Dodaj do ulubionych

Mam problem i proszę o pomoc...

IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 11:52
Mój Windows XP nagle przestał widzieć nagrywarkę Sony DVD RW DW-D18A. A było
to tak:
Mam dysk podzielony na partycje: C;/ z Windows XP, D:/ z Windows XP i V:/ z
Vistą. Dwa dni temu na dysku D:/ postanowiłem zainstalować sobie Nero Premium
7, ale wcześniej peceta przeczyściłem różnymi programami, aby "całkowicie"
odistalować sobie jego starszą wersję. Włożyłem płytę i zainstalowałem ten
program. Kiedy uruchomiłem jego plik instalacyjny, kilka razy /2 lub 3/
proszony byłem o restart komputera, gdyż wykrywana była starsza wersja Nero.
Wówczas wstrzymałem tę instalację i wtedy zauważyłem, że Windows nie widzi
mojej nagrywarki DVD. Potem dużo czytałem w internecie na ten temat, ale
sposobu rozwiązania mojego problemu nie znalazłem.

Dotychczas ustaliłem, że ten napęd jest w menedżerze urządzeń z żółtym
wykrzyknikiem, a w kluczu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
jest tylko "UpperFilters", zaś "LowFilters + UpperFilters" tam nie ma, o czym
pisze na stronie:
www.searchengines.pl/index.php?showtopic=84059&st=0&p=383941&#entry383941
Pragnę zaznaczyć, że na pozostałych dwóch dyskach /partycjach/ ta sama
nagrywarka jest widoczna i funkcjonuje bez zarzutów. Uprzejmie proszę o pomoc
w rozwiązaniu mojkego kłopotu.
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo masz 3 systemy operacyjne? IP: *.chello.pl 03.02.08, 12:56
      masz 3 systemy operacyjne? kazdy na innej partycji?

Probowales usunac ten naped z wykrzyknikiem w menedżerze urządzeń by system
      zainstalował sterowniki jeszcze raz?

PS. pisz w temacie czego dotyczy problem
      • Gość: robert Re: masz 3 systemy operacyjne? IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 14:09
        Tak, teraz mam 3 systemy operacyjne. Miałem dwie partycje z XP i na jednej z
        nich eksperymentalnie /nie tam ,gdzie mam problem/ wydzieliłem sobie 20 GB na
        Vistę, gdzie ją zainstalowałem. Dużo czytam, więc wiem, wiem... ale nie
        narzekam, bo wszystko dobrze mi funkcjonuje. W tej sprawie w najbliższym czasie
        zamierzam zrobić sobie generalny porządek.

Nie jestem osoba zaawansowaną w sprawach systemów operacyjnych i sprzętu, więc
        proszę o wyrozumiałość.
        Jeszcze nie próbowałem odinstalować tego napędu z wykrzyknikiem w menedżerze,
        jak piszesz Akado, gdyż boję się, że potem system jeszcze raz z internetu nie
        znajdzie i nie zainstaluje sterowników, bo w przeszłości i teraz tego nie
        potrafię. W tej sprawie musiałem korzystać z pomocy fachowca i sterowniki mam na
        płytce, niemniej nagrywarka po włożeniu niektórych płyt troszeczkę się odzywa
        /nieznacznie hałasuje/ ale żadne CD, czy też DVD nie uruchamia się.
        Reasumując powiem, że mój problem sprowadza się do tego, że nie mogę korzystać
        ze wspomnianej nagrywarki DVD, gdyż ona nie uruchamia żadnej płyty i nie
        nagrywa, a program Ashampoo Burning Studio 2007 jej nie wykrywa, podobnie jak
        Windows XP. Czy w tej mojej opisanej sytuacji mogę odinstalować napęd z
        wykrzyknikiem? Bardzo proszę o dalsze rady i podpowiedzi.

• Gość: akodo sterowniki do napedów są w systemie IP: *.chello.pl 03.02.08, 15:12
          skoro i tak nie działa to spróbuj dać systemowi szansę zainstalować sterowniki
          ponownie, w menedzerze urzadzen odinstaluj urządzenie, zrestaruj i powinien sam
          wykryc naped i zainstalowac.

Choc nie do końca rozumiem, napęd jest widoczny w systemie jako litera dysku np
          E: ale nie czyta płyt? Czy działa odczytując ale nie widzą go programy do
          nagrywania?
          • Gość: robert Re: sterowniki do napedów są w systemie IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 15:48
            Przepraszam, źle zrozumiałeś. Pisząc, że system nie wykrywa mojej nagrywarki DVD
            - właśnie miałem na myśli brak tej litery, bo w "Mój komputer" w "Urządzenia z
            wymiennymi nośnikami pamięci", gdzie powinna być ta nagrywarka, jest tylko
            "Stacja dyskietek 3.5(A:). Po prostu nagrywarka w ogóle nie działa wyłącznie na
            tej partycji /dysku/, bo na dwóch pozostałych wszystko jest OK, o czym już
            pisałem /cytuję: "ona nie uruchamia żadnej płyty i nie nagrywa, a program
            Ashampoo Burning Studio 2007 jej nie wykrywa, podobnie jak Windows XP".
            Gdy klikam: "Win + Pause" - "Sprzęt" - "Menedżer urządzeń" - moja nagrywarka
            "Sony DVD..." - "Ogólne" to w "Lokalizacji" pisze: Lokalizacja 0(0), a poniżej:
            System Windows pomyślnie załadował sterownik urządzenia dla tego sprzętu, ale
            nie może odnaleźć urządzenia sprzętowego. (Kod 41). Może to też jest wskazówką.
            Akodo, tu nadmieniam, że jeszcze nie odinstalowywałem tego urządzenia, zgodnie z
            Twoja wskazówką.
            • Gość: akodo rozumiem IP: *.chello.pl 03.02.08, 16:25
              to zrób to, nie masz się czego bać bo jest to czynność normalna dla systemu,
              usuwasz sterownik i system jest w postaci w jakiej był podczas pierwszej
              instalacji na tym komputerze - wykrywa sobie urzadzenie i szuka sterowników. Na
              pewno jest to bezpieczniejsze niż grzebanie w rejestrach bez odpowiedniej wiedzy ;)
              • Gość: robert Re: rozumiem IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 17:30
                Zrobiłem tę czynność, ale nadal istnieje dokładnie ten sam problem. Po
                odinstalowaniu Sony DVD RW DW-D18A z "wykrzyknikiem" w Menedżerze urządzeń oraz
                dokonaniu restartu komputera, zaraz przy zegarze pokazał sie komunikat, że
                znaleziono nowy sprzęt o takiej samej nazwie jak moja nagrywarka. Niestety
                dokładnie nic się nie zmieniło. Bez efektów sprawdzałem też te wszystkie opisane
                przeze mnie sprawy uruchamiając komputer w trybie awaryjnym. Bardzo proszę o
                dalsze rady i wskazówki.
                • Gość: robert Re: Nadal mam problem i proszę o pomoc... IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 19:18
                  Nadal mam ten problem i proszę o pomoc.
                  • Gość: akodo a zainstalowałeś w końcu to Nero do końca? IP: *.chello.pl 03.02.08, 19:27
                    Nigdy nie czyściłem "specjalnymi programami" komputera przed instalacją nowszej
                    wersji oprogramowania, sądzę że jakiś program którego użyłeś do czyszczenia
                    usunął coś czego nie powinien.
                    Ja Ci już dużo nie poradzę nie jestem na tyle biegły, możesz spróbować jeszcze w
                    menedzerze urzadzen recznie sprobowac wskazac sterowniki do napedu (z
                    systemowych) i odinstalowac normalnie nero i dokonczyc przwidlowo instalacje
                    • Gość: robert Re: a zainstalowałeś w końcu to Nero do końca? IP: *.insat.net.pl 03.02.08, 21:38
                      Może źle mnie zrozumiałeś, bo po prostu szukałem różnymi programami, a nie
                      specjalnymi, ewentualnych pozostałości po poprzedniej wersji Nero, takimi jak
                      CCleaner, Odkurzacz, Your Installer 2004 oraz w "Wyszukaj", co wydaje mi się
                      jest rzeczą normalną. Potem do nagrywarki włożyłem płytę Nero i zacząłem ten
                      program instalować. Z powyższego jednoznacznie wynika, że nagrywarka wtedy
                      funkcjonowała, a więc niczego, co dotyczyłoby nagrywarki tymi "czyszczącymi"
                      aplikacjami nie usunąłem. Zresztą w tych sprawach jestem bardzo przezorny. Po 2
                      lub 3 wymuszonych restartach przez ten program z powodu istnienia pozostałości
                      jego starszej wersji, o których już wspominałem, odstąpiłem od instalacji Nero i
                      jego plik instalacyjny usunąłem, gdyż trochę wcześniej /zaznaczam, że wcześniej/
                      zauważyłem brak litery nagrywarki w "Mój komputer". Dodam jeszcze, że kieszeń
                      DVD Sony do chwili obecnej funkcjonuje bez zakłóceń /otwiera się i zamyka/, ale
                      płyty nie uruchamiają się. Te sterowniki, o których mówisz, już wskazywałem, a
                      ponadto /piszę na wszelki wypadek/ komputer bez powodzenia porządnie
                      przeskanowałem przeciwko wirusom, trojanom itd. Zamierzam jeszcze poprzez
                      internet, za pośrednictwem QuickSharing.com, przesłać z jednego dysku na drugi
                      posiadane na płytce oprogramowanie mojej nagrywarki oraz ewentualnie Nero, które
                      spróbowałbym jeszcze raz zainstalować, tylko nie wiem, czy to ma sens. Bardzo
                      dziękuję Ci Akodo za rady i serdecznie pozdrawiam. Liczę jeszcze na dalsze
                      wskazówki, które mogą także dotyczyć wpisów w rejestrze, pod warunkiem, że będą
                      precyzyjne, bo ja sam niczego nie wymyślę...
                      • Gość: akodo ja już niestety więcej Ci nie poradzę :( IP: *.chello.pl 04.02.08, 20:53
                        jesli jednak chodzi o instalowanie softu to ja nigdy (chyba ze producent softu
                        zaznaczy inaczej) nie uzywam tego typu programow czyszczacych. Instalacja
                        nowszej wersji jesli napotka wersje poprzednia to wie co z nia zrobic, albo
                        napisze abys usunal program przez "dodaj-usun programy" i zainstalowal nowa,
                        albo nałoży się w odpowiedni sposob na stara wersje zachowujac ustawienia itp.
                        jesli nadal nie rozwiazales problemu to na pewno poradza sobie z tym na
                        cdrinfo.pl lub cdrlab.pl
                        Pozdrawiam
                        • Gość: robert Re: ja już niestety więcej Ci nie poradzę :( IP: *.insat.net.pl 07.02.08, 11:02
                          Moja nagrywarka Sony już funkcjonuje bez zarzutów i jest widoczna w "Mój
                          komputer". Stało się tak po powtórnej, ale już bez problemów, instalacji Nero 7
                          z internetu. Bardzo dziękuje Ci Akado za rady, które mobilizowały mnie do
                          szukania przyczyn takiego stanu rzeczy i podtrzymywały na duchu, gdyż w innym
                          przypadku już dawno skorzystałbym z pomocy fachowca. Mój przypadek jest wyraźnym
                          przykładem sensu istnienia takiego Forum. Akado, serdecznie dziękuję i
                          wszystkich pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka