nemeo 19.07.03, 01:02 Ile waszym zdaniem komputer z zasilaczem 300 W pobiera pradu na dobę ? pozdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
koktajl_molotowa Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? 19.07.03, 01:05 MAX. zasilacz 300 W? to 0,3kW * 24h =7,2kW/h przemno\óż przez cenę (przesyłowa stała + zmienna) i wiesz ile cię to kosztuje. Link Zgłoś
Gość: Micho Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 19.07.03, 17:04 Nie zupełnie tak to wyglada. Sam komputer przy średnim użytkowaniu z sieci pobiera 100-120W.Ale musisz dodac monitor... koktajl_molotowa napisał: > MAX. zasilacz 300 W? > to 0,3kW * 24h =7,2kW/h przemno\óż przez cenę (przesyłowa > stała + zmienna) i wiesz ile cię to kosztuje. Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.03, 19:14 koktajl_molotowa napisał: > MAX. zasilacz 300 W? > to 0,3kW * 24h =7,2kW/h przemno\óż przez cenę (przesyłowa > stała + zmienna) i wiesz ile cię to kosztuje. ty naprawdę myślisz ze skoro komputer ma zasilacz 300 W to znaczy że tyle pobiera? Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? 20.07.03, 06:08 Gość portalu: wojtek napisał(a): > koktajl_molotowa napisał: > > > MAX. zasilacz 300 W? > > to 0,3kW * 24h =7,2kW/h przemno\óż przez cenę (przesyłowa > > stała + zmienna) i wiesz ile cię to kosztuje. > > ty naprawdę myślisz ze skoro komputer ma zasilacz 300 W > to znaczy że tyle pobiera? > Przepraszam Cię że nie zauważyłeś duuużego MAX. na początku, i przepraszam nemeo zato, że zapomniałem o monitorku. A ile prądu zeźre, to zależy co będzie robił, i co będzie miał w sierodeczku. Bo jeśli założymy że to ma być komp prcujący jako serwer w ethernecie jakimś (do tego jeszcze moę dostęp będzie miało z10 osób), to będzie blisko 300W (sprawdzone - taki serw podłączony przez podlicznik zurzywał czasem ok. 6 kW/h na dobę). Link Zgłoś
nemeo Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? 20.07.03, 23:27 Chodzi mi o dwa konkretne przypadki : 1. Stary komputer /Pentium 100 / pracujący pod Linuksem jako serwer 24 h na dobę służący tylko do łączenia z Internatem. 2. Komputer ściągający z internetu różne dema gier i programów także przez 24 h na dobę. pozdr. Link Zgłoś
Gość: olek Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 16:54 nemeo napisał: > Chodzi mi o dwa konkretne przypadki : > > 1. Stary komputer /Pentium 100 / pracujący pod Linuksem jako serwer 24 h na > dobę służący tylko do łączenia z Internatem. > 2. Komputer ściągający z internetu różne dema gier i programów także przez > 24 h na dobę. > > pozdr. w pierwszym przypadku - 100 W x 24 h = 2,4 kW w drugim przypadku - 300 W x 24 h = 7,2 kW zakładając że w obu przypadkach przez cały czas jest wyłączony monitor pozdrawiam Link Zgłoś
azm Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? 22.07.03, 22:26 olek, poczytaj podręcznik do fizyki, rozdział "praca i moc prądu elektrycznego". powinno być: 100 W x 24 h = 2,4 kWh 300 W x 24 h = 7,2 kWh kWh = kilowatogodzina Link Zgłoś
Gość: olek Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 20:48 azm napisał: > olek, poczytaj podręcznik do fizyki, rozdział "praca i moc prądu elektrycznego" > . > powinno być: > 100 W x 24 h = 2,4 kWh > 300 W x 24 h = 7,2 kWh > > kWh = kilowatogodzina miałem na myśli kW a wpisałem nie wiem czemu kWh przepraszam za pomyłkę Link Zgłoś
nemeo Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? 25.07.03, 22:39 Gość portalu: olek napisał(a): > azm napisał: > > > olek, poczytaj podręcznik do fizyki, rozdział "praca i moc prądu > elektrycznego" > > . > > powinno być: > > 100 W x 24 h = 2,4 kWh > > 300 W x 24 h = 7,2 kWh > > > > kWh = kilowatogodzina > > miałem na myśli kW a wpisałem nie wiem czemu kWh > > przepraszam za pomyłkę Dzięki za odpowiedź, ale nie rozumiem dlaczego Twoim zdaniem stary Pentium 100 który pracuje jako serwer zużywa tylko 100 W, a mój komputer który jest do niego podłączony aż 300 W ? Proszę o odpowiedź. pozdrawiam Link Zgłoś
wielki_czarownik Ma służyć za serwer? 25.07.03, 23:47 30 złoty/miesiąc - tyle pobiera serwer w mojej sieci sąsiedzkiej. Link Zgłoś
Gość: ScepTyQ Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.toya.net.pl 26.07.03, 01:01 Najwięcej - wbrew pozorom - pobiera "grzałka", czyli CPU. Intele mniej, AMD więcej. Skoro pytasz o prąd, to mój komp z procesorem PIII-450(Katmai) pobierał ok. 1,2A, a z PIII-1200(Tualatin) pobiera ok. 0,5A, przy niezmienionej pozostałej konfiguracji (płyta gł., dyski, napędy etc.) Pytanie, czy podając moc zasilacza - świadomie użyłeś jednostki W, zamiast VA? Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.03, 12:00 > Najwięcej - wbrew pozorom - pobiera "grzałka", czyli CPU. > Intele mniej, AMD więcej. > Skoro pytasz o prąd, to mój komp z procesorem PIII-450(Katmai) pobierał ok. > 1,2A, a z PIII-1200(Tualatin) pobiera ok. 0,5A a może procesor nie pobiera amperów a waty,amper to jest natężenie prądu a nie ilość pobieranej energii Link Zgłoś
Gość: ScepTyQ Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.toya.net.pl / 10.0.208.* 26.07.03, 21:31 Pytanie było o prąd, a nie o moc... :P Link Zgłoś
Gość: dawid Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: 142.176.3.* 26.07.03, 16:47 A kto o zdrowych zmysłach siedzi cała dobę przy komputerze ? Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Ile komputer pobiera prądu na dobę ?????????? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.03, 11:52 Panowie panowie! to ze na zasilaczu jest napisane 300W to nie znaczy ze taka maksymalnie moc moze oddac do komputera. producenci celowo tutaj oszukuja. prawidlowa jednostka to amperowolty a nie waty jak napisano na zasilaczu. zaden zasilacz z napisem 300W nigdy nie bylby w stanie zasilicz urzadzenia pobierajacego naprawde 300 wat mocy tylko znacznie mniej. po prostu na zasilaczasz chodzi o amperowolty. komputer zuzywa okolo 150 watow, ale duzy monitor np 21" kolejne 120. Link Zgłoś