Gość: ceti IP: 213.199.228.* 25.07.03, 19:40 Czy istnieje mozliwość zainstalowania tej dystrybucji na dysku twardym tak, jak innych? A co mi tam: najwyżej linuksowcy mnie wyklną :) Po prostu przyznaję, że przypadła mi do gustu i dlatego pytam :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Ths Re: Linux Knoppix IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 21:38 Jasne że mozna żaden problem! ale ja tego nigdy nie robilem wiem tylko ze to sie da Ja mialem tą dystrybujce z gazeta PC World i tam bylo opisane jak to zrobic! Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: Linux Knoppix IP: *.bc.edu 25.07.03, 23:14 spoko, ze mozna otworz terminal i wpisz: sudo knx-hdinstall uruchomi sie graficzny instalator ktory poprowadzi cie "za reke" i zainstaluje knoppixa. niestety instalator jest lekko prymitywny bo sadza linuksa na jednej partycji (nie ma mozliwosci podmontowania wiecej partycji w czasie instalacji) i poza tym kopiuje wszystko jak leci (nie ma wyboru pakietow). oznacza to ze musisz miec odpowiednio duza partycje (powiedzmy ok 3GB) a ewentualnie po instalacji podmontowac sobie inna partycje np. jako /home/twoje_imie. no i jak czegos nie bedziesz potrzebowal to dopiero po instalacji mozesz to wywalic. Link Zgłoś
Gość: ceti Re: Linux Knoppix IP: 213.199.228.* 25.07.03, 23:37 Czy w czasie instalacji Knoppixa możliwy jest wybór partycji na którą mam zamiar go posadzić i czy instaluje się jakis bootloader? Grub, Lilo... Mi tam bez różnicy :) Chciałbym, żeby obok siebie były: Windows i Linux... Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: Linux Knoppix IP: *.bc.edu 26.07.03, 23:52 jasne ze sie da. mozesz wybrac partycje na jakiej chcesz posadzic Knoppixa. tzn wskazujesz miejsce na dysku i wybierasz system plikow (polecam reiserfs, odradzam ext2). no i LILO jako bootloader tez bedzie zainstalowany. probowalem kiedys zrobic te instalacje na Duron 850 i 256 RAM i niestety trwalo to bardzo dlugo. ale pozniej wszystko chodzilo juz ladnie. na poczatek Ci Knoppix wystarczy ale pozniej sprobuj z "prawdziwym" Linuksem. Link Zgłoś
pollak Re: Linux Knoppix 26.07.03, 00:35 Gość portalu: ceti napisał(a): > najwyżej linuksowcy mnie wyklną :) Po prostu > przyznaję, że przypadła mi do gustu i dlatego pytam Ja Cię nie będę wyklinał. Używaj i ucz się. PS. Nie mam pojęcia czy da się, podejrzewam że tak. Na oczy nie widziałem tej dystrybucji. Zresztą, nie wiem dlaczego pisać o jakimś Kanapiksie skoro jest Slackware ;) Link Zgłoś
Gość: ceti Re: Linux Knoppix IP: 213.199.228.* 26.07.03, 01:00 pollak napisał: > Ja Cię nie będę wyklinał. Używaj i ucz się. Taki właśnie mam zamiar. Dzięki za przyzwolenie :) > Na oczy nie widziałem tej dystrybucji. Zresztą, nie wiem dlaczego pisać o jakimś Kanapiksie skoro jest Slackware ;) Zapewniam Cię, że taka dystrybucja istnieje. A o Slackware pomyślę nieco później... :D Link Zgłoś
Gość: kell Re: Linux Knoppix IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.03, 05:29 debian? debian? ktos napisal debian?:))) Link Zgłoś
pollak Re: Linux Knoppix 26.07.03, 16:09 Gość portalu: kell napisał(a): > debian? debian? ktos napisal debian?:))) Kto dewiant, kto dewiant? Tfuj Slack. :) Link Zgłoś
Gość: mm Re: Linux Knoppix IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 22:18 pollak napisał: > Gość portalu: kell napisał(a): > > > debian? debian? ktos napisal debian?:))) > > Kto dewiant, kto dewiant? > > Tfuj Slack. :) Lubie takie dyskusje, z apcoha rodem. ;^> One do niczego nie prowadza. A niech cie slack! Link Zgłoś
pollak Re: Linux Knoppix 27.07.03, 00:07 Gość portalu: mm napisał(a): > Lubie takie dyskusje, z apcoha rodem. ;^> One do niczego > nie prowadza. Czytasz apcoha? :) Ja przestałem jakieś 2 miesiące temu. Po kilku już latach trzeba dać sobie z tym spokój. ;) Link Zgłoś
Gość: mm Re: Linux Knoppix IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.03, 00:28 pollak napisał: > Gość portalu: mm napisał(a): > > > Lubie takie dyskusje, z apcoha rodem. ;^> One do niczego > > nie prowadza. > > Czytasz apcoha? :) Ja przestałem jakieś 2 miesiące temu. Po kilku już latach Nie czytam. Tam sami frustraci prawie piszą. ;^) Za to pcoa to co innego. ;^) Link Zgłoś
pollak Re: Linux Knoppix 05.08.03, 00:35 Gość portalu: mm napisał(a): > > Czytasz apcoha? :) Ja przestałem jakieś 2 miesiące > temu. Po kilku już latach > > Nie czytam. Tam sami frustraci prawie piszą. ;^) Za to > pcoa to co innego. ;^) Dalej tam siedzi pogromca pryszczatych linuksiarzy, WO? :) (jeśli tak, to pewnie u większości w filtrze) ;) Link Zgłoś
Gość: mm Re: Linux Knoppix IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.03, 01:05 pollak napisał: > > pcoa to co innego. ;^) > > Dalej tam siedzi pogromca pryszczatych linuksiarzy, WO? :) (jeśli tak, to > pewnie u większości w filtrze) ;) Nie tylko tam. ;^) Na takiej sf-f wiele tematów przez niego schodzi na spory o linuksiarzach. A na pcoa ostatnio pojawiło się sporo macuserów. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Linux Knoppix IP: *.daminet.pl 26.07.03, 15:57 Pozniej radze poprobowac z Mandrakiem. Link Zgłoś
pollak Re: Linux Knoppix 26.07.03, 16:09 Gość portalu: ja napisał(a): > Pozniej radze poprobowac z Mandrakiem. Tak a później już łatwo będziesz mógł migrować na ............ Windows XP. ;) Link Zgłoś
Gość: ceti Re: Linux Knoppix IP: 213.199.228.* 26.07.03, 17:11 XP już mam i to od dawna, a jeśli chodzi o Knoppixa - ujął mnie prostotą obsługi... Po prostu odpala się i wszystko chodzi. Zero jakiejkolwiek konfiguracji: napędy zamontowane, wszelaki hardware rozpoznany i działający, właściwa rozdzielczość monitora ustawiona, język polski wczytany, xine odtwarza filmy aż furczy, empetrójki porykują radośnie, internet śmiga aż miło. Wszystko bez jakiejkolwiek ingerencji z mojej strony... :))) Czemu na przykład instalacja XP trwa około godziny, a późniejsza konfiguracja średnio dwa razy tyle? Pingwin zaś potrafi na ramdysku o marnej objętości zrobić to wszystko sam... I nie oczekuję odpowiedzi :))) Link Zgłoś
Gość: kell Re: Linux Knoppix IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.03, 17:19 bo to podstawowy m$ marketingu. windows nie moze byc dobre, bo kolejna wersja bedzie bezpieczniejsza, stabilniejsza, lepsza (wstaw swoj ulubiony m$ belkot).. jakos trzeba zmusic userow by placicli te ~100$ co 3 lata, a moze niedlugo beda placic za service packi itd a poza tym, te tysiace naiwniakow ktorzy zabulili kupe kasy za certyfikat malomiekkiego tez musi z czegos zyc.. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Linux Knoppix IP: *.daminet.pl 26.07.03, 18:47 A nowe kolorki, ikonki i cienie pod myszka to pies. Za to tez trzeba placic:) Link Zgłoś
Gość: mm Re: Linux Knoppix IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.03, 22:21 pollak napisał: > Gość portalu: ja napisał(a): > > > Pozniej radze poprobowac z Mandrakiem. > > Tak a później już łatwo będziesz mógł migrować na ............ Windows XP. ;) Zupełnie, jakby nie było tekstowego instalatora w MDK, a możliwość konfigurowania przez vi <plik> była karana ścięciem głowy... Link Zgłoś
Gość: furry Re: Linux Knoppix IP: mechatron:* / 192.168.0.* 28.07.03, 09:43 knoppix jest całkiem fajny, ale jakiś taki trochę ułomny :/ niby to debian, ale mechanizmy instalacji jakby z windows 2000 - ładuje wszystko jak leci, i weź to potem usuń... poza tym open office po niemiecku - nie potrafiłem ustawić żadnego inego języka jak zaczynasz, to mandrake jest ponoć najlepszy - standardowa instalacja też trwa dość krótko i też wszystko działa! no ale to nie debian jest niestety. nie można mieć wszystkiego :( pzdr fr Link Zgłoś
Gość: kk Re: Linux Knoppix IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 11:39 Niektórzy mają rację, Mandrake jest dobry na początek. Niedawno widziałem w księgarni, razem z książką bodajże komplet za 20 zł. Wersja 9.1, w dużym stopniu spolszczona. O Debianie na razie zapomnij, zrazisz się do linuxa i tyle. Będę bronił przy okazji XPeka. Okazuje się, że po zainstalowaniu SP1, po włączeniu optymalizacji pod kątem programów a nie bajeroof, po jeszcze kilku drobnych poprawkach w konfiguracji..zaczął mi się podobać. A już napewno niespotykaną dotąd w windowsach dbałością o dostęp do danych admina /oczywiście partycję podstawową zrobiłem na ntfs/. Nie, nie, nigdy nie byłem fanem ani piewcą microsoftu :-))) Ale zdaje się, że coraz silniejsza konkurencja /czytaj Linux !/ zmusiła co niektórych do zabrania się do roboty. I jeszcze jedno, poczytaj najpierw o zasadach instalacji dwóch systemoof. Co najpierw, konfiguracja bootloadera itp. Bez tego nie rozpoczynaj, bo możesz mieć problem. Link Zgłoś
Gość: kk P.S. IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 19:30 Ludzie, co jest ? Wyczerpałem temat ??? :-) Link Zgłoś
Gość: wrr Re: Linux Knoppix IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.07.03, 07:59 Odpaliłem go raz. Bardzo ładna tapeta. Bardzo szybko załadował się. Mam kilka pytań: gdzi migę znaleźć jakąś szczegółowa instrukcje instalowania na dysku oraz gdzie mogę znaleźć hasło roota. Pozdrowienia wrr Link Zgłoś
Gość: kk Re: Linux Knoppix IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 12:00 Nie chcę wprowadzić Cię w błąd, bo Knoppixa nie używałem. Ale szukaj czegoś w rodzaju Centrum Sterowania czy linuxconfig. I oczywiście czegoś w rodzaju change root password. Sorry że tylko tyle, ale używałem dotąd mandrakea i redhata. Myślę jednak że poświęcając 10 minut czasu wystarczą Ci te wiadomości. P.S. I uważaj na to co robisz, w przeciwieństwie do windozoof linux najczęściej wykonuje polecenia jakie mu się wydaje :-) Link Zgłoś
Gość: wrr Re: Linux Knoppix IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.07.03, 14:10 Gość portalu: ja napisał(a): > www.linux.com.pl/forum/ THX Link Zgłoś
Gość: jose_g Re: Linux Knoppix IP: *.bc.edu 31.07.03, 15:05 nie ma tam domyslnego hasla roota. jak chcesz miec prawa roota to w terminalu wpisz: sudo sh pozniej knoppixa instaluje sie na hdd przy pomocy: knx-hdinstall Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: Linux Knoppix 31.07.03, 15:47 Ja osobiście proponowałbym jakąś polska lub dobrze spolszczoną dystrybucje Linuxa na początek Mandarynka jest ok, ale ja zaczynałem na Red Hat 7.2 i wróciłem do RH. No moze nie dokładnie, Aurox9.0, uważam że do domu jest idealny. Slack czy Debian ok, ale to wyższa szkoła jazdy. Stabilne sa, ale wiara stawia na nich serwery, a początkujący się zniechęci i będzie jeden wingrozowiec więcej :-) Link Zgłoś
Gość: wrr jeszcze jedno pytanie IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.03, 11:38 Gość portalu: jose_g napisał(a): > nie ma tam domyslnego hasla roota. jak chcesz miec prawa > roota to w terminalu wpisz: > sudo sh > pozniej knoppixa instaluje sie na hdd przy pomocy: > knx-hdinstall Nie chciałbym zostać zaskoczony w trakcie instalacji dlategoteż chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie: czy podczas instalacji mozna wybrać opcję aby lilo zostało zainstalowane w sektorze startowym partycji na której będzie Knoppix a nie w MBR? Chciałbym aby w rezulatacie Knoppix startował z dyskietki (przynajmniej na poczatku) ponieważ na tym samym komputerze mam kilka innych w ten sposób starujących Linuksów. Ma to swoje złe strony: powolność i podatność dyskietki na uszkodzenia. Ma również strony dla mnie dobre - prostota konfiguracji. Pozdrowienia wrr Link Zgłoś