beata_ 13.07.03, 01:23 Przy uruchamianiu komputera, pojawia mi się informacja o braku pliku stronicowania... Co zrobić, żeby się nie pojawiała - jak zrobić, żeby ten plik był? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piecyk gazowy Re: Plik stronicowania... IP: *.visp.energis.pl 13.07.03, 16:03 Nie wiem, którego masz Windowsa. W każdym razie chodzi o tzw. pamięć wirtualną. Opcje są dostępne w Panelu sterowania -> System. Dalej pogrzeb sama, znajdziesz. Pozdrawiam! Link Zgłoś
beata_ Re: Plik stronicowania... 13.07.03, 16:07 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Nie wiem, którego masz Windowsa. W każdym razie chodzi o tzw. pamięć wirtualną. > > Opcje są dostępne w Panelu sterowania -> System. Dalej pogrzeb sama, znajdzi > esz. > > Pozdrawiam! Mam XP Pro - znalazłam, co trzeba wg wsakazówek na tymze komunikacie, powpisywałam, co trzeba (chyba) i furt mi ten komunikat wywala. Co robię nie tak? No i tam gdzie grzebię, mimo że mam powpisywane różne wartości, pokazuje mi, że przydzielonej pamięci wirtualnej mam 0 .... Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Plik stronicowania... IP: *.visp.energis.pl 13.07.03, 16:27 beata_ napisała: > Mam XP Pro - znalazłam, co trzeba wg wsakazówek na tymze komunikacie, > powpisywałam, co trzeba (chyba) i furt mi ten komunikat wywala. Co robię nie > tak? No i tam gdzie grzebię, mimo że mam powpisywane różne wartości, pokazuje > mi, że przydzielonej pamięci wirtualnej mam 0 .... Yo Betty! Też mam XP Pro. U mnie - może to Ci coś pomoże - są takie ustawienia na partycji C (6,5 GB): - rozmiar początkowy: 384 MB, - rozmiar maksymalny: 769 MB. Inne partycje mam bez pliku stronicowania. Ciekawe jak Ci się to wyłączyło?... Pozdrawiam! Link Zgłoś
beata_ Re: Plik stronicowania... 13.07.03, 16:58 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Yo Betty! > > Też mam XP Pro. U mnie - może to Ci coś pomoże - są takie ustawienia na > partycji C (6,5 GB): > - rozmiar początkowy: 384 MB, > - rozmiar maksymalny: 769 MB. > > Inne partycje mam bez pliku stronicowania. > > Ciekawe jak Ci się to wyłączyło?... > > Pozdrawiam! Wykorzystam...inne partycje też mam bez pliku stronicowania... Nie wyłączyło mi się - mam wrażenie, że się od początku nie włączyło, tylko nie zawsze krzyczało... Acha! na C mam 10 GB - czy twoje ustawienia będą pasować? Pozdrawiam i ja! Link Zgłoś
Gość: WESOŁY ŚLIMAK Re: Plik stronicowania... IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 13.07.03, 16:29 Jeżeli masz 512 MB RAM, zostaw plik stronicowania wyłączony, jeśli nie to: w uruchom program wpisz REGEDIT, znajdź klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SesionManager\Memory Managgement, odszkaj wartość o nazwie DisablePagingExecutive, jest ona prawdopodobnie (graniczy to z pewnością) ustawiona na 1, zmień na 0. Zanim zaczniesz grzebać w rejestrach zrób kopię takowych na dyskietce :-) Link Zgłoś
beata_ Dzięki... 13.07.03, 16:54 Piecyku i Ślimaku - spróbuję najpierw prostszego, a później te rejestry... W razie czego dalej będę męczyć:-))) Link Zgłoś
beata_ Grzebnęłam.... 14.07.03, 00:43 Gość portalu: WESOŁY ŚLIMAK napisał(a): > Jeżeli masz 512 MB RAM, zostaw plik stronicowania wyłączony, jeśli nie to: > w uruchom program wpisz REGEDIT, znajdź klucz > HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SesionManager\Memory > Managgement, odszkaj wartość o nazwie DisablePagingExecutive, jest ona > prawdopodobnie (graniczy to z pewnością) ustawiona na 1, zmień na 0. > Zanim zaczniesz grzebać w rejestrach zrób kopię takowych na dyskietce :-) ...w rejestrach zgodnie z powyższą instrukcją - wartość DPE ustawiona jest na 0 w systemie szesnastkowym... A ja głupia jestem jak byłam:( Link Zgłoś
beata_ Męczę dalej...:( 14.07.03, 00:03 poprzednio napisałam: > Piecyku i Ślimaku - spróbuję najpierw prostszego, a później te rejestry... > W razie czego dalej będę męczyć:-))) Ustawianie wartości mi nie wychodzi - wpisuję zalecane minimum dla C 477 MB, maximum daję 1000, każę zastosować...i nic - ciągle mi wywala brak pliku stronicowania. Już i systemowi kazałam kontrolować i nic. Zobaczę te rejestry... Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 07:39 beata_ napisała: > Ustawianie wartości mi nie wychodzi - wpisuję zalecane minimum dla C 477 MB, > maximum daję 1000, każę zastosować...i nic - ciągle mi wywala brak pliku > stronicowania. Już i systemowi kazałam kontrolować i nic. > > Zobaczę te rejestry... To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu. Powinny być na CD od płyty głównej. Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 11:25 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu. > Powinny być na CD od płyty głównej. Te sterowniki (zainstalowane lub nie), to gdzie ja znajdę? W urządzeniech, czy gdzie indziej? Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:25 beata_ napisała: > Te sterowniki (zainstalowane lub nie), to gdzie ja znajdę? W urządzeniech, czy > gdzie indziej? Znajdziesz w: Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządzeń. Z tym, że na liście może być wszystko cacy. Ja bym sugerował wziąć CD ze sterownikami od płyty głównej i je zainstalować. Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:29 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Ja bym sugerował wziąć CD ze sterownikami od płyty głównej i je zainstalować. Tak zrobiłam - opis w poście niżej.... Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:31 beata_ napisała: > Tak zrobiłam - opis w poście niżej.... Sorry, Bejbe. Starość nie radość. To ten Twój komp, widzę, daje Ci popalić... Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:33 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Sorry, Bejbe. Starość nie radość. > > To ten Twój komp, widzę, daje Ci popalić... Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-))) Wtedy kiedy był mniej grzeczny, ja nie trafiłam jeszcze na to forum... Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:37 beata_ napisała: > Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-))) Czyli wszystko już jest w porządku? Co z tym stronicowaniem? Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:39 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > beata_ napisała: > > > Hi, hiiii - teraz to on jest grzeczniutki!:-))) > > Czyli wszystko już jest w porządku? Co z tym stronicowaniem? Grzeczniutki, to pojęcie względne - on jest grzeczniutki "w porównaniu" :-)) Pliki stronicowania dalej nieobecne :( Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Męczę dalej...:( IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 12:41 beata_ napisała: > Pliki stronicowania dalej nieobecne :( Pisałaś, że sytem coś tam krzyczał, że pliki nieprzeznaczone dla XP. Ale zainstalowałaś? Jeśli nie, olej komunikat i zainstaluj (jest jakaś opcja, "Mimo to kontynuuj" czy coś takiego. Oczywiście przed instalacją upewnij się, że sterowniki są do XP. Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:45 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > Pisałaś, że sytem coś tam krzyczał, że pliki nieprzeznaczone dla XP. Ale > zainstalowałaś? Jeśli nie, olej komunikat i zainstaluj (jest jakaś > opcja, "Mimo to kontynuuj" czy coś takiego. Oczywiście przed instalacją > upewnij się, że sterowniki są do XP. One nie bardzo są do XP, ale je zainstalowałam "mimo"...efekt zerowy. Zastanawiam się czy ich nie odinstalować, skoro niezupełnie do XP pasują... Link Zgłoś
beata_ Jeszcze jedno o IDE... 14.07.03, 12:52 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): Ten sterownik jest Intela (nie podpisany cyfrowo Microsoftem - dlatego system sie darł), kanały IDE są Microsoftu dla XP... Ranyyyy - co ja mam zrobić z tym badziewiem????????? Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Jeszcze jedno o IDE... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 13:05 beata_ napisała: > Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > > Ten sterownik jest Intela (nie podpisany cyfrowo Microsoftem - dlatego system > sie darł), kanały IDE są Microsoftu dla XP... > Ranyyyy - co ja mam zrobić z tym badziewiem????????? Qrde, bardzo bym Ci chciał pomóc... Może sprawdź jaką masz płytę główną (dokładna nazwa i oznaczenie), wejdź na stronę producenta i ściągnij aktualne sterowniki (chipsetu i IDE) do XP. Ale ja nie wiem, czy nawet jakbyś miała te sterowniki, to czy one na pewno rozwiązałyby Twój problem. :-( Ale taka szansa istnieje. Link Zgłoś
beata_ Re: Jeszcze jedno o IDE... 14.07.03, 13:19 Dobra - spróbuję jeszcze tego. Dzięki Ps Oczywiście będę wołać, jesli dalej problem będzie:-) Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Jeszcze jedno o IDE... IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 13:26 beata_ napisała: > Dobra - spróbuję jeszcze tego. > Dzięki > > Ps > Oczywiście będę wołać, jesli dalej problem będzie:-) Mój brat ciotyczny miał problemy ze stronicowaniem w Windows 98 i przyczną było właśnie to, że nie miał zainstalowanych sterowników chipsetu. Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 12:20 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > To coś poważnego. Sprawdź czy masz zainstalowane sterowniki IDE/chipsetu. > Powinny być na CD od płyty głównej. Zainstalowałam IDE z CD od płyty głównej - darło mi się, że toto nie jest projektowane dla XP, i że moze spowodować błędy w działaniu systemu teraz lub w przyszłości...i cały czas jest to samo:( Brak pliku stronicowania... Link Zgłoś
wojtek32 Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 10:44 A może to jakaś dziecinna przyczyna? Brak wolnego miejsca na dysku C? Brak uprawnień dla konta system? Sprawdź co masz w dzienniku zdarzeń, tam może być wiecej informacji, spróbuj też ustawić plik wymiany na innym dysku. pozdr wojtek Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 11:23 wojtek32 napisał: > A może to jakaś dziecinna przyczyna? Brak wolnego miejsca na dysku C? Brak > uprawnień dla konta system? Sprawdź co masz w dzienniku zdarzeń, tam może być > wiecej informacji, spróbuj też ustawić plik wymiany na innym dysku. > > pozdr > wojtek Na innym dysku już próbowałam - gucio! Miejsca na dysku mam mnóstwo i mam uprawnienia admina. Co może być w tym dzienniku zdarzeń???? Żebym rozpoznała.... Link Zgłoś
wojtek32 Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 17:27 beata_ napisała: > Na innym dysku już próbowałam - gucio! Miejsca na dysku mam mnóstwo i mam > uprawnienia admina. > Co może być w tym dzienniku zdarzeń???? Żebym rozpoznała.... nie chodzi o Twoje uprawnienia tylko o uprawnienia konta "system". W dzienniku zdarzeń poszukaj błędu, który się pojawia, tam może być szerszy opis. Tak się zastanawiam przy okazji - jakim cudem w ogóle startuje ten system, skoro nie może utworzyć pliku wymiany? Link Zgłoś
beata_ Re: Męczę dalej...:( 14.07.03, 17:41 wojtek32 napisał: > nie chodzi o Twoje uprawnienia tylko o uprawnienia konta "system". W > dzienniku zdarzeń poszukaj błędu, który się pojawia, tam może być szerszy > opis. Tak się zastanawiam przy okazji - jakim cudem w ogóle startuje ten > system, skoro nie może utworzyć pliku wymiany? O uprawnieniach konta myślę, mówiąc że mam uprawnienia admina:-) Jakbyś mi jeszcze podpowiedział, gdzie tego dziennika szukać, to byłabym wdzięczna... System startując robi sobie jakis tymczasowy plik wymiany - mówi mi o tym, jak wchodzę w system i ustawiam wartość minimalną i maksymalną pamięci wirtualnej, co nie wpływa zresztą na komunikat (o brku pliku stronicowania) przy starcie:( Link Zgłoś
beata_ JUŻ MAM !!!!!!!!!!!!!! :-))) 14.07.03, 19:47 Co prawda nie do końca wiem jak to zrobiłam, ale przydzieliło mi 954 MB jako całkowity rozmiar pliku stronicowania... Poskutkowała wizyta na stronie Intela - ściągnęłam jakieś chipsety i Intel Aplication Accelerator - nie wiem, które zadziałało...:-) Dziękuję wszystkim za pomoc! Link Zgłoś