może być wszystko cacy.

Ja bym sugerował wziąć CD ze sterownikami od płyty głównej i je zainstalować.
            • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:29

> Ja bym sugerował wziąć CD ze sterownikami od płyty głównej i je zainstalować.

Tak zrobiłam - opis w poście niżej....
              • Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:31
                beata_ napisała:

> Tak zrobiłam - opis w poście niżej....

Sorry, Bejbe. Starość nie radość.

To ten Twój komp, widzę, daje Ci popalić...
                • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:33

> Sorry, Bejbe. Starość nie radość.
                  >
                  > To ten Twój komp, widzę, daje Ci popalić...

Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-)))
                  Wtedy kiedy był mniej grzeczny, ja nie trafiłam jeszcze na to forum...
                  • Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:37
                    beata_ napisała:

> Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-)))

Czyli wszystko już jest w porządku? Co z tym stronicowaniem?
                    • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:39

> beata_ napisała:
                      >
                      > > Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-)))
                      >
                      > Czyli wszystko już jest w porządku? Co z tym stronicowaniem?

Grzeczniutki, to pojęcie względne - on jest grzeczniutki "w porównaniu" :-))
                      Pliki stronicowania dalej nieobecne :(
                      • Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:41
                        beata_ napisała:

> Pliki stronicowania dalej nieobecne :(

Pisałaś, że sytem coś tam krzyczał, że pliki nieprzeznaczone dla XP. Ale
                        zainstalowałaś? Jeśli nie, olej komunikat i zainstaluj (jest jakaś opcja, "Mimo
                        to kontynuuj" czy coś takiego. Oczywiście przed instalacją upewnij się, że
                        sterowniki są do XP.
                        • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:45

> Pisałaś, że sytem coś tam krzyczał, że pliki nieprzeznaczone dla XP. Ale
                          > zainstalowałaś? Jeśli nie, olej komunikat i zainstaluj (jest jakaś
                          > opcja, "Mimo to kontynuuj" czy coś takiego. Oczywiście przed instalacją
                          > upewnij się, że sterowniki są do XP.

One nie bardzo są do XP, ale je zainstalowałam "mimo"...efekt zerowy.
                          Zastanawiam się czy ich nie odinstalować, skoro niezupełnie do XP pasują...
                        • beata_ Jeszcze jedno o IDE... 14.07.03, 12:52

Ten sterownik jest Intela (nie podpisany cyfrowo Microsoftem - dlatego system
                          sie darł), kanały IDE są Microsoftu dla XP...
                          Ranyyyy - co ja mam zrobić z tym badziewiem?????????
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Jeszcze jedno o IDE... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 13:05
                            beata_ napisała:

> Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):
                            >
                            > Ten sterownik jest Intela (nie podpisany cyfrowo Microsoftem - dlatego system
                            > sie darł), kanały IDE są Microsoftu dla XP...
                            > Ranyyyy - co ja mam zrobić z tym badziewiem?????????

Qrde, bardzo bym Ci chciał pomóc...

Może sprawdź jaką masz płytę główną (dokładna nazwa i oznaczenie), wejdź na
                            stronę producenta i ściągnij aktualne sterowniki (chipsetu i IDE) do XP.

Ale ja nie wiem, czy nawet jakbyś miała te sterowniki, to czy one na pewno
                            rozwiązałyby Twój problem. :-( Ale taka szansa istnieje.
                            • beata_ Re: Jeszcze jedno o IDE... 14.07.03, 13:19
                              Dobra - spróbuję jeszcze tego.
                              Dzięki

Ps
                              Oczywiście będę wołać, jesli dalej problem będzie:-)
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Jeszcze jedno o IDE... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 13:26
                                beata_ napisała:

> Dobra - spróbuję jeszcze tego.
                                > Dzięki
                                >
                                > Ps
                                > Oczywiście będę wołać, jesli dalej problem będzie:-)

Mój brat ciotyczny miał problemy ze stronicowaniem w Windows 98 i przyczną było
                                właśnie to, że nie miał zainstalowanych sterowników chipsetu.
        • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:20

> To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu.
          > Powinny być na CD od płyty głównej.

Zainstalowałam IDE z CD od płyty głównej - darło mi się, że toto nie jest
          projektowane dla XP, i że moze spowodować błędy w działaniu systemu teraz lub
          w przyszłości...i cały czas jest to samo:( Brak pliku stronicowania...
      • wojtek32 Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 10:44
        A może to jakaś dziecinna przyczyna? Brak wolnego miejsca na dysku C? Brak
        uprawnień dla konta system? Sprawdź co masz w dzienniku zdarzeń, tam może być
        wiecej informacji, spróbuj też ustawić plik wymiany na innym dysku.

pozdr
        wojtek
        • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 11:23
          wojtek32 napisał:

> A może to jakaś dziecinna przyczyna? Brak wolnego miejsca na dysku C? Brak
          > uprawnień dla konta system? Sprawdź co masz w dzienniku zdarzeń, tam może
          być
          > wiecej informacji, spróbuj też ustawić plik wymiany na innym dysku.
          >
          > pozdr
          > wojtek

Na innym dysku już próbowałam - gucio! Miejsca na dysku mam mnóstwo i mam
          uprawnienia admina.
          Co może być w tym dzienniku zdarzeń???? Żebym rozpoznała....
          • wojtek32 Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 17:27
            beata_ napisała:

> Na innym dysku już próbowałam - gucio! Miejsca na dysku mam mnóstwo i mam
            > uprawnienia admina.
            > Co może być w tym dzienniku zdarzeń???? Żebym rozpoznała....

nie chodzi o Twoje uprawnienia tylko o uprawnienia konta "system". W dzienniku
            zdarzeń poszukaj błędu, który się pojawia, tam może być szerszy opis. Tak się
            zastanawiam przy okazji - jakim cudem w ogóle startuje ten system, skoro nie
            może utworzyć pliku wymiany?
            • beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 17:41
              wojtek32 napisał:

> nie chodzi o Twoje uprawnienia tylko o uprawnienia konta "system". W
              > dzienniku zdarzeń poszukaj błędu, który się pojawia, tam może być szerszy
              > opis. Tak się zastanawiam przy okazji - jakim cudem w ogóle startuje ten
              > system, skoro nie może utworzyć pliku wymiany?

O uprawnieniach konta myślę, mówiąc że mam uprawnienia admina:-) Jakbyś mi
              jeszcze podpowiedział, gdzie tego dziennika szukać, to byłabym wdzięczna...
              System startując robi sobie jakis tymczasowy plik wymiany - mówi mi o tym, jak
              wchodzę w system i ustawiam wartość minimalną i maksymalną pamięci wirtualnej,
              co nie wpływa zresztą na komunikat (o brku pliku stronicowania) przy starcie:(
    • beata_ JUŻ MAM !!!!!!!!!!!!!! :-))) 14.07.03, 19:47
      Co prawda nie do końca wiem jak to zrobiłam, ale przydzieliło mi 954 MB jako
      całkowity rozmiar pliku stronicowania...
      Poskutkowała wizyta na stronie Intela - ściągnęłam jakieś chipsety i Intel
      Aplication Accelerator - nie wiem, które zadziałało...:-)

Dziękuję wszystkim za pomoc!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka