Dodaj do ulubionych

do doświadczonego operatora DTP

IP: *.res-polona.com.pl 31.07.03, 10:55
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Składam książkę w
programie PageMaker6.5. Ponieważ to matematyka, zawiera dużo wzorów. Do ich
pisania używam edytora wzorów MathType (dołączony do każdego MSWorda). Wzory
są wstawiane w trybie obiektowym. Na ekranie wyglądają ok., wydruk z drukarki
atramentowej też ok. natomiast w postscripcie (*.ps, na linotronik, agwa,
tudzież inne sterowniki naświetlarek)ze wzorów znika większość kresek
ułamkowych. Widać to już na ekranie w pdf-ie zrobionym z danego ps-a. Czy
ktoś miał podobny problem, czy może jest edytor wzorów współpracujący z
PageMakerem i dobrze przetwarzany na postscript?
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Quest Re: do doświadczonego operatora DTP IP: 217.153.142.* 31.07.03, 11:47
      Spróbowałem tego samego i mam kreske ułamkowa. Sprawdź czy obrazy wysyłasz
      binarnie, i czy plik ppd jest adekwatny do drukarki
      • Gość: a_za Re: do doświadczonego operatora DTP IP: *.res-polona.com.pl 31.07.03, 14:18
        Sprawdzałam, jest binarny, ppd jest adekwatny. Znikają tylko niektóre kreski
        ułamkowe. Widać to na dużym zbliżeniu w Acrobacie. Nawet jak wzór się powtarza
        kilka razy - jest tylko kopiowany w kilka miejsc to raz kreska jest raz jej nie
        ma. Przed chwilą pan z naświetlarni zaproponował, żeby zmienić czcionkę we
        wzorach. Używałam czcionki postscriptowej, w jednym ze wzorów zmieniłam na
        podobną ale TT, no i pomogło. Najdziwniejsze jest to, że zmieniłam czcionkę
        tylko w jednym wzorze, a w pracy jest kilkaset wzorów, z których 1/3 gubiła
        kreski. Po zmianie jednego wzoru, wszystkie pozostałe odzyskały kreski.(???)
        Niezbadane są wyroki oprogramowania! Gdyby taka zmiana nastąpiła po wymianie
        czcionki we wszystkich wzorach, możnaby tłumaczyć, że MathType nie daje rady z
        czcionką pfm, ale w tej sytuacji pozostaje tylko odłożyć sprawę do archiwumX.
        pozdrowienia
        • Gość: Quest Re: do doświadczonego operatora DTP IP: 217.153.142.* 31.07.03, 15:15
          Jeszcze jedno, nie użyłem MathType, tylko Equation 3.0 jescze z Worda 97.
          Zawsze uważałem że lepsze jest wrogiem dobrego, dla tego na XP staram się
          używać wszystkiego z pod 95 lub 97. Z PageMakerem też miałem dużo kłopotów z
          czcionkami, ale wale ps na ScitexDolev do pliku i dopiero na drukarke.
          • Gość: a_za Re: do doświadczonego operatora DTP IP: *.res-polona.com.pl 31.07.03, 15:59
            Gość portalu: Quest napisał(a):

> Jeszcze jedno, nie użyłem MathType, tylko Equation 3.0 jescze z Worda 97.
            > Zawsze uważałem że lepsze jest wrogiem dobrego, dla tego na XP staram się
            > używać wszystkiego z pod 95 lub 97. Z PageMakerem też miałem dużo kłopotów z
            > czcionkami, ale wale ps na ScitexDolev do pliku i dopiero na drukarke.

ściągnęłam ppd (ScitexDolev), w rozbarwieniach pomogło, ale w kompozycie to
            samo. Tylko wymiana czcionki pomaga. Można by jeszcze do wróżki. Albo poczekać
            na pełnię księżyca. Może będzie lepiej.
            pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka