Dodaj do ulubionych

Odnośniki w Access

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 11:35
Witam,

Może ktoś z Was podpowie mi, jak zrobić taką rzecz:
mam bazę danych w Access 2003. Dane są wprowadzane systematycznie od 2000 roku. W niektórych formularzach dla niektórych rekordów dane dla lat się nie zmieniają. Nie chciałabym znowu wpisywać ich ręcznie, ale skorzystać z odnośnika, w którym zaznaczyłabym jakoś to, że dane nie uległy zmianie i po odhaczeniu tej informacji dane z poprzedniego roku zasysałyby się automatycznie dla roku bieżącego.
Jak to zrobić? Dzięki, pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: XTC Re: Odnośniki w Access IP: *.aster.pl 13.05.08, 13:31
      Musisz zrobić kwerendę, która będzie pobierała rok z tabeli, w której są dane z
      poprzedniego roku. Niestety - za mało jest informacji żeby konkretniej napisać.
      • Gość: limitowa Re: Odnośniki w Access IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:38
        Hm.... a ja marzyłam o tym, że to da się zrobić przy pomocy jakiegoś formantu (np. tak/nie)...? Ponieważ tylko niektóre dane ulegają zmianie, a nie które trzeba wpisać ręcznie chciałabym, żeby w przypadku zaznaczenia że "nie" (czyli nie zmieniły się) wyświetlały się te zeszłoroczne dane w formularzu i kopiowały się do tabeli (tej samej w której są, tylko na ten rok).
        Czy w ogóle coś takiego istnieje? Dzięki!! :)
        • Gość: XTC Re: Odnośniki w Access IP: *.acn.waw.pl 13.05.08, 20:59
          No - za pomocą formantu jak najbardziej ale ten formant ma uruchamiać kwerendę,
          która skopiuje pewne dane do pól aktualnego formularza. Trudno coś więcej
          powiedzieć nie znając budowy tej bazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka