Dodaj do ulubionych

Kubuntu 8,04 :(

06.07.08, 11:40
po raz kolejny sprobowalem cos z tej rodziny i znowu rozczarowania.

- nie daje sie zainstalowac sterownik nvidia (chyba ogolnie debianopochodne maja obecnie z tym problem - czy w samym debianie cos sie zmienilo?)
- zainstalowalem firefox z repozytorium - wersja anglojezyczna - nie ma jak dociagnac spolszczenia.
- osobno sciagnalem Firefox 3 - jest po "polskiemu", ale zeby uruchamiac musze go odpalac poprzez konsole - nie ma paczki do zainstalowania poprzez apt, a nie udaje mi sie uruchic klikalnie dowiazania pliku wykonywalnego na pulpicie.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Kubuntu 8,04 :( 07.07.08, 12:34
      krzysztofsf napisał:

> - nie daje sie zainstalowac sterownik nvidia (chyba ogolnie
      > debianopochodne maja obecnie z tym problem - czy w samym debianie
      > cos sie zmienilo?)

Jeżeli chcesz zainstalować sterownik nvidii nie znajdujący się w dystrybucji to
      masz problem.
      Ja podszedłem do tego problemu następująco:
      1. Usunąłem moduły oznaczone jako restricted (przez apta).
      2. Zainstalowałem sterowniki nvidii.
      3. Muszę je przeinstalowywać po każdej zmianie wersji jajka.

Krok pierwszy zrobiłem, gdyż skrypty startowe uparły się aby nadpisywać moduły
      NVidii modułami które są w pakiecie linux-restricted-modules przy każdym
      restarcie systemu.
      • krzysztofsf Re: Kubuntu 8,04 :( 07.07.08, 13:27
        Mnie oplowa gdy usiluje zainstalowac nvidie bedac zalogowanym tekstowo - sh NV itd....kolejn epotwierdzenia i na koniec informacja, ze sterownik nie zainstaluje sie na tej dystrybucji.

Ostatnio instalowalem na pclinux - raczej bezproblemowo.
        • user0001 Re: Kubuntu 8,04 :( 07.07.08, 16:06
          Czy masz zainstalowane gcc i nagłówki kernela? bez tego nie ma mowy o
          skompilowaniu modułu (i instalacja padnie w sposób który opisywałeś).

Podejrzewam, że mogą być potrzebne jeszcze jakieś inne pakiety, ale mój komputer
          służy głównie do programowania, więc były "domyślnie" zainstalowane.
          • krzysztofsf Re: Kubuntu 8,04 :( 07.07.08, 23:41
            user0001 napisał:

> Czy masz zainstalowane gcc i nagłówki kernela? bez tego nie ma mowy o
            > skompilowaniu modułu (i instalacja padnie w sposób który opisywałeś).

Mam standardowa instalacje + dociagnalem wszystkie uaktualnienia.

Niedzialaja rowniez sterowniki nvidii opengl z repozytoriow.
            Nie mam zainstalowanego gnome, tylko same KDE - moze to jest z tym zwiazane, bo kiedys juz przy ktores dystrybucji czesc problemow znikla, gdy dociagnalem gnome, mimo, ze nie korzystam. Tu mam dysk 7 GB, tak wiec nie za bardzo mam gdzie to uzupelnic.

> Podejrzewam, że mogą być potrzebne jeszcze jakieś inne pakiety, ale mój kompute
            > r
            > służy głównie do programowania, więc były "domyślnie" zainstalowane.
            • user0001 Re: Kubuntu 8,04 :( 08.07.08, 09:15
              krzysztofsf napisał:

> Mam standardowa instalacje + dociagnalem wszystkie uaktualnienia.

Czyli najprawdopodobniej nie masz narzędzi wymaganych do skompilowania modułów
              dla nvidii.

> Tu mam dysk 7 GB, tak wiec nie za bardzo mam gdzie to uzupelnic.

Mały dysk? Jaka tam jest karta graficzna? Jeśli GeForce 4MX (architektura
              GeForce 2) to będzie potrzebny pakiet nvidia-glx-legacy.
              • krzysztofsf Re: Kubuntu 8,04 :( 11.07.08, 23:23
                user0001 napisał:

> krzysztofsf napisał:
                >
                > > Mam standardowa instalacje + dociagnalem wszystkie uaktualnienia.
                >
                > Czyli najprawdopodobniej nie masz narzędzi wymaganych do skompilowania modułów
                > dla nvidii.
                >
                > > Tu mam dysk 7 GB, tak wiec nie za bardzo mam gdzie to uzupelnic.
                >
                > Mały dysk? Jaka tam jest karta graficzna? Jeśli GeForce 4MX (architektura
                > GeForce 2) to będzie potrzebny pakiet nvidia-glx-legacy.

Nvidia Geforce 6600.
                • user0001 Re: Kubuntu 8,04 :( 17.07.08, 00:05
                  A to mnie zupełnie zbiłeś z tropu...

Stawiałem Xy na 6600GT na sterownikach nvidia-glx z dystrybucji, bez żadnego
                  problemu :(

Bez analizy logów startu systemu i Xów nie ma mowy o ruszeniu problemu :(
                  • krzysztofsf Re: Kubuntu 8,04 :( 17.07.08, 09:10
                    user0001 napisał:

> A to mnie zupełnie zbiłeś z tropu...
                    >
                    > Stawiałem Xy na 6600GT na sterownikach nvidia-glx z dystrybucji, bez żadnego
                    > problemu :(

W wiekszosci dystrybucji tez nie mam problemow - natomiast Debian i jak widze Kubuntu oparte na Debiabnie , ostatno sprawdzilem Knoppixa (na Ati piekne efekty Compize po starcie, a na mojej nvidii - zwykle x-y - identyczna plyta, zblizone procesory).

Na forum debiana, gdy ostatnio usilowalem zainstalowac z konsoli Nvidie, wyczytalem, ze ostatnie wersje Debiana maja problem ze sterownikami producenta. Z tym, ze tutaj to nawet sterowniki z repozytoriow sie nie zainstalowaly (nie grzebalem nic recznie w plikach konfiguracyjnych - moze daloby rade tak przepczac chociaz niefirmowe sterowniki?)

A pomyslec, ze specjalnie wybralem dwa i pol roku temu Nvidie, bo podobno miala lepiej wspolpracowac z Linuxem :(

>
                    > Bez analizy logów startu systemu i Xów nie ma mowy o ruszeniu problemu :(
    • straszny_nudziarz Stery NV - to jak zjeść bułkę. 03.09.08, 00:23
      www.forum.ubuntu.pl - - tam znajdziesz wszystko.
      Instalacja sterów nVidia - sudo apt-get install envyng envy
      potem odpalasz envyng -ikona powinna być w narzędziach systemowych.
      Jeśli nie ma - robisz skrót - wpisujesz w nim gksudo envynng - instalujesz stery do nvidii - proste jak p...... kiedy envy pyta o automatyczną konfiguracje X-servera yes; reboot - yes - i po krzyku.

Mnie raz się zdarzyło (rok temu w wersji 7.10) - że X-serwer nie wstał po restarcie. Wtedy po uruchomieniu -jeśli zobaczysz komunikat o błędnej konfiguracji x-serwera - przechodzisz na inną konsolę np: ctrl+alt+F1 - logujesz się w konsoli - nazwa usera, hasło.
      Potem sudo envyng -t - postępujesz zgodnie z wskazówkami na ekranie - wybierasz funkcje z klawaitury - cyframi - potem auto-konfig X-serwera
      -y, reboot - dajesz y - i za chwilę masz gotowy system graficzny na sterach NVIDII. A potem zajrzyj na www.forum.ubuntu.pl do działu HOWTO, FAQ, i Przedszkole Linuxa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka