Dodaj do ulubionych

Kopia zapasowa systemu

IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.08, 15:05
jak wykonać kopie zapasową systemu (ASR) nie mając do dyspozycji
stacji dysków. Chodzi o prosty program, albo po polsku. Acronis
odpada ze wzgl na wielkość i wżeranie się w system (200MB).
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.chello.pl 28.05.08, 17:40
      skorzystaj z Windowego narzędzia
      Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe_>Kkopia zapasowa
      • Gość: RR Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.08, 18:00
        Ale tam potrzebna jest stacja dysków, a w moim kompie nie mam takiej.
        • Gość: ala Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.chello.pl 28.05.08, 18:27
          tam mozesz wskazac GDZIE ma byc ulokowana kopia zapasowa
          cd
          dvd
          inna partycja/dysk
          • Gość: Greg Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 18:51
            Tak, ale w przypadku "zwykłej" kopii. ASR wymaga zastosowania
            dyskietki, co jest dla mnie straszliwą bzdurą i największą wadą tego
            rozwiązania.
      • Gość: .. Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 18:30
        Gość portalu: ala napisał(a):

> skorzystaj z Windowego narzędzia
        > Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe_>Kkopia zapasow
        > a

Nie żartuj !

Skuteczność tego narzędzia jest bardzo wątpliwa. :(

• Gość: ala Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.chello.pl 28.05.08, 18:35
          Gość portalu: .. napisał(a):

> Gość portalu: ala napisał(a):
          >
          > > skorzystaj z Windowego narzędzia
          > > Start->Programy->Akcesoria->Narzędzia systemowe_>Kkopia z
          > apasow
          > > a
          >
          > Nie żartuj !
          >
          > Skuteczność tego narzędzia jest bardzo wątpliwa. :(
          >

uzywalam tego pod Win98 i bylo OK
        • Gość: Greg Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 18:53
          A to niby czemu? Czym niby się różni od innych programów do backupu?
          Ich idea działania jest przecież prosta jak konstrukcja cepa - kopia
          plików, a Windows Backup ma tę zaletę, że korzysta z Volume Shadow,
          może więc kopiować pliki otwarte w danej chwili (niektóre inne
          programy backupowe umieją korzystać VS i tylko tymi bym się
          zainteresował).
          • Gość: RR Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.05.08, 12:11
            Skuteczność tego to 100% , ale trzeba miewć stację dyskietek.
            • Gość: ala Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 12:36
              powtarzam:

Re: Kopia zapasowa systemuIP: *.chello.pl
              Gość: ala 28.05.08, 18:27 Odpowiedz

tam mozesz wskazac GDZIE ma byc ulokowana kopia zapasowa
              cd
              dvd
              inna partycja/dysk

PRZED uruchomieniem wykonania kopii wskazujesz wolumin DOCELOWY j/w
              • qandre Re: Kopia zapasowa systemu 29.05.08, 14:04
                Nie chodzi o to gdzie ulokowana ma być kopia. Przy tworzeniu kopii zapasowej CAŁEGO systemu (ASR jest jedną z opcji "Kopii zapasowej"), PO utworzeniu kopii, informacje o ustawieniach systemu zapisywane są DODATKOWO na dyskietce (dwa małe pliki). Można pominąć tworzenie tej dyskietki podczas tworzenia kopii (oba pliki są zapisywane również w samej kopii systemu), ale nie da się bez niej systemu przywrócić.
              • Gość: Greg Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 14:06
                Ala, proszę, jak już odpowiadasz, to rób to na temat. Pytanie było
                nie ogólnie o kopię zapasową, a jej szczególny rodzaj "Automatic
                System Recovery", ASR, a ten ma swoje wymagania odnośnie dyskietki.
                • Gość: ala sorki :] poprawiam się - proponuję HDClone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:05
                  tnij.org/ayjx
                  jeśli to ma być jednorazowa operacja, to ten opis daje nadzieje na
                  spełnienie oczekiwań kolegi RR
                  no i ma niecałe 5MB

jeden z opisów:
                  HDClone to doskonałe narzędzie do przenoszenia zawartości jednego
                  dysku twardego na drugi. Aplikację można wykorzystać do wykonywania
                  kopii bezpieczeństwa, przydatna jest również przy zmianie dysku
                  twardego na nowy.

Program radzi sobie z dyskami IDE/ATA, SATA/Seata. Potrafi kopiować
                  dane z prędkością 300MB/s. Należy pamiętać, że program należy
                  uruchomić z bootowalnej płyty CD/DVD lub z dyskietki. W przeciwnym
                  razie aplikacja nie będzie działać. Podczas kopiowania danych
                  wyświetlany jest stan postępu oraz informacje o dyskach.

tnij.org/ayjx
    • Gość: akronis Re: Kopia zapasowa systemu IP: *.bielszowice.net 29.05.08, 13:35
      Te 200MB (czy to naprawdę jest tak wiele przy pojemnościach dzisiejszych dysków?) jest potrzebne do wypalenia startowego dysku CD. Potem możesz spokojnie go odinstalować. Startujesz komputer z tej płytki i robisz co potrzebujesz-tworzysz kopię i zapisujesz ją na dysku lub wypalasz na DVD, albo przywracasz system po padzie z zapisanego/wypalonego pliku.
      • Gość: pax Nie jarzę IP: *.dedyki.pl 29.05.08, 16:41
        Najpierw robię CD startowe przy pomocy Acronisa, potem wyłączam kompa, ponownie
        włączam botując z tego CD, robię kopię zapasowa systemu, wypalam na DVD(jak
        zrobić botowaną?) i mam botowaną płytkę po której odpaleniu instaluje mi się
        cały system razem ze sterami i innymi składnikami które miałem poprzednio - tak?
        Zastanawiam się nad kupnem tego programu, dlatego pytam.
        • Gość: akronis Re: Nie jarzę IP: *.bielszowice.net 29.05.08, 19:50
          Po instalacji programu wypalasz CD startowy. Teraz możesz: zrobić obraz partycji systemowej i zapisać go na dysku/innym dysku/innej partycji, lub odinstalować program i zrobić obraz dopiero po zabotowaniu komputera z CD startowego. Ten plik możesz: wypalić na DVD i następnie usunąć(oszczędzasz miejsce na dysku, a na tym Ci chyba zależy)lub nie wypalać płyty i zostawić na dysku. Sam Acronis nie jest potrzebny do zrobienia obrazu. Wypalona płyta DVD z obrazem systemu nie jest botowalna, i nie wiem jak zrobić botowalną, bo nie jest potrzebna,do botowania używasz CD startowego.Oczywiście jest to obraz systemu i wszystkich "przyległości" typu sterowniki i tp. Cała operacja przywrócenia systemu to ,w zależności od wielkości partycji systemowej,jakieś 10-15 minut. Tyle też trwa tworzenie obrazu partycji. To nie są jedyne możliwości tego programu, więcej informacji musisz wygrzebać z googli. Tutaj możesz pobrać trial:
          www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1721&Acronis
          Darmowa, niższa wersja była dostępna na płytce ENTERa w ubiegłym chyba roku. Mam nadzieję że piszę w miarę jasno.
          • Gość: pax Re: Nie jarzę IP: *.dedyki.pl 29.05.08, 20:18
            Dzięki bardzo:)
            • Gość: RR Re: Nie jarzę IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.08, 01:05
              A czy ta trialowa wersja ma jakieś ograniczenia?
              • jap_1 Re: Nie jarzę 30.05.08, 13:49
                Jest jeszcze Acronis darmowy, pod warunkiem, że dysk jest Seagate
                albo Maxtor (na innych nie chodzi). Spore szanse, bo Seagate robi
                chyba najwięcej. Znajdziesz:
                tiny.pl/ld47
                tiny.pl/khfl
                Tam jest bardzo dokładna instrukcja po polsku, możesz przeczytać,
                zanim zaczniesz.
                W ostatnim miesięczniku Next jes z kolei Paragon Hard Disk Manager -
                pełna wersja. A pełny Acronis z kluczem aktywacyjnym też gdzieś
                chyba widziałem.
                • Gość: RR Re: Nie jarzę IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.08, 23:46
                  Już sobie poradziłem, sciągnałem wersję 9 PL FULL . Reszta to już
                  była prosta sprawa, bo nie ma wielu opcji,ale wypróbowałem
                  kilkakrotnie zainstalować od nowa system (z Acronis) i wszystko
                  działa na 100%.
                • Gość: Greg Re: Nie jarzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 23:49
                  Jest trochę śmieszniej - DiskWizard ma problemy z rozpoznawaniem
                  dysków, bo u mnie melduje brak uprawnionych dysków, a mam dwa, oba
                  Seagate'a (dwie Barracudy).
                  • jap_1 Re: Nie jarzę 31.05.08, 00:33
                    Gość portalu: Greg napisał(a):

> Jest trochę śmieszniej - DiskWizard ma problemy z rozpoznawaniem
                    > dysków

Wszystko na tym świecie może być. Obrobiłem już kilka przypadków i nie było
                    problemu, ale, jak widać, nigdy nie wiadomo ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka