Dodaj do ulubionych

LINUX - instalacja starszych wersji programów

04.01.19, 21:10
Mam starego kompa i szukam do niego Linuxa. I mam problemy: albo wersja jest za stara i duzo rzeczy nie dziala jak nalezy, albo jest nowy linux i sa nowe wersje programow, ktore nie dzialaja (bo np. proc. nie obsluguje SSE2), a w repozytoriach nie ma starych wersji tych programow.

Jak znalezc te stare wersje ? Jak szukac repozytoriow ? Skad wiadomo, ktore sa odpowiednie dla danej wersji linuxa ? Glownie chodzi o oparte na Debianie, np. Slax, Pepermint... W knopixie to w ogole te repozytoria sa skopane...
Obserwuj wątek
    • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 04.01.19, 23:12
      Podaj parametry tego komputera, żeby nie trzeba było zgadywać co to jest i jak bardzo przestarzałe.
      Domyślam się, że chodzi o popularnego niegdyś Burtona (Athlon XP), bo Intele bez SSE2 nie nadają
      już zupełnie do współczesnych zadań, a Athlon 64 miał już SSE2. Ale tu też będę cię musiał zmartwić -
      komputer jest zbyt stary, żeby można było od niego wymagać, że podoła zadaniom (głównie Internet).

Wrzuciłbym na niego Windows XP i Firefoxa 52 ESR. Nie sprawdzałem, ale zdaje się, że działał.
      • bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 05.01.19, 23:27
        Nie napisalem ? Sempron 2200+

Firefox chyba 49 by musial byc. No ale trudno go znalezc. To Linuxy sa takie ociezale ?
        Okazalo sie, ze pod Linuxem Bohdi nawet Firefox 64 dzila... a moze 60.4... No ale wole Chroma, a nowy nie dziala...
    • abcdefowicz Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 05.01.19, 22:40
      Dawno temu,jak używałem właśnie komputerów z procesorem typu AMD Athlon XP 1700+ i 2400+ w laptopie, miałem zainstalowaną Mandrivę w starszym środowisku graficznym KDE. Jak zmienili środowisko na nowsze (nie pamiętam który to był rok, może 2009), to zaczęło się trochę problemów, ale jakoś dało się na tym pracować. Tu masz repozytorium z Mandrivami, jak przejdziesz do wyższych poziomów, to znajdziesz inne distra. W podanym adresie pousuwaj spacje.
      f t p : // f t p.tuniv.szczecin . pl / pub / Linux /mandriva /official /iso/
      • bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 05.01.19, 23:29
        Ale ze starymi sa klopoty, np te instalki pakietow nie dzialaja... Glownie chodzi mi o znalezienie starszych wersji programow, konfiguracji repozytoriow...
      • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 06.01.19, 00:39
        Testowałem kiedyś przydatność Mandrivy, ale sprawiała zbyt wiele problemów.

Kontynuacją Mandrivy są Mageia, PCLinuxOS, ROSA i ALT Linux.
        Można popróbować ostatnie wersje 32-bit.
        Z innych dystrybucji na stare komputery można sprawdzić antiX, Q4OS czy VectorLinux.

Lepszym źródełkiem będzie Distrowatch albo ibiblio (mirror na ftp.icm.edu.pl)
        Mogą być problemy z dostępem do archiwalnych wersji, ale da się je odszukać.
        • bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 06.01.19, 14:16
          NA Distrowatch SA ZRODLA PROGRAMOW ??

Q4 wyglada ciekawie, ale ma Chrome, ktory nie dziala, a inne sie nie chca zainstalowac...

A ja nie wiem jak szukac zrodel, skad wiedziec, ktore sa do danego linuxa, co tam wpisac w source...
          • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 06.01.19, 23:48
            Jest wykaz użytych w dystrybucji pakietów.
            A na samodzielną modyfikację i kompilację tak dużych programów jak przeglądarki i ich dependencji
            na podstawie kodu źródłowego na starym komputerze raczej nie nastawiałbym się.
            Obawiam się, że poprzestaniesz na szukaniu pasujących pakietów do danej dystrybucji

Na razie nie udało mi się znaleźć komputera z procesorem bez SSE2 ani wyłączyć tejże
            w maszynie wirtualnej, więc póki co nie pomogę.
            • bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 07.01.19, 00:22
              NIE MOWILEM O KODZIE ZRODLOWYM, TYLKO ZRODLACH PAKIETOW, CZYLI REPOZYTORIACH...
              • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 07.01.19, 07:46
                Te zwykle są dostępne z samej dystrybucji.

Przykładowo na warsztacie mam teraz AntiX-a.
                Domyślnie przeglądarką jest Firefox 60.4 ESR, ale do wyboru Package Installer
                ma jeszcze Chromium, aktualnego Firefoxa, Operę i inne. W tym PaleMoon non SSE2.
                Repo Manager pozwala dołączyć dodatkowe repozytoria, jest również Synaptic.
                • bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 07.01.19, 13:50
                  ALE W NIEKTORYCH STARSZYCH NIE DIALAJA TE PAKIETY...

A TEN PALEMON OBSLUGUJE YOUTUBA ?
                  • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 07.01.19, 20:32
                    U mnie na wirtualce YouTube działa, ale status SSE2 mam niejasny.
                    Niby Pale Moon non SSE2, ale licho wie, jak jest naprawdę.
    • awariant Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 16.01.19, 21:46
      Zdziwienia nie ma.
      Ten ekran forum w Firefoxie po zapisaniu do plików ma 1.35 MB objętości.
      A jak wyłączę uBlocka - to robi się tego 3.4 MB. W tym ponad 2 MB javascriptu.

A jest tu tylko 13 postów, jakieś 6kB potrzebnego tekstu. Reszta to dodatki.

• bimota Re: LINUX - instalacja starszych wersji programów 03.03.20, 14:13
      Zrobilem male zestawienie linuksów dla starych komputerów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka