Dodaj do ulubionych

Baza pod Access 2003 w Access 2007

27.05.08, 11:54
Cześć,

Może ktoś z Was będzie mógł pomóc? Mam problem z bazą pod access 2003. Teraz mam access 2007 i ta baza niby otwiera się normalnie, ale w przypadku pracy w formularzu przy wyborze pozycji z pola kombi (akurat nazwiska) nie pokazuje się reszta danych (adresowych) dla tego rekordu. Co z tym zrobić?
Dzięki, pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 27.05.08, 15:02
      Gdzie sie nie pokazuje ta reszta danych? Jakie jest źródło danych dla pola
      kombi? Jakie jest źródło danych, które sie nie pokazują? Na odległość raczej nic
      sie nie da zrobić tym bardziej, że opis jest bardzo lakoniczny.
      • Gość: malamuszelka Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 15:26
        Część danych jest w tej samej tabli co dane dla pola kombi, część jest w innej tabeli (relacja wiele do jeden), a problem w tym że nie wyświetlają się w formularzu. Tzn. po wyborze opcji z pola kombi (nazwiska) dane z innych pól powinny wyświetlić się w formularzu (przy accessie 2003 działało jak złoto). Niestety, pod access 2007 to nie działa, tzn. po przejściu klawiszem TAB nie dzieje się nic.
        Co mogę z tym zrobić?
        • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 27.05.08, 19:12
          Po przejściu klawiszem TAB skąd dokąd? Poza tym sprawdź jak wygląda kod po
          aktualizacji pola kombi i napisz jakie są źródła danych, o których wspomniałem
          wyżej.
          • Gość: Marcin Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 16:59
            Cześć, czy ktoś mogłby poradzić co zrobić gdy po otwarciu w Access
            2007 bazy tworzonej w Access 2003(i dzialającej tam prawidłowo)
            każdy przycisk generuje bład "A problem occured while database was
            communicating with the OLE server or an ActiveX control". Baza przez
            to kompletnie nie nadaje się do użytku...
            • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 20.06.08, 19:21
              Sprawdź referencje do kontrolek.
              • Gość: Marcin Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 23:22
                Sprawdzalem, wszystko jest OK. Chyba, że nowy system wymaga innej
                składni?
                • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 20.06.08, 23:41
                  A w którym dokładnie momencie błąd się pojawia?
                  • Gość: Marcin Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 12:52
                    Przy próbie naciśnięcia jakiegokolwiek przycisku otwierającego inny
                    formularz lub dodającego rekord. Nie widze tu żadnej logiki,
                    sprawdzałem kod związany z przyciskiem, jest identyczny jak w innej
                    bazie danych, która się otwiera prawidłowo...
                    • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 23.06.08, 15:45
                      Sprobuj uruchomić bazę z opcją dekompilacji:
                      msaccess.exe /decompile baza.mdb
                      zamknij, uruchom jeszcze raz i skompiluj na nowo.
                      • Gość: Marcin Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 20:49
                        Niestety wciąż to samo..
                        • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 23.06.08, 21:03
                          No to może inaczej. Utwórz dwa nowe przyciski, do jednego skopiuj kod z tego,
                          który nie działa a drugi zostaw bez niczego. Sprawdź czy obydwa będą generowały
                          błędy przy wciśnięciu?
                          • Gość: Marcin Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 21:36
                            To juz próbowałem. Nowe przyciski na tym samym formularzu powodują
                            ten sam błąd, na nowym formularzu nie.
                            Gdzieś pojawił się komunikat o znaku, którego system nie rozpoznaje,
                            więc podejrzewam że tu leży przyczyna, ale nie potrafię dotrzeć do
                            tekstu który powoduje ten problem. Baza była tworzona w polskim
                            accessie niestety. Inne bazy tworzone w angielskim accessie
                            otwierają się bez problemu.
                            Chyba przyjdzie mi tworzyć wszystkie formularze od początku...
                            • Gość: XTC Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.acn.waw.pl 23.06.08, 22:59
                              Możesz jeszcze spróbować utworzyć nową, pustą bazę i zaimportować wszystko ze
                              starej.
                              • Gość: Marcin Re: Baza pod Access 2003 w Access 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 17:21
                                Importować też probowałem z tym samym efektem. Nieco skuteczniejsze
                                okazało się kopiowanie wszystkich obiektów do nowego czystego
                                formularza. A gdzie nie działa tworze od początku nowe formularze.
                                Jestem juz blisko sukcesu, choć kosztowało to wiele godzin pracy
                                zawinionej jak myślę przez MIcrosoft i niekompatybilność różnych
                                wersji językowych.
                                Dzieki za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka