Dodaj do ulubionych

zniknęły ikony

17.01.08, 06:54
zniknęły mi ikony katalog domowy i katalog główny z pulpitu, mąż coś
przestawił i nie wie co, ja też nie wiem co to mogło byc i jak tego szukać,
narazie jedynie skopiowalam katalog mój na pulpit ale nie o to mi chodzi :-(
Wy wiecie?
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: zniknęły ikony 17.01.08, 10:45
      znaczy się jeśli uruchomisz konqueror jako menedżer plików to home jest w
      drzewie katalogów tylko nie ma odnośnika na pulpicie do niego? a w ogóle jakieś
      inne ikonki masz na pulpicie czy całkiem pusto?

może usunął skrót do /home od razu z pominięciem kosza czyli po zaznaczeniu
      ikonki wcisnął shift+del, albo w ustawieniach (pod prawoklikiem na pulpici)
      Konfiguracja pulpitu,zakładka>zachowanie,odznaczył opcję >Pokaż ikony na pulpicie?
      jeśli nie masz ikonki kosza na pulpicie to uruchom z menu start konqueror(w
      zakładce Sieć)-powinien się wyświetlić (jeśli nie zmieniałaś domyślnej strony
      domowej konquerora) ekran powitalny konquerora i tam masz też kosz-o ile skróty
      wylądowały w koszu to najprościej bo po prostu poszukasz opcji przywróć pliki i już)
      jeśli jednak skróty do /home i Urządzeń przechowywania danych zostały usunięte
      to możesz je sobie zrobić na nowo (nie miałam nigdy takiej potrzeby więc będę
      improwizować)-prawoklik na pulpicie,opcja >utwórz nowe i to zdaje się ma być
      >skrót do url (bo tak jest we właściwościach skrótów do/home i /media które mam
      na pulpicie) i tam gdzie jest miejsce na URL wpisujesz dla katalogu domowego
      /home/twojanazwa, dla urządzeń przechowywania danych URL media:/
      w Ogólne możesz wpisać sobie dowolną nazwę i ustawić typ pliku na >plik
      konfiguracyjny środowiska graficznego,a klikając na ikonkę możesz ustawić
      dowolną ikonkę niekoniecznie ten standardowo stosowany domek
      P.S. może możesz to też zrobić prościej,zależnie z jakiego powodu zniknęły te
      skróty z pulpitu (metodą przeciągnij i puść=przeciągając myszką i puszczając na
      pulpicie)-z konquerora wchodzisz do Twojego /home i tam wchodzisz do katalogu
      >Pulpit,jeżeli tam nadal są ikonki
      Home.desktop i media.desktop to wystarczy je przeciągnąć na pulpit i dać
      >kopiuj-ale to chyba nie wyjdzie bo tych skrótów tam po prostu już nie ma
      • monkamaj Re: zniknęły ikony 17.01.08, 20:51
        wielkie dzięki, pomogłaś :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka