nr13 07.02.08, 23:52 ostatnio w tv widziałem prezentacje komputera z dwiema kartami graficznymi mam pytanie jak to zrobić w mym komputerze co jest do tego potrzebne?? rozumiem że dwie karty poprawiają grafike podczas grania tak?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: XTC Re: dwie karty graficzne IP: *.acn.waw.pl 08.02.08, 00:52 > mam pytanie jak to zrobić w mym komputerze co jest do tego > potrzebne?? Dwie karty graficzne działające w SLI/Crossfire i płyta główna, która to obsługuje (+ ewentualnie odpowiednio mocny zasilacz). Link Zgłoś
Gość: lajosz Re: dwie karty graficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 01:32 Dwie karty nie poprawiają grafiki. Poprawią natomiast wydajność w grach, ale tylko tych, które są niejako optymalizowane pod SLI (karty na chipsecie Nvidia)lub CrossFire (karty na chipsecie ATI). jeśli Cię stać, na takie rozwiązanie, to w pełni popieram, przy czym wybrałbym SLI Nvidii. Do realizacji pomysłu, proponuję: płytę główną: ASUS STRIKER II FORMULA NF780I SLI 2 karty graficzne na chipsecie 8800GT 512MB lub 8800GTS 512MB dowolnej firmy ze wskazaniem na BFG. Nie zaszkodzi też procesor Intel CORE 2 DUO E8400. Zasilić to wszystko można np. zasilaczem OCZ ModXstream 780W. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: dwie karty graficzne 08.02.08, 08:28 swie karty graficzne uzywalo sie tez do pracy na wielu monitorach. Mogl to byc tandem karta na AGP i PCI, gdzie na jednej byl edytor, a na drugiej np. wyniki pracy. Link Zgłoś
nr13 Re: dwie karty graficzne 08.02.08, 12:03 a nie da sie tego zrobić na tańszych kartach?? ja mam np karte graficzną zintegrowaną na płycie głownej czy jakbym kupił drugą karte mogłbym korzystać z obu?? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: dwie karty graficzne 08.02.08, 12:09 pewnie moglbys, ale gra wybieralaby tylko jedna. nie byloby zadnego przyspieszenia. Moglbys za to polaczyc dwa monitory. Przyspiesznie jest na kartach korzystajacych z crossfire czy SLI,podlaczonych razem na plytach glownych obslugujacych crosfire (ATI) i SLI (nvidia). Link Zgłoś
user0001 Re: dwie karty graficzne 08.02.08, 12:47 Teoretycznie byłoby to możliwe, w końcu jedno i drugie urządzenie to tylko bardzo wyspecjalizowany procesor, można by pomyśleć że da się zbudować jakiś klaster, ale to czysta teoria. Praktyka jest taka, że istnieją wyłącznie sterowniki pozwalające na połączenie dwóch identycznych kart z wykorzystaniem specjalizowanego chipsetu. Link Zgłoś