Dodaj do ulubionych

Hp F380 i fedora 6

17.12.07, 10:21
drukarka (usb oczywiście) drukuje normalnie, ale jeśli ją wyłączę i włączę
ponownie nie wyłączając komputera to przestaje drukować tak jakby była
wyłączona. Irytuje mnie to ponieważ komputer mam czasami długo włączony a
drukarkę używam od czasu do czasu.
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: Hp F380 i fedora 6 17.12.07, 14:45
      jeśli masz Fedora z KDE to z menu start>chyba Centrum infromacji czy Centrum sterowania (różnie to nazywali ale nie chodzi o Konfiguracja systemu ta główna do której loguje się jako root tylko ustawienia KDE) tam gdzieś jest zadania drukowania czy jakoś podobnie i jak mniemam jeśli wyłaczasz komp a potem włączasz a drukarka w momencie startu systemu ma wyłączoną drukarkę to trzeba ponownie uruchomić system drukowania-masz tam taką opcję w Zadaniach drukowania
      docs.kde.org/stable/pl/kdebase/kdeprint/print-job-control.html
      chodzi mi o to drugie okno-tam w zakładce >ogólne czy >infromacje w polskim jest opcja ponowne uruchomienie serwera drukowania i trzeba go ponownie wystartować bo jak drukarka wyłączona przy starcie to mogł nie wystartować system wydruku
      akurat mam hp ale DJ-kę i raz zainstalowałam sterowniki od razu z instalacja systemu choć jeszcze jej nie podłączyłam do nowego kompa-też trzeba było ponownie uruchomić serwer wydruku-może jest jakaś szybsza opcja wklepania czegos w konsoli ale nie pamiętam czy sterownik hpijs działa pod CUPS ? sprawdziłam w google działa pod cups i restart cupsa-już mam
      www.linux.pc.pl/porady.php?id=60
      czyli włączasz drukarkę np. już w chodzacym systemie i wydajesz polecenie albo
      $ /etc/rc.d/init.d/cups start czyli ze zwykłego usera
      albo jeśli cups masz w uruchamianych ze startem systemu to chyba to z roota czyli restart
      # /etc/rc.d/init.d/cups restart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka