Dodaj do ulubionych

Problem z IP - neostrada!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.03, 13:07
Mam neo+ i nie moge wejsc na mirca na polskie kanaly, bo wykazuje mi zmienne
IP, brak identyfikacji!!! Co mam zrobic,zeby sie polaczyc???? Czekam na
jakies rady, prosze o proste wytlumaczenie bo nie znam sie na tych sprawach.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: mika_p Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 22:44
      OK, spróbuje wytłumaczyć od początku i humanistycznie, nie technicznie.

Co to jest IP, to pewnie wiesz - adres komputera w sieci, w postaci szeregu
      cyfr. Tłumaczony przez serwery DNS na coś bardziej przypominającego ludzki
      język, na przykład Neo+ ma *.neoplus.adsl.tpnet.pl, gdzie * to element zmienny.
      I tu jest clou, czli gwóźdź programu.
      Niekiedy komputer ma zawsze to samo IP, łącząc się z siecią, zarezerwowane
      tylko dla niego. Innym razem dostaje wolne IP zpewnej puli, za każdym razem
      inne.
      Pierwszy przypadek to na przykład SDI - obojętnie kiedy, pod danym adresem jest
      ta sama maszyna i jak trzeba znaleźć użytkownika po IP, to jest to dużo
      łatwiejsze. I adres *.plock.sdi.tpnet.pl ma dla danego użytkownika zawsze tę
      sama wartość *, rózną dla różnych szczęsliwych użytkowników tej usługi.

Drugi przypadek to modemy i własnie neostrada - za każdym razem, kiedy komputer
      sę łączy z Internetem, ma trochę inne IP. W adresie *.neoplus.adsl.tpnet.pl *
      jest rózna za każdym połączeniem danej maszyny, a z drugiej strony ta sama
      watość * w różnym czasie może należeć do różnych osob. Mniejsza
      odpowiedzialność za czyny, na przykład.

Jakiś miesiąc temu polscy IRCopi uznali, że szczęsliwi posiadacze neostrady
      robią za duży bałagan - zawsze znajdzie się paru oszołomów - a skoro nie można
      było zablokowac dostępu konkretnym maszynom (jak by to się mogło stac z sdi na
      przykład), więc zablokowali neostradę i, z tego co wiem, modemowców. Czyli
      pewną grupę adresów IP. Nazywa się to k-line'm.
      O ile w przypadku stałego IP można negocjować z IRCopem (przynajmniej chodzą
      takie słuchy, bo oficjalnie to IRCop jest zimny, tardy i nie zmienia decyzji) -
      obiecać poprawę, obiecać kontrolę nad łobuzujacym, etc, o tyle w przypadku
      zmiennego IP nic nie można poradzić, bo winnemu wystarczy się rozłaczyć i
      połaczyc raz jeszcze, żeby miec inny adres. Odpowiedzialność zbiorowa, niewinni
      cierpia za winnych, i tyle.

Oprogramowanie uzywane do łączenia się z IRCem nie ma nic do rzeczy, taką sama
      informacje uzyskasz łączac się mIRCem, BitchXem, czy innym klientem IRC.

Jedyne rozwązanie w takim przypadku, to konto shellowe.
      Jest to ustrojstwo, którego dzialanie polega na tym, że najpierw łączysz się z
      shellem, a dopiero z niego łączysz się z IRCem. I widać cię nie jako
      szczęśliwego posiadacza neostrady, ale spod innego adresu. I wtedy możesz się
      połączyć.
      Skąd wziąć shella ? Mozesz wykupić konto na jakims miłym serwerze (już za
      kilkadziesiąt złotych rocznie), ewentualnie popytać wśród znajomych: zwłaszcza
      świeżo upieczeni linuxowcy lubią stawiać serwery jakie się da, swego czasu na
      moim sdi było kilkanaście kont shellowych dla naszch przyjaciół, smiesznie
      było, jak wchodziło nas kilkoro z jednego adressu ;-) Ale trzeba miec wtedy do
      ludzi zaufanie, że nie nasmiecą, nie narozrabiają...

Jest jeszcze opcja przeczekania k-line'a. Kilka lat temu modemowcy tepsy tez
      mieli zablokowany dostęp do IRCa, ale po pewnym czasie już mogli wchodzić - az
      do lata tego roku.

A szczegóły techniczne niech wytłumaczy ktoś mądrzejszy ;-)
      • pollak Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! 19.09.03, 23:18
        Gość portalu: mika_p napisał(a):

> informacje uzyskasz łączac się mIRCem, BitchXem, czy innym klientem IRC.

Oczywiście należało także wspomnieć o irssi ;)

> Jedyne rozwązanie w takim przypadku, to konto shellowe.

Albo naciskać na TPSA. Kiedyś przyciśnięto Dialog i zrobili ircproxy (teraz nie
        wiem jak jest).
      • Gość: artur Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 11:35
        dzieki a info:) wiec nie ma latwego i za zero zl sposobu na weejscie do irca??
        • gray Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! 20.09.03, 15:51
          co najwyżej konto shell od kumpla.
          • Gość: NIE TO NIE !!! Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 17:39
            Zdaje się ,że na E-mule wiele serwerów nie wpuszcza użytkowników neo i
            traktuje ich jak szpiegów. Sam zauważyłem wiele niedostępnych serwerów;(
            Ale stwierdziłem ,że chuj im wszystkim w dupę zarówno tym z E- mule jak i tym
            z irca;((((
            • gray Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! 20.09.03, 18:40
              nie wiem jak jest z e-mule ale częstowanie ircopów twoim 'żyjątkiem' świadczy
              jedynie niemożności zrozumienia przez ciebie problemu i może jedynie bawić.
              uważam, że to dobrze, że nie masz łatwego wstępu na irc. lameriada może się
              wyszaleć na czatach.
              • Gość: beldin Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 21.09.03, 10:04
                Odpowiedzialnosc zbiorowa to zdaje sie dla irc-opow najbardziej znane
                wyjscie.Porzadku na # maga pilnowac opowie na # i calkiem dobrze im to zreszta
                idzie.
                • gray Re: Problem z IP - neostrada!!!!!!!! 21.09.03, 14:17
                  na kanale tak ale poza kanałem kto? abuse na ircu nie odnosi się jedynie do
                  kanałów. irc to przywilej a nie prawo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka