Dodaj do ulubionych

Windows a szybkość komputera

IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.12.07, 19:00
Mam stary komputer: system Windowsa 98, 40 GB z procesorem 1 GHz i
pamiecia 256 MB RAM, który służy mi właściwie do pomyszkowania po
internecie. Ostatnio kolega mnie podpuścił i wymienił mi na Windowsa
XP Professional, no i dołozył mi pamieci RAM do 512 MB. No i widze
że komputer jest sporo wolniejszy. Poszczególne programy otwiera
wolniej, strony internetu również. Czym jest to spowodowane, czy
nowy windows plus pamięć mogły to spowodować.Czy moze cos nie
zostało tak zainstalowane?Prosze o pomoc, jestem raczej lajkiem w
tych sprawach.
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo raczej wszystko OK IP: *.chello.pl 26.12.07, 19:17
      wszystko masz dobrze zainstalowane tylko że Twój komputer to jest chyba na
      granicy minimalnych wymagań WIN XP. Może masz za dużo programów uruchomionych w
      tle, może masz zbyt "ociężały" program antywirusowy ale generalnie 512MB to
      zaden luksus dla XP. Niemniej kolega dobrze Ci doradził bo jeśli korzystasz z
      internetu to W98 nie oferował CI praktycznie żadnego zabezpieczenia. Po pierwsze
      to naucz się rozpoznawać dlaczego komputer pracuje powoli, czy dlatego że
      wykonuje jakieś obliczenia (zbyt wolny procesor) czy dlatego że dużo korzysta z
      dysku twardego. Jeśli dioda od dysku rzadko kiedy gaśnie to znaczy że ma za mało
      pamięci i musi korzystać z pliku wymiany co spowalnia pracę.
      • Gość: szop44 Re: raczej wszystko OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.07, 19:34
        >>ale generalnie 512MB to zaden luksus dla XP
        z tym się nie zgodzę bo ja mam 256 MB i chula super a prędkoś zależy
        od systemu. postaraj się o SP2 do tego windowsa. on powinien
        przyśpieszyć pracę twojego komputera.
        • zsa-zsa Re: raczej wszystko OK 26.12.07, 19:51
          Win XP hula na 256 MB RAMu??? Wybacz, ale nigdy w to nie uwierze. No, chyba ze mamy inne pojecie o 'hulaniu' ;-)
          • Gość: szop44 Re: raczej wszystko OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.07, 19:55
            mam procek 900MHz 256ramu 128 MB karte grafiki i hula np. NFSU2 i
            nie tnie go tylko hula. jak sie umie dobrze skonfugurować kompa to
            wszystko hula. np komp włącza mi się 30s a to jest bardzo dobrze.
            jak był pusty to było 10s
            • azugatka Re: raczej wszystko OK 26.12.07, 23:26
              Gość portalu: szop44 napisał(a):

> mam procek 900MHz 256ramu 128 MB karte grafiki i hula np. NFSU2 i
              > nie tnie go tylko hula. jak sie umie dobrze skonfugurować kompa to
              > wszystko hula. np komp włącza mi się 30s a to jest bardzo dobrze.
              > jak był pusty to było 10s

A ja mam Celerona 333 Mhz 128 ram i Crysis idzie mi na full detalach
              ale na procku mam turbine okretowa kolega poradził ze jak sie dobrze procesor schłodzi to nawet winyle mozna na tym odpalic
              --Racja jest jak d..a kazdy ma swoja
            • Gość: Zlosliwy Re: raczej wszystko OK IP: *.acn.waw.pl 26.12.07, 23:52
              > mam procek 900MHz 256ramu 128 MB karte grafiki i hula np. NFSU2 i
              > nie tnie go tylko hula. jak sie umie dobrze skonfugurować kompa to
              > wszystko hula.

Skoro tak dobrze potrafisz skonfigurowac kompa to w ogole wyrzuc pamiec ram i
              karte grafiki - jak dobrze wszystko ustawisz to tez bedzie hulac.
            • Gość: pracz Re: procek 900MHz 256ramu 128 MB karte grafiki IP: *.icpnet.pl 27.12.07, 02:02
              Ja ma P III 450 MHz, 256 MB RAM, a grafikę 32 MB - i też XP spoko
              śmiga ;)
              • Gość: p Re: procek 900MHz 256ramu 128 MB karte grafiki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.07, 02:18
                Moj PS2 z procesorem 33 i 8 pamieci relatywnie jest szybszy od visty
                z procesorem 3.4 i 2 GB pamieci.
            • robert911 Re: raczej wszystko OK 27.12.07, 06:43
              NFSU2 to hula i na moim SinclairZX tyle, że musiałem dokupić trochę microdriveu i kaseciak się czasami wiesza:)
          • p26 Re: raczej wszystko OK 05.01.08, 00:22
            nie wiem co to znaczy "hula" ale nie muli, nie zawiesza się i nie "myśli" przy
            otwieraniu czegokolwiek. Po prostu: kliknięcie=natychmiastowa reakcja. I też mam
            256 Ramu.
        • Gość: buuuuu Re: raczej wszystko OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 01:36
          Zgadzam się z Szopem. Jeżeli powyłącza się zbędne usługi wizualne kompozycje,
          wywali się syfy z autostartu i z rejestru to XP spokojnie będzie działał na
          256MB. Oczywiście o antywirusie i firewallu nie ma nawet co wtedy mówić, ale bez
          tego komputer może "przez jakiś czas" spokojnie działać.
      • barone Re: raczej wszystko OK 27.12.07, 22:25
        Ja mam Pentium III 750 MHz, 256 MB SDRAM, dyski Seagate 17 i 20 GB,
        Win XP, powyłączane wodotryski (klasyczny interfejs) i zbędne usługi,
        w tray'u siedzi tylko Avast, Kerio, Gadu (czasem Skype, eMule).
        Chodzi całkiem sprawnie.
      • Gość: pcyk Re: raczej wszystko OK IP: 193.109.225.* 31.12.07, 03:50
        Z danych producenta to minimalne wymagania dla XP to procesor chyba 300 MHz i
        128MB ramu + odpowiednia ilość miejsca na dysku, ale nie znam desperata, który
        by próbował to microsfotowe "cudo" uruchamiać na czymś takim;). Ale 1GHz +512
        ramu, powinno wystarczyć do przyzwoitej pracy z xp. Musisz tylko wziąć pod
        uwagę, że ten system nawet na dużo szybszym sprzęcie ładuje się dłużej niż Win
        98 czy inne starsze niż xp
        • p26 Re: raczej wszystko OK 05.01.08, 00:31
          Na drugim kompie w domu (aż takim desperatem nie jestem) mam XP - procesor
          Celerona 850 Mhz i 128 Ramu. Do tego nieformatowany dysk od paru lat, masę syfów
          w pasku, na dysku, dużo zainstalowanego badziewia. Do tego program antywirusowy.
          Chodzi:-) ....ale jak krew z nosa...uruchamia się chyba z 5 minut ;-)
    • Gość: ff Re: Windows a szybkość komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 15:04
      Poczytaj tez jak skutecznie przyspieszyc windowsa na www.regedit.prv.pl
      • jacek1400 Re: Windows a szybkość komputera 28.12.07, 09:40
        Kolega wyżej napisał dobrze, 512M mu wystarczy, zwłaszcza jeśli komputer służy
        do myszkowania po internecie. W tej chwili równiez pracuje na 512M i jest bardzo
        dobrze, oczywiście gdy go nie dociążę jakąś większa aplikacją. Powyłączaj zbędne
        usługi- znajdziesz to w necie,zmień ustawienia wydajności. Sprawdź w menadżerze
        zadań- pamięć zadeklarowana, jak zostaje ona wykorzystana.
        • Gość: krowka Re: Windows a szybkość komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 01:41
          Poczytaj tu:
          www.microsoft.com/poland/windowsxp/pro/wymagania.mspx
          i nie słuchaj pier....a "fachowców" powyżej.
          • Gość: pcyk Re: Windows a szybkość komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 21:57
            Tak, tak słuchaj tych "fachowców" a Ci gwarantuje, że jak postawisz xp na kompie
            300 MHz +128 RAMu (czyli nie nawet minimalne tylko zalecane wymagania) to
            najpóźniej po 1 dniu z takim systemem na takim sprzęcie wywalisz albo ten system
            albo kompa przez okno:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka