Dodaj do ulubionych

jak ominąć blokadę administratora ??

IP: *.ip.netia.com.pl 14.12.07, 12:41
miałem gg. i administrator systemu zablokował mi dostęp do serwera.
czy jest możliwość ominięcia takiej blokady?? czy gdzieś można się
zalogować?? bo nawet jeśli mam np. STEFANA to nie mogę się połączyć
z uzytkownikami gg .
Tylko wytłumaczcie jak krowie na miedzy (bo na kompie to za bardzo
się nie znam) :(
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 14.12.07, 12:50
      web.gadu-gadu.pl/
      zobacz czy to dziala
      • Gość: mimoza nie :( IP: *.ip.netia.com.pl 14.12.07, 13:20
        wyskakuje: niedozwolone treści
        • Gość: sdfsdf Re: nie :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:37
          to ominie blokadę:

anonymouse.org/anonwww.html
        • Gość: Klawisz Re: nie :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:39
          anonymouse[.]org ominie blokadę (bez [ i ] )
    • user0001 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 14.12.07, 13:42
      Logowanie do GG to zaledwie kilka serwerów, wszystkie mają ustalone adres IP.
      kadu.net/monitor
      Jako administrator blokuję komunikację z tymi serwerami i klient gg jest bezradny.

Jeśli już musisz korzystać z GG. To spróbuj zrobić sobie konto jabberowe na
      chrome.pl i tam skonfiguruj transport GG. W ten sposób cała komunikacja z GG
      będzie odbywać się za pośrednictwem serwera chrome. Dodatkowo polecam
      korzystanie z połączeń SSL do serwera chrome, aby admin nie miał do nich wglądu.
      • Gość: E-4 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? IP: *.gprs.plus.pl 14.12.07, 18:37
        Czy jest sposób na uruchomienie w notebooku IBM T42 karty Wi-Fi, bez
        posiadania praw administratora? Mam w domu sieć bezprzewodową i
        chciałbym z niej korzystać także na firmowym komputerze przynoszonym
        do domu.
        • m.gregor Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 14.12.07, 23:17
          A nie latwiej poprosic administratora?
          • Gość: E-4 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? IP: *.gprs.plus.pl 15.12.07, 12:53
            Wydaje Ci się, że traciłbym czas na pisanie na forum, gdyby
            proponowane przez Ciebie rozwiązanie było możliwe?
            • m.gregor Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 15.12.07, 13:14
              Skoro administrator zablokowal taka mozliwosc to mial ku temu jakis powod.
              • Gość: inny user Re: jak ominąć blokadę administratora ?? IP: 87.204.105.* 15.12.07, 13:21
                Nie kazdy user jest ignorantem w temacie kompow i niektorzy admini
                bywaja nerwowi kiedy user cos wie, moze wiecej na jakis temat a
                pozniej smie jeszcze o tym wspomniec lub udowodnic to... No i
                pozniej taki admin nawet mogac cos zrobic nie robi tego... bo nie
                lubi wrednego usera a znalezc pretekst moze z łatwoscia...
                Innym przykladem jest admin ktorego kiedys przylapano na czyms i
                teraz ow admin ktory jakims cudem dalej jest adminem teraz trzesie 4
                literami przed kazda akcja nie zlecona bezposrednio przez szefa...
                dalsze przyklady? Pozdrawiam ;)
                • smutas Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 15.12.07, 17:06
                  mieszasz sie w zeznaniach.....

Admin nie jest zatrudniony by byl 'dobrym wujaszkiem'. Zaleznie od
                  firmy/organizacji to mniej lub bardziej odpowiedzialne stanowisko i tu nic nie
                  ma do rzeczy czy Admin lubi czy nie lubi jakiegos uzytkownika. Jak rowniez nie
                  wazne jest ile ten uzytkownik wie na temat IT. Dam ci przyklad mojej firmy
                  • kell99 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 04.01.08, 14:42
                    Admin adminowi nie jest rowny. Sa dobrzy, sa tez niedouczeni, ktorzy potrafia
                    rozpierdzielic wydajnosc calej sieci w imie jakiegos chorego podejscia do
                    bezpieczenstwa (blokowanie wszystkiego co sie da etc).

Nie tak dawno w miejscu w ktorym pracowalem byl jeden geniusz ktory tak
                    'zabezpieczyl' siec, ze cierpial na tym projekt (i potrzebna byla interwencja
                    szefa). Troche to smieszne, gdy musisz robisz tunel ssh i zdalna sesje (NX) by
                    wydajnie pracowac bez wiecznie zrywanych sesji VPN. Czasem ludzie w imie
                    bezpieczenstwa robia rozne dziwne rzeczy, a bezpieczenstwo wiaze sie tylko i
                    wylacznie z ograniczaniem dostepu do czegokolwiek sie da (co to za
                    bezpieczenstwo, skoro prosty tunel ssh otwiera mi dostep do calej sieci).

Na szczescie sa miejsca ktore maja prostsza ideologie - ty zepsules, ty
                    naprawiasz :)
                • user0001 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 15.12.07, 18:12
                  Administrator odpowiada za:
                  1. Legalność oprogramowania.
                  2. Sprawną pracę całej sieci i poszczególnych komputerów.

W praktyce okazuje się, że większość nie informatyków nie rozumie
                  licencjonowania. Na służbowych laptopach pojawiają się programy "Free for
                  personal use", Shareware a nawet zupełna lewizna. Gdy wchodzi BSA to
                  administrator za to beknie.

Na początku pracy, gdy jeszcze ufałem użytkownikom, trafiały do mnie komputery z
                  dwoma lub więcej toolbarami na IE, jakimś spyware, a w najcięższych przypadkach
                  z otwierającymi się co kilkadziesiąt sekund stronami XXX.

Gdy przyjąłem twardszą politykę skończyły się problemy. Najpierw był płacz i
                  zgrzytanie zębów, ale teraz format i przywracanie systemu robię tylko przy
                  przekazywaniu komputera innemu użytkownikowi. (Polityka bezpieczeństwa w firmie.)

PS. Wszyscy użytkownicy wiedzą, że jeśli zauważę iż ktoś zmienił hasło lokalnego
                  Administratora, notatka o tym idzie do działu kadr.
                  • Gość: inny user Re: jak ominąć blokadę administratora ?? IP: 87.204.105.* 15.12.07, 19:25
                    pieknie piszecie... wzorcowo i za to nalezy sie pochwala ;) ale
                    zycie jest zyciem i wszedzie sa rowni i rowniejsi. A zwlaszcza jesli
                    siec liczy nie kilkadziesiat ale kilkaset kompow... No ale rozumiem
                    ze nalezy pisac jak byc powinno... powtarzam: zycie jest zyciem :)
                    Tylko ze czasem denerwujace bywaja uwagi pouczajace podczas kiedy
                    nie kazdy pracuje we wzorcowej firmie pod zawsze czujnym okeim
                    wzorcowego admina. Dlatego ja nie zakladalbym od razu zlej woli u
                    pytajacego. Mozna odpowiedziec różnie a jego admin niechaj sobie
                    radzi...
                    • Gość: smutas Re: jak ominąć blokadę administratora ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.07, 20:02
                      daleki jestem od obwiniania pytajcego o zla wole
                      • user0001 Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 16.12.07, 15:40
                        bla, bla, bla.

Sytuacja z firmy w której pracuję:
                        Na stanowiskach magazynowych stały 8 letnie komputery z 8 letnimi monitorami.
                        Jeśli wyłączę niepotrzebne usługi, zadbam aby uruchomione były jedynie niezbędne
                        programy, to klient ERPa działa wystarczająco szybko aby nie przeszkadzało to w
                        pracy.
                        Po rozmowach z dyrektorem finansowym ustaliłem, że mam budżet na wymianę
                        wszystkich jednostek centralnych, albo na wymianę monitorów i jedną, góra dwie
                        jednostki centralne (na wymianę w razie awarii).
                        Wolałem wymienić wszystkim monitory (BHPowiec przestał mi narzekać), niż
                        wymieniać jednostki centralne (co pozwoliłoby na słuchanie radia internetowego,
                        korzystanie z GG i inne fanaberie).
                        • zlisowski Re: jak ominąć blokadę administratora ?? 04.01.08, 10:22
                          user0001 napisał:

> bla, bla, bla.
                          >
                          > Sytuacja z firmy w której pracuję:
                          > Na stanowiskach magazynowych stały 8 letnie komputery z 8 letnimi
                          monitorami.
                          > Jeśli wyłączę niepotrzebne usługi, zadbam aby uruchomione były
                          jedynie niezbędn
                          > e
                          > programy, to klient ERPa działa wystarczająco szybko

Czas także pomyśleć o zmianie systemu ERP. Na stronie
                          www.erp.info.pl jest b.ciekawy obiektywny artykuł o tym jak dobrze
                          wybrać ERP, aby dzałał wydajnie.
    • Gość: Reader np. IP: 212.122.223.* 04.01.08, 11:38
      konto shell z dostepem po ssh (na standardowy port, bo inne moga byc
      poblokowane) i na shellu ekg/ekg2

lub

sluchac admina i stosowac sie do jego zalecen
      • kasiamat00 Re: np. 05.01.08, 19:29
        > konto shell z dostepem po ssh (na standardowy port, bo inne moga byc
        > poblokowane) i na shellu ekg/ekg2

Najlepiej 80, bo zdarzają się paranoicy, którzy blokują 22 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka