Dodaj do ulubionych

DVD player

IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 03.08.01, 04:29
Witam,
Mam maly problem z odtwarzaczem DVD w komputerze. Wlasnie zorientowalem sie, ze
kod regionu mozna zmienic tylko kilka razy. Dwa dni temu wlasnie zrobilem to po
raz ostatni no i jestem w kropce. Jest jakies rozwiazanie?
Babcia zaczela przysylac dziecku bajki a tu ni chu,chu.
Moze mi ktos pomoc?
pozdrowienia
Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: nb Re: DVD player IP: 194.203.162.* 03.08.01, 11:36
      poszperaj po internecie - mozesz znalesc cracki, ktore pozwola Ci zmieniac region ile tylko dusza
      zapragnie
      pzdr
      • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 03.08.01, 16:28
        Jestem w tym zupelnie zielony. Napisz jak sie do tego zabrac i gdzie szukac.
        DZieki
        Marek
        • Gość: Maciek S Re: DVD player IP: *.amdahl.com 03.08.01, 19:29
          Gość portalu: MarekW napisał(a):

> Jestem w tym zupelnie zielony. Napisz jak sie do tego zabrac i gdzie szukac.
          > DZieki
          > Marek

Niesytety to nie bedzie proste. Juz pialem tutaj na forum o tych problemach i jak je rozwiazac. Prawdopodobnie masz
          DVD-ROM typu RPC-2. To oznacza ze sam DVD-ROM juz sie zdolal zablokowac przed zmiana regionu wewnetrznie.
          Na nowym playerze RPC-2 mozna dokanac tylko 5 zmian (taki standard przyjeto na swiecie nie wiedziec czemu).

od razu uprzedzam ze modyfikacja ktora musisz zrobic bedzie kosztowala Cie gwarancje producenta DVD-ROM... po
          prostu ja utracisz.

Musisz wyciagnac dosc szczegolowa informacje o swoim DVD-ROM. Tu jest program do sciagniecia (Drive Region
          Info), ktory wyswieli co masz i jaka jest wersja firmware (oprogramowania wewnatrz DVD):

http://www.inmatrix.com/files/drvinf_download.html

Jesli chcesz zmodyfikowac DVD tak by stal sie ponownie RPC-1 (wieloregionalny) to musisz sciagnac
          zmodyfikowany firmware i wgrac go na swoj DVD-ROM (urzadzenie a nie plyte!). Instrukcje jak i niezbedzne
          programy czy opisy procedur znajdziesz na dobrej stronie:

http://www.inmatrix.com/

Potem jednak musisz zainstalowac oprogramowanie np. do recznej zmiany regionu (bez ograniczen). Niestety
          Twoj program do odgrywania plyt DVD ma rowniez sam ograniczenie na ilosc zmian (tez pewnie 5) a jak nie to
          Windows ma takie i programy moga z niego korzystac. Niestety trudno jest je usunac. Niektorzy twierdza ze trzeba
          przeinstalowac Windows, ale ja juz wiem ze nie... ;) Do zmian regionu pod roznymi programami-grajkami najlepiej jest
          uzyac DVDGenie - tez znajdziesz go na stronie "inmatrix".

Teraz cala procedura jest oparta o dzialania hackerow i producenci DVD-ROM uwazaja je za lamiace prawa autorskie
          co zreszta jest bzdura. Dlaczego? Nie bede tego tu wyjasnial, ale powiem ze niestety firmy te bardzo utrudniaja zycie
          tym co pisza i modyfikuja firmware. Po prostu producenci Hollywood maja bardzo dlugie i parszywe rece. Tak wiec
          mozesz miec problemy z docieraniem do roznych miejsc na internecie (np. niewazne linki), ale nie przejmuj sie bo i tak
          wszystko gdzies jest tylko ciezej znalezc (dluzsza droga by odsiac prowokatorow). Zreszta napewno cierpliwie
          dotrzesz. Wszystko jest tak na marginesie mowiac darmowe wiec nie ma obaw ze trzeba bedzie placic za ktorys
          program.

No a teraz pytanie dlaczego pomagam. Otoz widzisz jestesmy w podobnej sytuacji: Tobie ktos przysyla bajki dla
          dzieciaka w prezencie co jest zupelnie niewinna rzecza a ja dostaje filmy z Europy ktorych nie moglbym obejrzec w
          USA (po prostu ich nie ma bo sa to np. filmy kultowe a ja wciaz jestem europejczykiem zyjacym w USA). Niestety
          takich jak my cale Hollywood ma gdzies... Musimy radzic sobie sami i to jeszcze narazajac sie na to ze ktos nas
          oskarzy ze podtrzymujemy jakis proceder. Kto? Niestety rece cwaniakow i glupkow z Hollywood sa dlugie. Zamiar
          chyba byl bardzo zly bo chodzi o ograniczenie konkurencyjnosci rynkow. My jednak nie jestesmy hurtownikami , a
          intencji nie mamy zlych... zupelnie ludzkie i prywatne zastosowanie plyt DVD z dowolnego miejsca swiata. Zreszta
          smieszna sprawa jest fakt ze w USA legalne sa DVD stacjonarne wieloregionalne (sam ostatnio taki kupilem z
          dodatkowym cyfrowym konwerterem wszystkich systemow tego swiata). Co wiecej legalna jest takze modyfikacja
          do wieloregionalnych , ale stacjonarnych DVD playerow (zreszta prawie wszystkie sa takie i chyba tylko jeden czy
          dwoch malych producentow na swiecie wypuszcza fabrycznie wieloregionalne grajki DVD). Wiec skad te glupie
          ograniczenie na DVD-ROM komputerowy? Nie wiem.

Powodzenia
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.memorialcare.org 03.08.01, 19:58
            Strasznie jestem ci wdzieczny za tak wyczerpujaca odpowiedz. Tak sie sklada, ze
            tez mieszkam teraz w USA i stad ten problem. Co do ludzi z Hollywood to masz
            zupelna racje. Tyle ze ja patrze na to tez troche inaczej. Wezmy np. "Ogniem i
            mieczem", czy jest mi ktos w stanie podac racjonalny powod umieszczania jakichs
            kodow regionalnych na tym filmie? Kto z wyjatkiem Polaka bedzie to ogladal?
            Amerykanin napewno nie. Albo np.MIS czy ktos nie znajac realiow PRL to zrozumie?
            Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
            Marek
          • Gość: sajuw dvd genie a moze inna opcja IP: 207.111.14.* 03.08.01, 20:29
            Maciek piszesz o stosowaniu DVDgenie, mam to sciagniete ale boje sie kombinowac ,
            wydaje mi sie ze po pieciu zmianach, nawet przy uzyciu Genie, nastapi blokada.
            Sprawdzales uzywajac genie wiecej niz 5 razy????
            Ja jak na razie korzystajac z filmow z innego regionu uzywam programu cladDVD ,
            za pomoca ktorego ripuje film na twardziela a przy okazji pozbywam sie kodowania
            regionalnego. Zripowany film laduje na wirtualny dysk, tak ze naped widzi film
            jak np plyte dvd. jedyne ograniczenie to pojemnosc twardziela. nie jestem jednak
            zwolennikiem ogladania filmow po kilka razy, po jednym razie mi wystarcza, wiec
            robie delete a jak wpadnie mi w reke kolejny kodowany dvd to ripuje itd itd
            • Gość: MarekW Re: dvd genie a moze inna opcja IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 05.08.01, 20:36
              Sajuw
              Czy mialbys troche czsu i ochoty bu opisac cala te procedure jak dla glupiego,
              krok po kroku? Czy mozna sciagnac ten program? Czy po umieszczeniu go na
              twardzielu mozna film zrgac na plytke?
              pozdr
              Marek
            • Gość: Mirek W. DVD -> CD IP: *.union1.nj.home.com 06.08.01, 01:03
              Sajuw,
              majac "zripowany" film na dysku jestes w latwiejszej, drugiej polowie drogi do
              kompresji i wgrania go na zwylke CD.
              Spadek jakosci oczywiscie jest - ale naprawde minimalny.
              Pamietem, ze czytalem o tym pod www.techtv.com gdzie bylo opisane jak to zrobic
              krok po kroku, skad sciagnac programy kodujace itd.
              Wiem, ze bylo to tam pod "Call for help" a artykul nazywal sie "DVD 101 and
              Then Some" ...
              Konkretnie byla to odpowiedz na pytanie do redakcji: "Q: How can you condense a
              whole movie onto the 650 megabytes of a CD?"
              Wlasnie tam poszukalem i naywa sie to: "Fitting a DVD on a CD - By Patrick
              Norton" December 1, 2000
              http://www.techtv.com/screensavers/answerstips/story/0,23008,3014590,00.html

"Can you stuff an entire DVD Video movie onto a CD-R? Sure, if you compress the
              heck out of it using a variation of MPEG4, a.k.a. the DivX ;-) codec. You will
              lose some of the DVD quality: You''ll see motion artifacts and blockiness on the
              screen. On the flipside, you get a huge reduction in file size, so a 4GB DVD
              video might take under 650MB, the magic number for a CD-R disc. "

Potrzebne sa codec: http://www.divx.com/download/divx.php i ripper:
              http://www.riphelp.com/downloads/smart-ripper.html oraz czas, duzy dysk i potem
              naped CD-R + czyste CD.

Czesto dostaje filmy z Polski kodowane w DivX - jakosc jest PRAWIE jak DVD a
              koszt minimalny. No i chodza na zwyklym CD.
              • Gość: MarekW Re: DVD -> CD IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 06.08.01, 05:54
                Mirek,
                czy zgranie filmu na CD eliminuje problem z codem regionu?
                Marek
              • Gość: sajuw Re: DVD -> CD IP: 207.111.14.* 07.08.01, 18:52
                zgadza sie, zripowanie filmu to polowa drogi ale moze ja chce sie tu po prostu
                zatrzymac??? a na jaka cholere jest mi film na CD, nie jestem kolkcjonerem,
                ogldam film jeden raz, gora dwa i kasuje z twradziela zripowany obraz
                A jak ktos chce nagrac zripowany film na cd to polecam mu instruktaz ze
                strony:http://www.digital-digest.com/dvd/articles/region.html , zaznaczam ze
                caly proces wymaga dosc sporo zabawy, ale czy warto , sam sobie odpowiedz,
                szczegolnie gdy nie kazdy komputer sobie poradzi (szybki procesor)
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 03.08.01, 21:04
            Po uruchomieniu Drive region Info dowedzialem sie tylko jaki mam DVD drive. NIc
            nie znalzalem o oprogramowniu
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 05.08.01, 04:50
            Mozesz podac marke i model tego odtwarzacza, ktory kupiles?
            Zastanawiam sie nad takim zakupem, bo jednak przyjemniej ogladac film na
            ekranie troche wiekszym jak 17".
            pozdr
            Marek
      • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.org 03.08.01, 17:33
        Mozesz mi podac swoj email?
        • Gość: Mirek W. Re: DVD player IP: 65.206.44.* 03.08.01, 19:08
          Popatrz pod www.Astalavista.com (dla zaawansowanych!), www.pc.com.pl,
          www.tomshardware.pl i pod www.techtv.com .
          (2 z nich sa to jednak strony angielskojezyczne).
          Pamietam, ze pod tym ostatnim wyczytalem kiedys, ze kod regionu jest zapisany w
          "firmware" napedu, dlatego wyinstalowanie programu do odtwarzania DVD i ponowne
          zainstalowanie nic nie daje.

W najgorszym wypadku bedziesz bardziej doswiadczony i obswiecony w temacie.
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.org 03.08.01, 19:30
            Odinstalowanie programu bylo pierwsza rzecza jaka mi przyszla do glowy. Ale to
            faktycznie nic nie daje. Masz pojecie jak jest z tymi crackami?
    • Gość: Vaterlan Re: DVD player IP: *.kvz.tudelft.nl 03.08.01, 19:23
      Odwiedz te strony:
      http://www.7thzone.com/cgi-bin/page.cgi?id_page=homedvd

http://members.nbci.com/ukdvdnet/html/software/regionselector/regionselector.htm
      l

http://www.digital-digest.com/dvd/articles/region.html
      • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.memorialcare.org 03.08.01, 19:47
        Czy mozliwe by HP uzywal produktow innych firm ze swoim logo na plycie czolowej?
        Odwiedzilem strony podane przez ciebie, ale nie znalazlem tam HP.
        Dziekuje za zainteresowanie moim problemem
        Marek
        • Gość: Vaterlan Re: DVD player IP: *.kvz.tudelft.nl 03.08.01, 19:51
          pewnie ze tak, kupuja tzw OEM od tajwancow, naklejaja swoje logo i heja na
          polke sklepowa. Podaj dokaldna nazwe napedu, troche poszperam po sieci. A
          noz ...
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.memorialcare.org 03.08.01, 19:59
            Podesle ci namiary troszke pozniej. Teraz jestem w pracy, wiec nie bardzo mam
            jak to zrobic.
            Wielkie dzieki za zainteresowanie
            Marek
          • Gość: MarekW Re: DVD player IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 03.08.01, 21:01
            Po uzyciu programu DriveInfo dowiedzialem sie ze moj naped to Pioneer 1161.06
            • Gość: Vaterlan Firmware IP: *.kvz.tudelft.nl 03.08.01, 23:02
              Rozumiem ze to Pioneer 116 z wersja firmware 1.06
              Znalazlem spachowana wersje do tego sprzetu ktora daje Ci RPC-1. Tutaj jest
              link: http://www.multimania.com/zozo00/dvd116rpc1.zip Odwiedz tez strone
              http://www.firmware.fr.st/ To wlasnie z niej pochodzi ten link. Moze znajdziesz
              tam cos jeszcze co okaze sie interesujace. Popatrz takze na ta strone:
              http://www.elby.de/RegionKiller/english/index.htm To jest strona programu
              Region Killer, ktory moze byc latwiejszy w uzyciu niz DVD-Genie. Powodzenia!
              • Gość: MarekW Re: Firmware IP: *.memorialcare.org 03.08.01, 23:13
                Wielkie dzieki,
                Powiem ci, ze wcale nie wierzylem iz ktos z forumowiczow zainteresuje sie moim
                problemem. Bardzo mile sie rozczarowalem. Sprobuje dzisiaj cos pokombinowac.
                W razie dalszych problemow pozwole sobie jeszcze na zasiegniecie opinii kolegow.
                wielkie dzieki
              • Gość: MarekW Re: Firmware IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 04.08.01, 22:39
                Sprawdzilem strone Region Killer. Z tego co wyczytalem to przy odtwazaczu RPC 2
                (region locked) niestety on nie dziala.
                Marek
                • Gość: Vaterlan Re: Firmware IP: *.kvz.tudelft.nl 04.08.01, 23:36
                  No tak, ale masz tez link do takiej wersji firmware, ktora daje ci RPC-1. Wiec
                  najpierw powinienes zrobic update firmware a pozniej uzyc np. Region Killer i
                  dac po dupie tym gnojkom z Holywood.
                  • Gość: MarekW Re: Firmware IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 05.08.01, 01:02
                    Dzieki za wskazwkowke. Sprobuje tak zrobic.
                • Gość: Vaterlan Re: Firmware IP: *.kvz.tudelft.nl 04.08.01, 23:43
                  Takie programy jak region killer musza byc stosowane nawet jesli odtwarzacz DVD
                  jest RPC-1. RPC to jest pierwsza (hardware) linia obrony przed "nielegalnym"
                  odczytem plyt DVD. Po prostu odtwarzacze sa przeznaczane na konkretny rynek i
                  tak samo jak filmy. Poza tym same plyty maja zabezpieczenia, ktore na szczescie
                  mozna obejsc dzieki rozmaitym programom.
                  • Gość: MarekW Re: Firmware IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 05.08.01, 01:06
                    Jeszcze jedno. Bardzo naiwne pytanie: Jakich koend w Dosie uzywa sie
                    do "przejscia" do innego katalogu?
                    • Gość: Vaterlan Re: Firmware IP: *.kvz.tudelft.nl 05.08.01, 10:42
                      CD nazwa_katalogu
                      CD .. - przejscie o jeden katalog w gore
                      CD \ - przejscie do root
                      dir - wyswietlenie zawartoscie katalogu
                      • Gość: MarekW Re: Firmware IP: *.lb-dyn.charterpipeline.com 05.08.01, 20:32
                        Dzieki bardzo za odpowiedz na moje bardzo "glupie" pytnie.
                        Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka