Dodaj do ulubionych

czcionka Times New Roman CE

IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 09.08.03, 08:59
Czy mogę z sieci ściagnąć darmową czcionkę times new roman CE? Zainstalowalam
na nowo system i czcionka ta zniknela mi spod Windowsa. Nie wyswietlaja mi
sie polskie znaki na stronach www. Czy mozecie cos mi poradzic?
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.visp.energis.pl 09.08.03, 11:37
      Weź z innego komputera (z pracy, od kolegi). Są w katalogu C:\Windows\Fonts - w
      XP jest to katalog ukryty. Cztery pliki TimesX.ttf. Trzeba je skopiować i
      zainstalować z Panelu sterowania -> Czcionki na docelowym komputerze.
      • Gość: elda Pilna prosba! IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 09.08.03, 13:24
        Mam ogromna prosbe. czy nie moglby mi ktos przeslac czcionki Times New Roman CE
        mailem? moj adres: e.lena@gazeta.pl
        dzieki
        • beata_ Re: Pilna prosba! 09.08.03, 13:32
          Zaraz polecą - daj znać, czy doszło i dało się wykorzystać
          • Gość: elda Re: Pilna prosba! IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 09.08.03, 13:46
            ogromne, serdeczne dzieki za Twoja reakcje
            niestety to, czego potrzebuje, to polskie czcionki, czyli Times New Roman CE
            to, co mi przeslalas to czcionki bez CE
            jesli bylabys tak mila i przeslala mi je raz jeszcze
            serdeczne dzieki
            pozdrawiam

• beata_ Re: Pilna prosba! 09.08.03, 14:01
              Ups! - poszukam
            • beata_ Re: Pilna prosba! 09.08.03, 14:20
              Gość portalu: elda napisał(a):

> ogromne, serdeczne dzieki za Twoja reakcje
              > niestety to, czego potrzebuje, to polskie czcionki, czyli Times New Roman CE
              > to, co mi przeslalas to czcionki bez CE
              > jesli bylabys tak mila i przeslala mi je raz jeszcze
              > serdeczne dzieki
              > pozdrawiam
              >

No to ja już gupia jestem:( Nie mam CE w czcionkach, mam tylko to, co dałam.
              Może to dlatego, że mam WinXP - mam wrażenie, że to ustawienie CE mam gdzie
              indziej i może toto działa również na czcionki...?

Jezzzzuuuu, już słyszę ten gromki śmiech komputerzystów! :-))))
              • Gość: elda Re: Pilna prosba! IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 09.08.03, 14:34
                Beato, raz jeszcze dziekuje Ci goraco za dobre checi :)
                i pozdrawiam serdecznie :)
                nie wiem, jak to jest z winxp
                ja mam win95 i chyba wszystkie fonty sa w fontach pod win
                Apeluje wiec raz jeszcze do dobrych ludzi :)
                prosze o przeslanie polskich czcionek Times New Roman CE!
                moj e-mail: e.lena@gazeta.pl
                dzieki
                • beata_ Re: Pilna prosba! 09.08.03, 14:35
                  Spróbuj może poszukać czegoś na stronie MS...
    • wojtek32 Re: czcionka Times New Roman CE 10.08.03, 09:19
      Gość portalu: elda napisał(a):

> Czy mogę z sieci ściagnąć darmową czcionkę times new roman CE?
      Zainstalowalam
      > na nowo system i czcionka ta zniknela mi spod Windowsa. Nie wyswietlaja mi
      > sie polskie znaki na stronach www. Czy mozecie cos mi poradzic?
      > dzieki

To polski windows? Zainstalowałaś polską (programisty) klawiaturę i polskie
      opcje regionalne? Są ustawione na domyślne? XP obsługuje czcionki unicode i
      nie ma tam czegoś takiego jak CE.

pozdr
      wojtek
      • Gość: kk Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:00
        wojtek32 napisał:

> Gość portalu: elda napisał(a):
        >
        > > Czy mogę z sieci ściagnąć darmową czcionkę times new roman CE?
        > Zainstalowalam
        > > na nowo system i czcionka ta zniknela mi spod Windowsa. Nie wyswietlaja mi
        >
        > > sie polskie znaki na stronach www. Czy mozecie cos mi poradzic?
        > > dzieki
        >
        > To polski windows? Zainstalowałaś polską (programisty) klawiaturę i polskie
        > opcje regionalne? Są ustawione na domyślne? XP obsługuje czcionki unicode i
        > nie ma tam czegoś takiego jak CE.
        >
        > pozdr
        > wojtek

Mam wrażenie że Wojtek może mieć rację. Pewnie zmieniłaś niechcący układ klawiatury. Da się to zrobić mimowolnie, bo jest na to nawet jakiś skrót klawiszowy. Wejdź: Panel Sterowania-Klawiatura.

• Gość: piecyk gazowy Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.visp.energis.pl 10.08.03, 10:45
      Pogrzeb się w opcjach przeglądarki: menu Narzędzia -> Opcje internetowe ->
      Czcionki... Zobacz też Języki... Może nie masz zainstalowanego polskiego (Polski
      [pl]).
    • Gość: twister Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.chello.pl 10.08.03, 17:50
      Problem w tym, że to, co ci przesyłają dobrzy ludzie, to
      Times New Roman w standardzie UNICODe. Tylko taka zawarta
      jest w nowych wersjach Windowsach. Ale sle ci wlasciwe...
      • Gość: elda Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 10.08.03, 23:16
        dzieki twister. rzeczywisci to sa odpowiednie czcionki do mojego win95.
        zainstalowalam je, ale niestety nie rozwiazalo to problemu. nadal na stronach
        www wiekszosc tekstu zamiast polskich czcionek zawiera puste kwadraty:(
        nie wiem juz doprawdy, o co chodzi:(((
        dodam jeszcze, ze w Wordzie jest wszystko ok.
        tylko przegladarka nie widzi polskich znakow.
        probowalam oczywiscie w opcjach internetowych, ale tu wszystko jest dobrze
        ustawione: jez. polski, czcinka Times New Roman CE (teraz), a cholerstwo dalej
        nie dziala...
        jesli ktos ma jakis pomysl, czekam na rady
        pzdr serdecznie
        • Gość: Obywatel Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 10.08.03, 23:29
          W menu Widok w programie Internet Explorer wskaż polecenie Kodowanie, a
          następnie upewnij się, czy obok polecenia Automatyczny wybór jest znacznik
          wyboru. Jeśli nie, kliknij to polecenie.
          Jeśli pojawi się monit o pobranie składników obsługi języka, kliknij przycisk
          Pobierz.

Jeśli funkcja Automatyczny wybór nie może określić poprawnego kodowania języka,
          a wiesz, jakie kodowanie powinno zostać użyte, możesz wybrać je ręcznie.

• Gość: elda Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 10.08.03, 23:48
            wlasnie tak zrobilam. W kodowaniu zaznczylam wybor automatyczny. wtedy
            jednoczesnie komputer zaznaczyl mi srodkowoeuropejski (windows). przy takim
            ustawieniu jest jeszcze gorzej - oprocz pustych kwadratow pojawiaja sie jeszcze
            inne znaki (np znak akapitu) zamiast polskich czcionek. Zostajac przy wlaczonej
            opcji wybor automatyczny, przelaczylam wiec na srodkowoeuropejski (ISO), gdzie
            widac "tylko" puste kwadraty:(
            masz jakis pomysl?
            moze powinnam zainstalowac od nowa Explorera?
            • Gość: Obywatel Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 00:22
              Sprawdź czcionki systemowe (np. Tahoma). Wygląda na to, że kodowanie masz w
              porządku, a coś innego się stało. Rozumiem, że menu i opisy klawiszy zawierają
              polskie znaki? Zobacz jeszcze jaką masz czcionkę ustawioną na karcie Ogólne,
              menu Narzędzia, polecenie Opcje internetowe. Zwróć uwagę na skrypt - Łaciński
              podstawowy. Czcionki typu arial, Times New Roman, czy Courier są uniwersalne. W
              każdej z nich można włączyć praktycznie dowolne kodowanie. Robi się to albo w
              pliku ini, albo w rejestrze (win XP). U Ciebie jakiś program przy instalacji
              mógł podmienić czcionkę z polskimi znakami na zachodnią. Sprawdź, czy wszystkie
              strony nie mają polskich znaków i ewentualnie w Notepadzie zobacz, czy każda z
              czcionek jakie masz w systemie nie ma polskich ogonków.
              • Gość: elda Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 11.08.03, 00:36
                tak, jak mowisz menu i opisy klawiszy sa ok.
                polskich czcionek nie ma w tresci stron www (wszystkich).
                czcionki w opcjach internetowych ustawione mam w skrypcie lacinskim, times new
                roman. probowalam tez inne (times new roman ce, arial, itp), ale to niczego nie
                zmienia
                win95 instalowalam od nowa, bo nie chcial sie odpallic z powodu braku pliku
                system.ini (wstyd sie przyznac- musialam go wykasowac:(
                moze wiec problem zwiazany jest wlasnie z tym plikiem?
                • Gość: Obywatel Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 16:47
                  Nie pamiętam jak to było w Win 95/98. Albo w tym pliku, albo w win.ini znajduje
                  się wymuszanie właściwej strony kodowej. Po reinstalacji powinny wrócić
                  właściwe ustawienia. Skoro nie wróciły zajrzyj do tych plików (Notepadem) i
                  zobacz na sekcję FontSubstitutes. Tam będą strony kodowe, wpis np. Times New
                  Roman,0 = Times New Roman CE,238 albo coś podobnego (wpisy dotyczące tej samej
                  czcionki zazwyczaj są podwójne). Zobacz i w ten sam sposób uzupełnij inne
                  czcionki - wymuś kodowanie CE. Pamiętaj tylko, że jeśli czcionka nie zawiera
                  polskich znaków, to wpisanie tam stony kodowej nic nie da. Zwróć uwagę na
                  czcionki systemowe.
                  • Gość: Obywatel Re: czcionka Times New Roman CE IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 16:51
                    P.S. Zwróć uwagę czy masz Arial CE i Verdana. To podstawowe czcionki stron www.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka